• Méhtükrözés - Mikor szükséges, mik a kockázatai?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A méh üregének belső felszínét tekintik meg méhtükrözés (hiszteroszkópia) során. Erre a vizsgálatra egyre gyakrabban kerül sor, egyrészt mert egyre egyszerűbben végezhető el ez a műtét, másrészt mert nő az igény is erre a beavatkozásra.

    Ultrahangvizsgálattal is képet kaphatunk a méhűr felszínéről, de számos esetben szükség van a direkt megtekintésre is ahhoz, hogy meg lehessen mondani egy betegség eredetét.

    Hirdetések

    Sőt, nem csak diagnosztikai, hanem terápiás is lehet a hiszteroszkópia, hiszen a beavatkozás során a talált elváltozást akár el is lehet távolítani, vagy történhet szövettani mintavétel is.

    Mikor van szükség erre a beavatkozásra?

    A meddőség okai


    Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, azonban orvosi segítséggel jelentős sikereket lehet elérni.
    A női meddőség 

    Leginkább két nagy csoportra oszthatók azok a betegek, akiknél a hiszteroszkópia végzése javasolt. Egyik csoportba tartoznak a meddőségi problémával küzdő nők. Sajnos a meddőség egyre elterjedtebb betegség. Számtalan ok állhat a hátterében, sőt néha több ok is, ezért egyre inkább az a szemlélet uralkodik, hogy javasolt minden szempont alapján megvizsgálni a párt. Emiatt a meddőség kivizsgálásának egyre inkább része kezd lenni ez a vizsgálat.

    A méh belsejében lévő elváltozásokról, vagy a méh alaki elváltozásairól kapunk így információt. Fontos kiemelni, hogy méhtükrözés során láthatóak a petevezető szájadékai, de az  kürtök átjárhatóságáról ez a vizsgálat nem ad információt.

    A hiszteroszkópiát ki lehet egészíteni kürttükrözéssel (szalpingoszkópia), amikor egy nagyon vékony optikát bevezetnek a petevezetőkbe és megnézik a nyálkahártya állapotát, esetenként mikrosebészeti műtét is végeznek, de ez nem elterjed beavatkozás.

    "Rendszertelen a vérzésem, mi lehet a baj?"


    Gyermeket már nem szeretnék. A fogamzásgátlót szedem immár 3 éve. Most 21 nap után nem jelentkezett a vérzés. Nem tudom mitévő legyek, nem érzem úgy, hogy terhes lennék.
    Az orvos válaszol 

    A másik betegcsoportnál a panaszok vagy az elvégzett ultrahang vizsgálat veti fel a méhtükrözés szükségességét. Leggyakoribb panasz a visszatérő vérzészavar. Amennyiben a fractionált curettage (méhkaparás, egészségügyi küret) nem oldja meg a vérzészavart, úgy annak tisztázására hiszteroszkópiát javasolnak.

    Speciális eset, mikor a méhen belüli fogamzásgátló eszközt nem lehet valamilyen oknál fogva eltávolítani, ekkor is nagy segítséget nyújt a hiszteroszkópia. Ha az ultrahangvizsgálat gyanús képletet ír le, melynek eredete nem meghatározható, úgy célzott szövettani mintavételre is alkalmas a méhtükrözés.

    Lehetséges szövődmények


    A beavatkozás szövődményei viszonylag ritkák, de mégis előfordulhat méhperforáció, sérülés, erősebb vérzés, felszálló fertőzés. Amennyiben a műtétet követő napokon a vérzés nem múlik el, alhasi fájdalmat észlel hőemelkedéssel, esetleg lázzal, illetve bűzös folyás esetén keresse fel kezelőorvosát mihamarabb. Időben kezdett kezeléssel lehet a szövődményeket a legjobban kezelni.

    Hogyan zajlik a méhtükrözés?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amennyiben megállapítást nyer, hogy hiszteroszkópia végzése szükséges, úgy altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálat a következő lépés.

    A műtétet (ha még van) akkor menstruáció után végzik, így elkerülhető, hogy esetleg terhesség alatt végezzék. Nem szabad még hiszteroszkópiát végezni hüvelyfertőzés fennálltakor vagy rosszindulatú daganat gyanúja esetén.

    Amennyiben nincs egyéb súlyos betegség, úgy un. egynapos sebészeti beavatkozás keretein belül elvégezhető a műtét. A műtét előtt 6 órával szabad utoljára enni. A hiszteroszkópiát műtőben, altatásban végzik.

    Létezik egy új eljárás, amihez nem szükséges altatás, ambulánsan végezhető. Ennek hátránya, hogy az esetleg látott elváltozást nem lehet eltávolítani, csak egy ismételt hiszteroszkópia során.

    A méh üregéről egy optika segítségével kapnak képet. Amennyiben gyanús elváltozást, polipot, felszínesen elhelyezkedő miomát találnak azok eltávolíthatók, és szövettani vizsgálatra küldhetők. Amennyiben szövődmény nem lépett fel, úgy a műtét napján a beteget otthonába bocsátják.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A méhnyálkahártya gyulladása

    A méh üregének belső felszínét többrétegű mirigyhám borítja. Ez a hám különösen hormonérzékeny, a petefészek által termelt tüszőhormon és a sárgatest hormon hatására jelentős szöveti változásokkal fejlődik. Menstruáció előtt a korábbi magas tüsző és sárgatest hormonok szintje alacsony lesz a vérben és a 10-12 milliméter vastagra nőtt, hormonigényes hám elhal, menstruációs vérzés formájában lelökődik.

    Így függ össze a PCOS és a magas AMH szint

    Az AMH értéke igen lényeges abból a szempontból, hogy a gyermekre vágyó nő tisztába kerüljön jelenlegi termékenységi állapotával, ugyanis ennek alacsony szintje a termékenység végét jelzi. Mivel a családalapítási hajlandóság manapság igencsak kitoldott, ezért igen sokakat érint az AMH abnormális értéke, főleg akkor, ha az illető PCOS-sel küzd.

    A mióma kezelése uliprisztál-acetáttal - Mit kell tudni róla?

    Ha a mióma panaszt okoz vagy bármilyen komplikáció lép fel miatta, kezelésre van szükség. Ma már több típusú terápia áll rendelkezésre. Hogyan működik az egyik legújabb eljárás, az uliprisztál-acetát-alapú terápia?

    Tumormarkerek vizsgálata a nőgyógyászatban - Mikor van rá szükség?

    Bizonyos daganatok jelenlétére nem utalnak tünetek, a legtöbb elváltozás korai stádiumában nem hívja fel magára a figyelmet. A szűrő vizsgálatok célja a daganatok éppen ebben a korai, még nem előrehaladott állapotban való megtalálása, illetve nyomon követése.

    A miómák típusai

    A miómák döntő többsége jóindulatú marad, ám ennek ellenére okozhatnak kellemetlen panaszokat és súlyos komplikációkat. Mi jellemzi az egyes típusokat, és mennyire veszélyesek egymáshoz képest?

    A toxikus sokk szindróma - Ritka, de akár halálos is lehet

    A tampon alkalmazásával hozták összefüggésbe a toxikus sokk szindrómát, ám az nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő. Igen ritka, de akár halálos betegség is lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA