• Gátmetszés vagy gátvédelem? - Érvek és ellenérvek

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gátmetszés alkalmazása a XX. század elején terjedt el. Célja a hüvelybemenet és végbél közti rész (a gát) megóvása a szülés során. Egyes országokban még ma is elenyésző számú esetben alkalmaznak gátmetszést. Miért tartja ma sok kismama a szülés legfélelmetesebb részének, miért vált ki ez a téma oly sok vitát?

    Mi a gátmetszés?

    A gátmetszés egy szülés közben ejtett vágás. A szülést vezető orvos vagy szülésznő közvetlenül a kisbaba fejének megszületése előtt ejti a metszést a végbél és a hüvelybemenet között.

    A gátmetszés célja, hogy ezen a területen lévő szövetek ne repedjenek meg. A repesztett sérülés ugyanis nehezebben gyógyul, mint a vágott seb. Gondoljunk csak bele, ha éles késsel vágjuk meg az ujjunkat is hamarabb, szinte fájdalommentesen összeforr, míg egy egyenetlen szélű sebbel több gondunk lehet.

    Hirdetések

    A baba fejlődése

    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap

    A gátrepedés a legsúlyosabb esetben a végbél záróizomzatát is érintheti (IV. fokú gátruptura), mely a későbbiekben akár széklettartási nehézségeket is okozhat.

    A gátmetszés hossza esetenként változó, általában 2-5 cm. A megfelelő időben elvégzett, nem túl nagy, helyesen összevarrt gátmetszés szövődménymentesen gyógyul. Míg ez egy befolyásolhatatlan irányú és nagyságú gátrepedés esetén nem ilyen egyértelmű.

    A gátmetszés hátrányai

    Pár napig kellemetlen, mégiscsak egy seb a gát területén, de még mindig kevesebb kellemetlenséggel jár, mint a gátrepedés.

    A szülés, születés módjai

    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.

    A szülés, születés módjai

    A szülőcsatornán áthaladó magzat is összetöri kissé a szöveteket, ez járhat kellemetlen érzéssel, fájdalommal.

    A gátmetszésből esetenként varratszedés szükséges, ám ma már nem a fonal felszívódásától függően (mindenhol felszívódóval varrnak), hanem a varrás technikájától (csomós vagy tovafutó). Ez a gyermekágyas 4. napon történik meg, kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas.

    Mikor kell orvosi szempontból gátmetszést végezni?

    A gátvédelem, vagyis a gát kézzel történő támasztása, védelme szülés alatt egyes nőknél elegendő a gátrepedés elkerülésére. Nem törvényszerű, hogy aki hüvelyi úton szül, annak gátmetszést kell végezni.

    Teendők gátmetszés után!

    A gátmetszés sebét mindig tisztán és szárazon kell tartani. Szülés után hat hétig nem javasolt az ülőfürdő. Tiszta vízzel szükséges lemosni a gátsebet és a nedvességet törölközővel leitatni róla. Gátizomtorna szülés után 1 héttel már elkezdhető.

    A gátmetszés végzésének döntésénél figyelembe kell venni a születendő kisbaba fejméretét, a várható súlyát, továbbá a szülő nő alkatát, szöveteinek rugalmasságát, az alkalmazott fájdalomcsillapítás módját. Fontos kiemelni emellett a szülő nő együttműködési készségét is, hiszen a gátvédelemben vezetett kitolási szakban a szülést vezető irányítja a nyomásokat, a légvételeket. Ilyenkor általában a kitolási szak néhány perccel hosszabb.

    Amennyiben a születendő gyermek koraszülött, úgy a környező szövetek a babára nehezedő nyomása is ártalmas lehet, ilyenkor kötelező szakmai szempontok miatt (a baba védelmében) a gátmetszés.

    Vákuumos szülésbefejezés esetén a repedés elkerülésére rutinszerűen gátmetszést alkalmaznak. Amennyiben fontos a baba szülés alatti állapota miatt, hogy a kitolási szakasz minél rövidebb legyen, úgy a gátmetszés végzése ajánlott.

    Gátmetszés vagy gátvédelem?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gátmetszésnek és a gátvédelemnek is megvan a helye. Sokszor elkerülhetetlen a gátmetszés, ez a szülő nő, illetve a születendő gyermek védelmében szükséges. Ha helyesen alkalmazzák nem felesleges beavatkozás.

    Bízza ennek a kérdésnek az eldöntését szülész orvosára, hiszen annyi minden befolyásolja annak elvégzését. Amennyiben szeretné lehetőség szerint elkerülni a gátmetszést, jelezze orvosának, szülésznőjének, biztos vagyok benne, hogy tiszteletben fogják tartani a kérését, és ha van rá mód, elkerülik a beavatkozást.

    Ugyanakkor, ha szükséges a gátmetszés végzése, akkor ne a szülés folyamatába történő durva orvosi beavatkozásként élje meg, hanem a szülő nőt, esetenként a babát megsegítő kis metszésnek.

    Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Szex és terhesség - Mit szabad és mit nem?

    A terhesség felkeltette az érdeklődését a szex iránt? Vagy ez az utolsó dolog, ami eszébe jut? Bárhogy is legyen, íme néhány dolog, amit tudnia kell a terhesség alatti szexuális életről.

    A leggyakoribb terhességi félelmek

    Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat.

    A fogamzásgátlás kérdései szülést követően

    A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos, hogy a nem kívánt terhességet megelőzzük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA