Mikor beszélhetünk normális menstruációról?

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A menstruáció szerencsére napjainkban már nem tabutéma. Mégis szükséges tisztázni, hogy mik a normális menstruáció jellemzői, mikor is beszélünk kóros vérzésről.

A havi vérzés Magyarországon átlagosan 12,6 évesen jelentkezik először. Amennyiben 18 éves korig nem jelentkezik, akkor azt kórosnak tekintjük. Általában 48-50 éves korig tart a menstruáció, ennek elmaradása a menopausa.

Amennyiben 40 évesnél fiatalabb nőnél jelentkezik a menopausa, annak hátterében kóros okok állhatnak.

A menstruáció megjelenése a petesejtérés, petefészek működés beindulásának jele. Kezdetben gyakran rendszertelenek a havi vérzések, 4-6 hétre jelentkeznek, de egy- másfél évvel a menstruáció első jelentkezését követően már csak a 22 napnál nem rövidebb és a 34 napnál nem hosszabb ciklusokat tartjuk normálisnak.

Mikor beszélhetünk normális menstruációról?

Átlagosan egy ciklus 28 napos. A menstruáció általában 4-7 napig tart. A ciklus első napja a menstruáció jelentkezésének első napja, innen kell kezdeni a ciklusnapok számolását.

A menstruáció zavarai

A menstruáció zavarainak hátterében rendszerint hormonális vagy anatómiai rendellenesség áll. Ha valami megzavarja a rendszer tökéletesen összehangolt működését, a hormonok egyensúlya azonnal felborul. Amenorrhoea, dysmenorrhoea, vérzési rendellenességek - nőgyógyászati problémák a WEBBetegen.

Amennyiben már volt menstruációs vérzés, de három hónap után sem jelentkezik újra és a terhességi teszt negatív, abban az esetben nőgyógyász felkeresése javasolt!

A menstruációs vérzés a petesejt kilökődését (ovuláció) követő 14 nap múlva jelentkezik (amennyiben nem jött létre terhesség). Tehát a menses a petesejtérés után következik be, így létrejöhet terhesség az első menstruáció jelentkezése előtt is!

A menstruációkor lelökődik a méhnyálkahártya, amely a ciklus során megvastagodott, így készült fel egy terhesség fogadására.

A menstruációs váladék szövettörmelékből, vérből és váladékból áll. A vérvesztés átlagosan 30-50 ml. Ha 80 ml feletti a vérvesztés, akkor kórosnak tekintjük. A menses mennyiségét legjobban az elhasznált betétek, vagy tamponok száma alapján lehet megbecsülni.

Miket kérdezhet az orvos a menstruációval kapcsolatban?

Nőgyógyászati vizsgálat során vannak a menstruációra vonatkozó kérdések is, még akkor is, ha a teljesen más jellegű panasz miatt, vagy akár csak rákszűrés céljából keressük fel nőgyógyászunkat.

Érdemes nőgyógyászati vizsgálat előtt végiggondolni, hogy hány évesen jelentkezett az első menses, hány naponta jelentkezik, rendszeresnek mondható-e.

Mennyisége nem változott-e mostanában. A leggyakoribb kérdés pedig a legutolsó menses első napjára vonatkozik. Azoknak, akiknek havi vérzésükkel probléma van, vagy gyermeket terveznek általában javasolt mensesnaptár vezetése.

A mensesek kezdetét és végét minden nőnek érdemes feljegyezni, hiszen akkor kiszámítható a következő vérzés ideje, illetve amennyiben gond jelentkezik a nőgyógyász rendelkezésére állnak fontos adatok.

Tanácsok menses idejére

A menstruáció élettani jelenség, nem betegség. Mégis menses alatt a nőknek oda kell figyelni az életmódjukra.

A vérzés alatt a szeméremtestet naponta 1-2-szer alaposan meg kell mosni. A hüvelyt kimosni, irrigálni kifejezetten ellenjavallt ebben az időszakban. Javasolt ebben az időszakban a szexuális élet kerülése is.

A nők többségében a menses nem befolyásolja a közérzetet. A sportolás nem ellenjavallt, de a teljesítőképesség ebben az időszakban csökkenhet, verseny nem ajánlott. Erős vérzés, tág hüvely esetén az úszás nem javasolt még tamponhasználat mellett sem.

A menstruációs vér felfogására betét vagy tampon használható.

A tampon használat bizonyos esetekben nem javasolt, például méhszájseb, méhnyak műtéte után, vagy a gyermekágyi vérzés esetén. A betétet és a tampont is átázás előtt kell cserélni.

Ez a menstruáció erősségétől függ. Tamponhasználat esetén fontos az esetleges fertőződés elkerülése miatt, hogy 8 óránál tovább ne legyen a hüvelyben ugyanaz a tampon. Menses alatt kerülendő a feszes, műszálas alsónemű viselete is.

Tovább A toxikus sokk szindróma

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.