Vérzési zavar, mitől lehet? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Tizenhat éves lány vagyok, 47 kg, 168 cm, 4 éve van menstruációm, de az utóbbi 3 hónapban 38-40 napra jön meg és 7-10 napig tart. Elmentem egy nőgyógyászhoz és ő megállapította, hogy szőrösebb a combom, a hasam, meg a karom, mint kéne... - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Tizenhat éves lány vagyok, 47 kg, 168 cm, 4 éve van menstruációm, de az utóbbi 3 hónapban 38-40 napra jön meg és 7-10 napig tart.
Édesanyámmal elmentem egy nőgyógyászhoz és ő megállapította, hogy szőrösebb a combom, a hasam, meg a karom, mint kéne. A pattanásokról is kérdezett, de szerintem átlagos az arcom a tinédzserekhez képest.
A nőgyógyász azt mondta, hogy valószínűleg több tesztoszteron van bennem, mint a nőkben általában. Hogyan tudhatnám meg, hogy tényleg a nőgyógyász által említett 19. kromoszóma hibám van vagy csak egyszerűen a stressz okozza a menzesz-problémákat?

Kedves Fiatal Hölgy!

Megjegyeznék valamit, remélem nem haragszik meg érte. A 47 kg a 168 cm-hez kevés, erre oda kell figyelni, mert ha tudatosan tartja a súlyát az is okozhat hormonális problémát. Akkor, ha ez mindössze alkati dolog, akkor nincs jelentősége.

Véleményem szerint mindenképpen szükséges végezni egy hormonvizsgálatot, ami vérvétellel fog történni.

Ránézésre nem lehet pontosat mondani sem a hormonszintről, sem a kromoszómái állapotáról. Abban az esetben, ha valamilyen összetettebb problémát feltételeznek a háttérben sem szabad hormontartalmú készítmény adni előzetes vizsgálatok nélkül.

Amikor igazolódott, hogy valóban hormonális eredetű a probléma, akkor is a hormonszedés előtt szükséges elvégezni egy vizsgálatot (szintén egy vérvétel lesz), ami kizárja az esetleges fokozott trombózishajlamot.

Kezelni csak bizonyított betegséget lehet. Ha jelen van egyéb tünet is, nyugodtan írja le azt is. Ezen kívül érdemes lenne szintén az első vizsgálatok között UH-ot is csinálni, ami pontosabb képet fog adni.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Menstruáció
A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.