• Veszélyes lehet az alacsony libidóra alkalmazott hormontapasz

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem hatásos, sőt veszélyes is lehet a tesztoszterontapasz, amelyet a nemi vágy helyreállításához ajánlanak méh- és petefészek-eltávolítás után. Erről kedden jelent meg tanulmány a Drug and Therapeutics Bulletin című brit orvosi lapban.

    Az amerikai Procter and Gamble által gyártott nemihormontapaszt Intrinsa néven forgalmazzák sok európai országban, de az Egyesült Államokban nincs engedélyezve.

    Hirdetések

    A brit orvosi lapban közölt tanulmány a tapasz számos klinikai kipróbálásának eredményeit vetette egybe, és arra a következtetésre jutott, hogy a tapasznak aggasztó mellékhatásai is vannak. A tanulmány szerint a klinikai teszteket nem megfelelően hajtották végre.

    A brit lap kétségbe vonta azt a módszert, ahogyan a klinikai kipróbálásra összeválogatták a kísérleti alanyokat. Például a megcsappant nemi vágy tünetegyüttest gyakran nem megfelelő kérdőív alapján állapították meg.

    Sok a kellemetlen mellékhatás 

    A tesztek során sok olyan nőnek is javult a nemi vágya, aki csak hatóanyag nélküli placebót kapott, ami arra enged következtetni, hogy náluk nem az alacsony hormonszint volt a probléma oka. Más nők esetében pedig megkérdőjelezhető az adatokból, hogy csakugyan alacsony volt-e a libidójuk, amikor a kísérletbe bekapcsolódtak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A két legnagyobb teszt során - amelyben 500 nő vett részt - 75 százalékos volt a nem kívánt mellékhatások gyakorisága.

    Ezek főleg bőrreakciók voltak. A nők 10 százalékánál jelentkeztek pattanások, szőrnövekedés, hajhullás, mellfájdalom, súlygyarapodás, álmatlanság, a hang mélyülése és migrén.

    A brit tanulmány szerint nem tudni, hogy a tesztroszterontapasz használata hosszú távon biztonságos-e, a nem kívánt mellékhatások viszont általánosak, és ezek egy része nem is visszafordítható. "Mindezek miatt nem ajánlhatjuk az Intrinsát a szexuális funkciózavarokkal küzdő nőknek" - vonja le a következtetést a brit orvosi lap.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A méhnyálkahártya gyulladása

    A méh üregének belső felszínét többrétegű mirigyhám borítja. Ez a hám különösen hormonérzékeny, a petefészek által termelt tüszőhormon és a sárgatest hormon hatására jelentős szöveti változásokkal fejlődik. Menstruáció előtt a korábbi magas tüsző és sárgatest hormonok szintje alacsony lesz a vérben és a 10-12 milliméter vastagra nőtt, hormonigényes hám elhal, menstruációs vérzés formájában lelökődik.

    Így függ össze a PCOS és a magas AMH szint

    Az AMH értéke igen lényeges abból a szempontból, hogy a gyermekre vágyó nő tisztába kerüljön jelenlegi termékenységi állapotával, ugyanis ennek alacsony szintje a termékenység végét jelzi. Mivel a családalapítási hajlandóság manapság igencsak kitoldott, ezért igen sokakat érint az AMH abnormális értéke, főleg akkor, ha az illető PCOS-sel küzd.

    A mióma kezelése uliprisztál-acetáttal - Mit kell tudni róla?

    Ha a mióma panaszt okoz vagy bármilyen komplikáció lép fel miatta, kezelésre van szükség. Ma már több típusú terápia áll rendelkezésre. Hogyan működik az egyik legújabb eljárás, az uliprisztál-acetát-alapú terápia?

    Tumormarkerek vizsgálata a nőgyógyászatban - Mikor van rá szükség?

    Bizonyos daganatok jelenlétére nem utalnak tünetek, a legtöbb elváltozás korai stádiumában nem hívja fel magára a figyelmet. A szűrő vizsgálatok célja a daganatok éppen ebben a korai, még nem előrehaladott állapotban való megtalálása, illetve nyomon követése.

    A miómák típusai

    A miómák döntő többsége jóindulatú marad, ám ennek ellenére okozhatnak kellemetlen panaszokat és súlyos komplikációkat. Mi jellemzi az egyes típusokat, és mennyire veszélyesek egymáshoz képest?

    A toxikus sokk szindróma - Ritka, de akár halálos is lehet

    A tampon alkalmazásával hozták összefüggésbe a toxikus sokk szindrómát, ám az nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő. Igen ritka, de akár halálos betegség is lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA