• Hogyan kezelhető az endometriosis?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az endometriosis legsúlyosabb szövődménye a meddőség. A fogamzási problémákkal küszködő nők egyharmada endometriosistól szenved, ám a legtöbb esetben végül a betegség ellenére is teherbe tudnak esni.

     A téma cikkei


    2/1 Az endometriosis és tünetei
    2/2 Hogyan kezelhető az endometriosis?

    A terhesség kialakulásához egy fogamzóképes petesejtnek kell kijutnia a petefészekből, majd a petevezetéken keresztül a méhbe vándorolnia, ahol aztán a hímivarsejt megtermékenyíti, majd a megtermékenyített petesejt a méh falába ágyazódva elkezdhet növekedni.

    Az endometriosis azonban gyakran olyan összenövéseket eredményezhet, ami a petesejtet a petefészekhez közel elakaszthatja. Gátolhatja továbbá a petevezető mozgását, így megakadályozhatja, hogy a petesejtet felszedje. Leggyakrabban az endometriosis azonban ennél komplexebb módon akadályozza a fogantatást.

    Mindezen szövődmények ellenére sokszor az endometriosisban szenvedő nők is teherbe tudnak esni. Lehet, hogy ehhez egy kicsit hosszabb időre lesz szükség, de a legtöbb enyhe, mérsékelten súlyos endometriosisban szenvedő nők képesek a fogamzásra. A terhesség alatt az endometriosis tünetei megszűnnek.

    Hirdetések

    Gyakran az orvosok a mielőbbi terhesség kihordását javasolják, mert a betegség idővel súlyosbodhat. Minél régebb óta áll fenn az endometriosis, annál nagyobb a valószínűsége a meddőség kialakulásának.

    Bár a beágyazódott endometrialis szövetben kialakulhat daganatos elfajulás, egyelőre nem mutatták ki, a daganatos megbetegedés gyakoriságának növekedését endometriosis esetén. Az endometriosis jelenléte tehát nem fokozza a méhüregi, illetve a petefészek rák kockázatát.

    Az endometriosis kezelése általában gyógyszeresen vagy műtéti úton történhet. A kezelési stratégiát a tünetek súlyossága és a teherbe esés szándéka határozza meg.

    Fájdalomcsillapítók

    A menstruációs görcsök által okozott fájdalom csökkentésére szedhet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat. Ha azonban azt tapasztalja, hogy a maximálisan ajánlott dózis mellett sem szűnik meg a fájdalom, akkor más kezelés válhat szükségessé.

    Hormonterápia

    Az endometriosissal járó fájdalom csökkentése, vagy megszüntetése végett hormonok adására lehet szükség. Mivel a hormonszintek emelkedése az endometrialis szövet megvastagodását; csökkenése a nyálkahártya lelökődését és vérzését eredményezhet, ezért a hormonok adása hatékony lehet. Ha a hormonális kezelés nem hat a tünetekre, az endometriosis diagnózisa megkérdőjelezhető.

    Az alábbi hormonkezelések fontolhatók meg az endometriosis esetén:

    A fogamzásgátló tabletták és az endometriosis


    A fogamzásgátló tabletták nemcsak a nem kívánt terhességet akadályozzák meg, hanem terápiaként is alkalmazhatóak. Egyre gyakrabban kerül szóba az endometriosis, hiszen sok nő esetében ez a betegség okozza a meddőségi problémákat. Az endometriosisban szenvedő nők jelentős részében nem is kerül diagnosztizálásra a kórkép, sok esetben a tünetek nem jellegzetesek.
    A fogamzásgátló tabletták és az endometriosis>>
    • Orális fogamzásgátlók. Az orális fogamzásgátlók hónapról-hónapra mérséklik a méhnyálkahártya megvastagodását. Hosszútávon alkalmazva a fogamzásgátló tabletták csökkentik, illetve megszüntetik az endometriosis által okozott fájdalmat. A legtöbb nőnél kevesebb vérzéssel járó, rövidebb ideig tartó menstruáció alakul ki fogamzásgátló tabletták szedése mellett.
    • Gonadotropin-releasing hormon (GnRH) agonisták és antagonisták. Ezek a készítmények gátolják a petefészket stimuláló hormonok felszabadulását. Ez aztán megakadályozza a menstruációt, drámaian csökkenti az ösztrogén szintet és csökkenti a méhen kívüli endometrialis szövet mennyiségét. A gonadotropin-releasing hormon agonisták és antagonisták a betegséget a kezelés alatt, sőt a kezelést követő néhány hónap, illetve néhány év során is inaktivitásra kényszeríthetik. Ezek a gyógyszerek mesterségesen a menopausához hasonló állapotot hoznak létre, éppen ezért nagyon zavaró mellékhatásokat okozhatnak, így például hőhullámok, és hüvely szárazság alakulhat ki. Az alacsony dózisú ösztrogén ezen mellékhatások csökkentésére a kezeléssel párhuzamosan szedni lehet.
    • Danazol. Ez egy másik a petefészek stimuláló hormonok termelődését gátló hormon, ami szintén megakadályozza a menstruációt, és az endometriosis tüneteit. Mindezen hatása mellett gátolja az endometrium növekedését. Nem kívánt mellékhatásai -például acne kialakulása és az arc szőrösödése- miatt nem elsőként választandó készítmény.
    • Medroxyprogeszteron. Ez egy injekciós készítmény, ami hatékonyan gátolja a menstruációt és az endometrialis szövetek növekedését, ezáltal csökkentve az endometriosis tüneteit. Mellékhatásként hízás és rossz közérzet alakulhat ki.
    • Aromatáz gátlók. Ezeket a készítményeket elsősorban az emlőrák kezelésben betöltött szerepük miatt ismerjük, azonban az endometriosis kezelésben is hatékonyak lehetnek. Az aromatáz gátlók a különböző hormonok ösztrogénné való átalakulását gátolják, többek között a méhnyálkahártya ösztrogén termelését is gátolják. Emiatt az endometriosis kóros szövetei nem kapják meg a növekedéshez szükséges ösztrogént. Vizsgálatok szerint az aromatáz gátlók legalább olyan jó eredményeket nyújtanak, mint a többi hormonális kezelés, azonban jobban tolerálhatóak.

     Élet az endometriosissal


    Diagnosztizálatlan vagy kezeletlen esetben az endometriosis egy kétségbeejtő, frusztráló kórállapot lehet. Az időnként kialakuló fájdalomrohamok iskolai hiányzást vagy táppénzt vonhatnak maguk után, és megterhelhetik kapcsolatait. A visszatérő fájdalom ingerlékenységhez, szorongáshoz, depresszióhoz, dühhöz és tehetetlenség érzés kialakulásához vezethetnek.
    Az endometriosis talaján kialakuló meddőség szintén súlyos érzelmi terheket róhat Önre. Ezért nagyon fontos, hogy ha Önben felmerül az endometriosis gyanúja, keresse fel orvosát.
    Hogyha Önnek az endometriosis szövődményeket okozott, fontolja meg, hogy csatlakozik egy önsegítő körhöz, amelyet az endometriosisban szenvedő, vagy meddő nők látogatnak. Néha már az is nagy segítség, hogyha egy másik beteggel részletesen át tudja beszélni a panaszokat, az érzéseket és a betegséggel kapcsolatos tapasztalatokat.

    Konzervatív műtét

    Bár bizonyos hormonkezelések hatékonyan tudják csökkenteni az endometriosis tüneteit, alkalmazásukkal párhuzamosan a fogamzóképesség elvész, azaz megakadályozzák a teherbe esést. Hogyha Önnek endometriosisa van, és teherbe szeretne lenni, az endometriosist okozó szövetek műtéti eltávolítása növelheti a teherbeesés valószínűségét. Akkor is felmerülhet a műtéti kezelés lehetősége, ha Önnek az endometriosis miatt nagyon komoly fájdalmai vannak.

    A konzervatív műtét során az endometrialis szövetet, a hegszövetet és az összenövéseket távolítják el anélkül, hogy az ivarszerveket bántanák. Orvosa ezt az eljárást vagy laparoscoposan, vagy hagyományos nyílt hasi műtét keretén belül végezheti. A laparoscopos műtét során egy vékony kamerát juttatnak be a köldök mellett végzett kis bemetszésen keresztül a hasüregbe. A laparoscophoz egy lézer szikét csatlakoztatnak, amely hőhatás segítségével elpusztítja a kórosan káros szöveteket.

    Hysterectomia

    Az endometriosis súlyos formájában a méh eltávolítása (hysterectomia), és a két petefészek eltávolítása a legmegfelelőbb kezelés. A hysterctomia önmagában is hatékony, de a petefészkek eltávolításával garantálni lehet, hogy az endometriosis nem újul ki. Mind a két lehetőség már a végső megoldás, elsősorban a fogamzóképesség elvesztése után jön szóba. A hysterectomia után már nem lehet teherbe esni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Bár nem minden kezelés egyformán ideális mindenkinek, a legtöbb beteg, aki az endometriosis kezelést keresi, talál megoldást. Fájdalom esetén, vagy ha a megfelelő kezelés megtalálása időbe telik, akkor megpróbálhatja otthon egyszerű beavatkozások segítségével csökkenteni a fájdalmat. Forró fürdők, és villanypárna segíthet a kismedencei izmok elernyesztésében, a görcsös fájdalom csökkentésében.

    Az endometriosis kezelésekor alapvető fontosságú, hogy olyan orvosa legyen, akivel teljesen kényelmesen érzi magát. Bármilyen kezelés elkezdése előtt Ön szükségesnek érezheti egy második vélemény beszerzését is, hogy teljesen tisztában legyen a lehetőségekkel és a lehetséges kimenetellel.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Lektorálta: Dr. Csősz György, nőgyógyász)

    2/1 Az endometriosis és tünetei | 2/2 | Következő oldal

     

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Terhesség és vezetés

    Hasznos a biztonsági öv használata, megelőzi az anya sérüléseit és így csökkenti a magzati halálozást is.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    Hajlamosító tényezők

    Az öröklődésnek meghatározó szerepe van a visszértágulat elsődleges formájának kialakulásában.

    Multifokális szemüveg

    Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük, hogyan is van ez? Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

   •  

    Hozzászólások (7)
    Írta: Macska
    Sziasztok! A cikk írója a kezelési módok esetében "csak" egyetlen - a legfontosabb - dolgoról "felejtkezett" el: a teljes életmód váltásról. Én is érintett vagyok már 5 éve, most itt nem a történetemet szeretném megosztani, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy az étekzés megváltoztatásával (makrobiotika) és az un. ARWEN tornával ez a betegség szinte teljes egészében gyógyítható és nincs szükség hormonális kezelésekre, műtétekre és egyéb a szervezetet és a későbbi várandóságot negatívan befolyásoló beavatkozásokra. Nálam a teljes életmód váltás használt! Persze nem könnyű és idő kell mire a szervezet teljesen "kitisztul", de megéri a kitartás. Nézzetek utána! Jó egészséget és kitartást Mindenkinek!

    Írta: Név...
    Sziasztok! Én 30 éves vagyok 11 éve szerettünk volna a párommal gyereket sikertelenül. 3-szor műtöttek, 3 inszeminációnk volt, az első műtétnél kiderült,hogy a bal petevezeték el van záródva. A másodiknál már a jobb is el volt záródva, de nagy nehezen átnyomták kontraszt anyaggal, pco-t állapítottak meg és polipot találtak. Az utolsó műtétnél derült ki, hogy endimetriosisom van, nem volt már polip, se pco, és a jobb petevezeték átjárható volt. 3 hónapig kaptam GnRH-t, utánna lombik bébi programra mentünk rögtön.Most 32 hetes terhes vagyok és kislányom lesz. :-)Tehát kitartás mindenkinek és sok sikert!Egy boldog kismama!

    Írta: Vendég
    sziasztok! Szeretnék hozzátok csatlakozni. Engem másfél hete műtöttek meg. Ma kaptam meg a szövettani leletemet és Endometroiosis lett az eredmény. Ez számomra újdonság. Az orvososnak elmondott tüneteim alapján nem derült ki, csak a szövettan után. Nekem olyan 2 éve kezdődött és a köldököm volt egy kitüremkedés. (ezt eltávolították). Fájdalmas tüneteim a menstruációm elmúlása után jelentkezett olyan 2-2,5 hétig tartott. A köldökömön lévő kinövés ez idő alatt nagyobb lett, keményebb, és minden érintésre fájt. Mire jött a következő havi vérzésem addigra a fájdalom elmúlott és a kinövés nem fájt. Én most 27 éves vagyok és nincs még gyermekem. Amit szeretnék később. Kicsit most megijedtem,főleg hogy olvastam az itt leírtakat. De hasznos dolgokat ír. Én most úgy döntöttem hogy természetes úton próbálok minden megtenni hogy tünetmentes legyek és később amikor gyereket szeretnék, legyen. Én nem adom fel, de hormonokat nem akarok szedni. Az újévi fogadalmam az: hogy nem hagyom hogy az a betegségnek nevezet elváltozás megkeserítse az életemet és párkapcsolatomat és a későbbi gyerekvállalást is. Azon leszek hogy ebből kigyógyuljak. Egyenlőre most fájdalmam nincs. Bízom a természetes gyógymódban. És ha bevált szívesen segítek másoknak és megosztom a tapasztalataimat másokkal is. Üdv: henryette ([email protected])

    Lapozzon a hozzászólások között!