A HPV-oltás biztonságos és hatékony - Kutatások az oltási programok hatásáról

MTI
megjelent:

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

A londoni székhelyű Cochrane Group tanulmánya a világ különböző tájain élő több mint 73 ezer fiatal lány és nő bevonásával készült 26 korábbi vizsgálat elemzésére épült - írta a BBC News.

A szakemberek kimutatták, hogy a 15 és 26 év közötti nőknél a védőoltások minden 10 ezer nő esetében 341-ről 157-re csökkentette az abnormális méhnyak sejtek kialakulásának a kockázatát, amelynek legfőbb okozója a HPV (humán papilloma vírus).

Az eredmény összhangban van korábbi kutatásokkal, amelyek a védőoltás bevezetése óta eltelt időszak első 10 évének eredményeit elemezte. Eszerint a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta 50 százalékkal csökkent az új méhnyakrákos esetek száma a vakcinát használó 130 országban, és a szakemberek szerint negyven éven belül a HPV okozta összes ráktípust sikerülhet felszámolni.

Az Egyesült Államokban a CDC kutatói hasonlították össze a tinédzser lányok és fiatal nők HPV-fertőzöttségi arányát az oltás 2006-os bevezetése előtti és utáni időszakban. A HPV elleni védőoltás a bevezetése utáni tíz évben 64 százalékkal csökkentette a lányok fertőzéseinek számát - derült ki a Pediatrics című folyóirat internetes oldalán közölt jelentésből.

Az eredmények szerint a beoltást követően ritkán jelentkeznek komoly mellékhatások

A vakcina ellenzői azonban továbbra is kitartanak amellett, hogy a védőoltás ártalmas lehet, aminek lehetőségét alaposan ki kell vizsgálni. Néhány szülő arról számolt be, hogy a lányuk rosszul érezte magát a beoltást követően.

A Cochrane Group tanulmányát megelőzően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra a megállapításra jutott, hogy a HPV-oltás biztonságos és érdemes beadatni.

Az angol közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) védőoltásokkal foglalkozó részlegének vezetője, Mary Ramsay elmondta, a tanulmány tovább gyarapítja azon bizonyítékok tárházát, amelyek szerint a HPV-oltás jelenti a leghatékonyabb védelmet a fiatal lányok számára a méhnyakrákkal szemben. Hozzátette: "a 15 és 25 év közötti nők többsége már kapott humán papillomavírus elleni védőoltást Nagy-Britanniában". A Cochrane Group szerint további adatokra van szükség a védőoltás ritkán jelentkező mellékhatásainak jobb megismerése érdekében. Világszerte évente csaknem 528 ezer nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot és közülük 266 ezren halnak bele a betegségbe.

Bővebben A HPV elleni oltás

(MTI)

Cikkajánló

A HPV elleni védőoltás

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
HPV oltás
A HPV vírussal kapcsolatban folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a HPV a méhnyakrák kórokozója, amely ellen napjainkban már létezik védőoltás. A HPV elleni oltás beadása széles körben javasolt: ideális esetben a szexuális élet megkezdése előtt, de később is minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott, sőt férfiaknak is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.