A mióma kezelése uliprisztál-acetáttal - Mit kell tudni róla?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista frissítve:

Ha a mióma panaszt okoz vagy bármilyen komplikáció lép fel miatta, kezelésre van szükség. Ma már több típusú terápia áll rendelkezésre. Hogyan működik az egyik legújabb eljárás, az uliprisztál-acetát-alapú terápia?

A mióma megfelelő kezelésének kiválasztásában döntő tényezőnek számít a páciens életkora, a panaszok típusa és súlyossága, a mióma elhelyezkedése és mérete, és nem utolsósorban az, hogy szeretne-e gyermeket szülni. Mindezek függvényében szóba jöhet gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozás (myomectomia), illetve új eljárások, amilyen például a mióma embolizáció vagy a fókuszált ultrahanggal történő kezelés. Nagyon ritkán teljes méheltávolításra (hiszterektómiára) lehet szükség.

A gyógyszeres kezelés különböző készítményekkel történhet, így gesztagénekkel, GnRH-antagonistákkal vagy GnRH-analógokkal, amelyek a szervezet ösztrogéntermelését csökkentik. Szóba jöhet még az uliprisztál-acetát nevű hatóanyag is, ami közvetlenül a miómasejtek progeszteronreceptorait változtatja meg.

Ez a cikk is érdekelheti Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly!

Az uliprisztál-acetátról és az alkalmazásával kapcsolatban felmerülő kétségekről

A szelektív progeszteronreceptor-modulátor uliprisztál-acetát a miómasejtek felszínén azokat a kötőhelyeket változtatja meg, amelyekhez a progeszteronhormon-molekulák kapcsolódnának (azaz kifejezetten a progeszteronreceptort alakítja át). Ezáltal korlátozza a progeszteron aktivitását, és így egy, a miómasejtekre ható fontos növekedési inger kiesik, aminek következtében a mióma zsugorodik és a mióma okozta vérzések mérséklődnek.

Az uliprisztál-acetátot egyrészt műtét előtt, a mióma okozta tünetek enyhítésére és (az operáció könnyítése érdekében) a mióma méretének csökkentésére használják. Az úgynevezett hosszú távú intervall terápiával (a hatóanyag szedése 12 hetes intervallumokban, melyek közt szüneteket tartanak) pedig a mióma mérete, és az általa okozott tünetek sok esetben olyan jelentősen csökkenthetők, hogy műtétre már egyáltalán nincs is szükség.

Figyelem! A miómák kezelésére használt uliprisztál-acetát hatóanyagú gyógyszerekkel szemben felmerült a gyanú, hogy súlyos májkárosodást okoznak. A feltételezett összefüggést jelenleg (2018.02.09-től) az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja. A végeleges eredményekig az alábbi óvintézkedések betartása ajánlott:

  • Azoknak a nőknek, akik éppen szedik a készítményt (hosszú távú intervall terápia keretében vagy műtét előtt), legalább havonta egyszer ellenőriztetniük kell májfunkciójukat kezelőorvosukkal. Ehhez a levett vérmintában a májenzimértékek és a bilirubinkoncentráció laboratóriumban történő meghatározása szükséges. Ha ezekben az értékekben bármilyen eltérés mutatkozik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését! A májfunkciót még ezt követően is egy ideig rendszeresen ellenőriztetni kell.
  • Ha a hosszú távú intervall terápiában éppen befejezett egy gyógyszerszedési ciklust, ne kezdjen újabb ciklusba! A májfunkciót a gyógyszer szedésének abbahagyása után is egy ideig rendszeresen ellenőriztetni kell!
  • Májkárosodásra utaló jel esetén azonnal forduljon orvosához! Ilyen figyelmeztető tünet például a felhasi fájdalom, az émelygés, a hányinger, a hányás, az étvágytalanság, a fáradtság és a bőr és/vagy a szemek sárgás elszíneződése.
  • Új pácienseknek sem írható már fel ez a gyógyszer mióma kezelésére. Tehát akik korábban nem szedtek ilyen hatóanyagú készítményt, semmiképpen se kezdjék el szedni.

Ez a cikk is érdekelheti Májbetegségek első tünetei

Információ! Vannak olyan esemény utáni tabletták (sürgősségi fogamzásgátló tabletták), amelyeknek szintén az uliprisztál-acetát a hatóanyaga. Ezeket azonban csak egyszer kell bevenni (szükség esetén). Mindeddig senki nem számolt be olyasmiről, ami arra utalna, hogy ezek májkárosodást okozhatnak. Az EMA figyelmeztetése tehát csak a mióma kezelésére használt uliprisztál-acetát-készítményekre vonatkozik.

Tovább A mióma tünetei és kezelése

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

Cikkajánló

A mióma tünetei és következményei

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Mióma
A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vezethet enyhébb és súlyosabb tünetek megjelenéséhez is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.