PCOS a szabálytalan ciklus hátterében

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász frissítve:

A policisztás petefészek szindróma a fogamzóképes korú nőket érintő olyan betegség, melyet a magas tesztoszteronszint és a női nemi hormonok egyensúlyhiánya jellemez. Tulajdonképpen a PCOS a leggyakoribb oka az ovulációs meddőségnek, amit az állapottal járó hormonzavar okoz.

A rendszertelen menstruáció a PCOS egyértelmű tünetei közé tartozik, ugyanakkor nem ez a betegség az egyetlen oka a szabálytalan ciklusnak, azt számos más dolog is előidézheti.

Rendszertelen ciklus

A legtöbb normálisnak számító menstruációs ciklus 28-32 nap között van. A 21 napnál rövidebb és a 35 napnál hosszabb ciklus már rendszertelennek számít. Az is előfordulhat, hogy a beteg havonta többször menstruál, vagy hogy a menstruáció hetekig tart. A súlyos vérzés vashiányt és vérszegénységet okozhat.

A policisztás ovárium szindróma

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma vagy ahogyan szerzői névvel jelölik: Stein-Leventhal-szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó.

PCOS mellett is lehet rendszeres a ciklusa, azonban a legtöbben, akiket érint a betegség, szabálytalan, hiányzó menstruációt vagy oligoovulációt tapasztalnak.

Oligoovuláció

Akkor beszélünk oligoovulációról, ha az ovuláció ritkán vagy szabálytalanul következik be, és egy év alatt nyolc vagy annál kevesebb menstruáció történik. Normális esetben az ovuláció havonta egyszer, a ciklus közepe táján történik. A hormonzavar miatt azonban a petesejt nem érik meg, vagy nem szabadul ki, ami meddőséget okozhat. Az oligoovuláció a rendszertelenül menstruáló vagy nagyon hosszú ciklusokkal (több mint 50 nap) rendelkező nőknél jellemző. Mindez nagyon megnehezíti a termékeny napok nyomon követését, ha teherbe szeretne esni.

A rendszertelen menstruációs ciklus okai

A PCOS diagnózisát akkor állítják fel, ha a nőnek a rendszertelen menstruációs ciklus mellett magas az androgénszintje (akár a tünetek, akár vérvizsgálat alapján). A magas tesztoszteronszint (egyfajta androgén) tünetei közé tartozik a kóros szőrnövekedés, a hajhullás és az akne.

Tovább Hirsutizmus - Túlzott szőrnövekedés és a PCOS

Amennyiben Ön egy tinédzser, aki nemrégiben kezdett menstruálni, vagy menopauzához közelít, a rendszertelen ciklus gyakori a hormonok ingadozása miatt, emellett a jelentős testsúlyvesztés vagy a túlzott stressz is befolyásolja azt.

Orvosi értelemben a hipotalamikus amenorrhea, a terhesség és egyéb hormonális állapotok okozhatnak szabálytalan vagy hiányzó menstruációt, és az olyan születési rendellenességek, mint a hiányzó méh vagy méhnyak is megakadályozzák a menstruációt.

A szabálytalan ciklus kezelése

Számos különböző módja van a szabálytalan ciklus vagy az oligoovuláció kezelésére PCOS esetén, a céloktól és a betegségtörténettől függően. Általánosságban elmondható, hogy nem jó, ha a méhnyálkahártya nem válik le havonta: endometrium megvastagodáshoz vezethet, ezzel növelve a méhrák kockázatát.

Egyes orvosok a hormonrendszer szabályozására és a rendszeres ciklus kialakítására orális fogamzásgátlók alkalmazását javasolják. Ugyanakkor a PCOS-ben szenvedő nőknél gyakori, hogy a ciklus rendszeressé válik testsúlycsökkenés, illetve az étkezési és testmozgási szokások megváltozásának hatására. Emellett az inozitol névre hallgató táplálék-kiegészítő is hasznosnak bizonyul a hormonok szabályozásában.

Barátcserje tartalmú gyógyszer is képes hormonok nélkül beavatkozni a női hormonális rendszer működésébe, ezzel rendezve a szabálytalan ciklusokat.

Amennyiben a ciklusa hirtelen rendszertelenné válik, vagy kamaszkor után sem válik rendszeressé, forduljon orvoshoz! További diagnosztikai vizsgálatok és/vagy orvosi beavatkozás válhat szükségessé.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Oligoovulation and PCOS (Verywell Health)
Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

PCOS
A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, a meddőség egyik leggyakoribb oka.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.