Nőgyógyászati lézerkezelés: hogyan zajlik, és mikor alkalmazzák?

Dr. Kiss György
szerző: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Az intimlézert az intim szépség és fiatalság megőrzésére, az inkontinencia és a hüvelyszárazság kezelésére, illetve a szexuális élet javítása érdekében alkalmazzák. A nőgyógyászati lézerkezelések utóbbi években tapasztalt népszerűsége a módszer hatékonyságának és biztonságosságának köszönhető. Hogyan is működik az intimlézer, és milyen esetekben használják?

A lézertechnika fejlődésének köszönhetően 2-3 éve nyílt először lehetőség arra, hogy nagyteljesítményű lézer hüvelyi alkalmazásával hőenergiát juttassanak a női kismedence szerveihez, illetve a medencét kitöltő kötőszövethez, elősegítve ezzel regenerálódásukat és funkcióik javulását. A kezelés során a lehető legnagyobb, de még nem káros hőmennyiséget juttatnak a kismedencébe a hüvelyen keresztül.

Hogyan zajlik?

Az intimlézeres kezelés egy kétlépcsős folyamat. Az első lépés az úgynevezett többszörös mikro-impulzus, amit egy mély hőeffektus, egy non-ablatív (vagyis bőrsérüléssel nem járó esztétikai beavatkozás, rövid gyógyulási idővel), 1000 milliszekundum idejű kezelés követ, mely a hüvelyi nyálkahártya kollagenézisét stimulálja.

Egy intimlézeres kezelés 30-40 percet vesz igénybe, és a beavatkozást 3 alkalommal szükséges elvégezni, betartva a kezelések közötti 3-4 hét pihenőidőt.

Szépészeti és terápiás kezelés is egyben

A kezelések során kétfajta intimlézeres technológiát alkalmaznak:

  • Direkt (kozmetológiai célra): közvetlen hőhatás a hüvelyfalra, amely a hüvelyfal redőzetét, rugalmasságát és a hüvelyváladékot normalizálja.
  • Indirekt (terápiás célra): alhasi vérbőséget okozó közvetett hőhatás, mely az izomzatra, a kötőszövetre és ez extracelluláris mátrixra (a kötőszöveti sejteket körülvevő, fehérjékből és szénhidrátokból álló hálózat) fejti ki jótékony hatását.

Mindkét technológia alkalmas az inkontinencia és a hüvelyszárazság megszüntetésére, illetve a hüvelytágasság helyreállítására.

Tovább Létezik lézeres gyógyítás a vizelettartási problémákra

Az alhasi vérbőség kedvező hatásai

A hőhatás keltette alhasi vérbőség miatt:

  • megváltoznak a keringési paraméterek;
  • átrendeződik a hüvely simaizomzata;
  • aktivizálódnak a kötőszöveti sejtek;
  • növekszik az extracelluláris mátrix vízmegkötő képessége, ezáltal megnő a rugalmasság és az ellenálló képesség, mely a kismedencei szervek pozíciójának javulását, és az alhasi diszkomfort csökkenését eredményezi.

A kezelésre különösen a hüvely és a húgycső közötti keskeny kötőszöveti terület és a szalagok reagálnak érzékenyen. Ez a pozitív hatás a megnövekedett vízmegkötő képesség által a húgycső lefutásának és a záróizom-működés javulásának köszönhetően a vizeletinkontinencia csökkenésében nyilvánul meg, ami elsőként jelentkezik a kedvező változások között.

  • Az I. szinten bekövetkező javulás: az I. szintet alkotó szalagok páros kötőszöveti kondenzátumok, melyek a kismedence középső részén helyezkednek el, és nemcsak a hüvely felső részét, hanem a méh támasztószalagjait is képezik.
  • A II. szintet a vagina körüli kötőszövet és annak üreges részei alkotják. A lézeres kezelésnél a hosszúhullámok kiváltotta hőeffektus legfőbb célállomásai ezek, és a kezelések legkedvezőbb hatása itt következik be a hüvelyfalak süllyedt állapotának csökkenésével.
  • A III. szint a hüvelyt körülvevő, és a környező izomzattal szorosan összenőtt, ideg- és érellátásban rendkívül gazdag izomszövet, amely a kezelésre nagyon érzékeny, ezért csökkentett energiaszinttel kezelendő ez a terület.

Tovább Hüvelyszárazság és menopauza

Kiknél alkalmazható az eljárás?

A nőgyógyászati lézerkezelést igénybevevő páciensek 32 és 80 év közötti nők lehetnek. A kezelés előtt szükséges egy nőgyógyászati konzultáció, amikor a lehetséges gyulladásos elváltozásokat, a HPV-vírust, a cisztákat szűrik, valamint elvégzik a bimanuális és a VTI hüvelyszondás vizsgálatot.

Képalkotó hüvelyszonda (VTI)

A képalkotó hüvelyszonda célja a hüvely falára nehezedő nyomás felmérése. A VTI lehetővé teszi, hogy az orvos feltérképezze a hüvelynek és a medencefenék támasztórendszereinek állapotát, illetve, hogy felmérje a medencefenék izom-összehúzódásait.

Hatékony és biztonságos kezelés

A hüvelyi lézeres kezelés során az orvosok a hőenergia olyan különböző szintű terápiás hatásait igyekeznek eredményesebben, tartósabban és rövidebb idő alatt biztosítani, mint amilyeneket a női kismedencei panaszok enyhítésére szolgáló, évszázadokon át bevált kezelések (ülőfürdők, iszappakolás, hüvelyi iszapkezelés) voltak hivatottak elérni.

A tény, hogy az így alkalmazott hőeffektusok révén nem csak terápiás, de kedvező kozmetológiai változások is létrejöhetnek a hüvelyben, nem vitatható, de mind a terápiás, mind a szépészeti lehetőségek átfogóbb megismeréséhez még több idő és tapasztalat szükséges.

Az intimlézer jelentősége:

  • a nőgyógyászati panaszok műtéti és gyógyszeres megoldásában már bekövetkezett szemléletváltozás;
  • a női életkor kitolódásával egyre több női panasszal szembesülünk, a korral járó panaszok enyhítő terápiáit pedig szükséges megtalálni;
  • a fiatalkori női kismedencei változások időbeni rehabilitációjának megkezdésével egy minőségileg jobb változókort érhetünk el.

Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.