• A cervikális diszplázia természetes módszerekkel történő kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A cervikális diszplázia a méhnyakrákot megelőző állapotot jelenti, melynek hagyományos kezelésénél a cél az abnormális sejtek és a vírust tartalmazó felső nyálkahártyaréteg eltávolítása. Ez a diszplázia mértékétől függően történhet kryoterápiával, lézer terápiával, hideg késes kúpkimetszéssel vagy LEEP kacskonizációval.

    A vírus a szervezetben van, és ezek a hagyományos kezelési módszerek nem az egész testet kezelik, és nem támogatják az immunrendszert. Ráadásul mellékhatásukként nehéz lehet a későbbi teherbeesés illetve szülés.

    A cervikális diszplázia kezelését elősegítő tényezők

    A természetes kezelési módszerek célja a betegséget kiváltó ok kezelése.  Ehhez az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

    • Fontos a biztonságos szex gyakorlása, mely csökkenti a HPV és egyéb nemi betegségek átvitelét.
    • A dohányzás növeli a fertőzés időtartamát a magas kockázatú HPV esetén, illetve gyengíti az immunrendszert, ezért a leszokás fontos része a cervikális diszplázia kezelésének.
    • Az alultápláltság szintén összefüggésben van a méhnyakrákkal, a folsav és B12 hiány is összefüggésbe hozható a megnövekedett számú HPV fertőzéssel, ezért fontos a megfelelő étrendi tanácsok betartása.

    Bővebben A HPV fertőzés tüneteiről>>

    Az immunrendszer támogatása

    Gyakran, mikor a méhnyakrák szűrés eredménye normál citológia HPV jelenléttel, vagy enyhe diszplázia, a hagyományos orvoslás tanácsa szerint várni kell 3-6 hónapot a vizsgálat megismétléséig. Ugyanakkor már ebben az esetben is érdemes támogatni az immunrendszert a HPV legyőzésére, a kis fokú cervikális sejtrendellenesség visszafordítására. A leghatékonyabb segítséget ebben a következő étrend-kiegészítők nyújtják:

    Hirdetések

    Folsav (B9-vitamin)

    A folsav fontos szerepet játszik a DNS szintézisében, így segíthet a méhnyak kóros változásainak megelőzésében. Több tanulmány is bizonyítja, hogy az alacsony szérum folát szint összefüggésbe hozható a méhnyakdiszpláziával, különösen a HPV 16 és 18 esetén, míg a vér magas folsavszintje a CIN I megelőzéséhez kapcsolható. A folsavpótlással történő enyhe méhnyakdiszplázia javulásra szintén több bizonyíték is van, noha önmagában a súlyos diszpláziát nem fordítja vissza.

    Mivel a szervezet folsav szintje a fogamzásgátló tabletta hatására csökken, az ezt használó nők számára fokozottan ajánlott a rendszeres folsavpótlás! Figyeljen azonban arra, hogy ne lépje túl az ajánlott mennyiséget, mivel egyes szakértők szerint a hosszú ideig tartó magas folsavbevitel (8-12 mg) fokozza egyes betegségek kialakulásának kockázatát!

    Ajánlott napi bevitel 5-10 mg három hónapig, majd napi 2.5 mg

    Indol-3-karbinol

    Az indol-3-karbinol (I3C) a keresztesvirágú növényekben, így például a káposztában, brokkoliban, kelbimbóban, karfiolban, kelkáposztában található. Tanulmányok bizonyítják, hogy az I3Cpotenciálisan véd számos gyakori ráktípus ellen, illetve kezeli azokat, különösen az ösztrogénnel kapcsolatosakat. Egy placebo-kontrollált vizsgálatban 30 olyan beteget vizsgáltak, akiknek biopsziával igazolt CIN II-III eredményük volt, és 12 héten keresztül placebót, vagy napi 200 illetve 400mg I3C-t kaptak. A placebo csoport 10 tagjából egyiknél sem figyeltek meg teljes regressziót, míg a 200mg I3C-t szedők 8 fős csoportjából 4, a 400mg-ot szedők közül 9-ből 4 főnél figyeltek meg teljes regressziót. Az I3C könnyen beszerezhető vény nélküli készítmény, de napi 4-5 adag keresztesvirágú zöldség fogyasztásával is hozzájuthat a napi ajánlott mennyiséghez.

    Mivel az indol-3-karbinol egyes gyógyszerekkel (különösen a hormontartalmú gyógyszerekkel) kölcsönhatásba léphet, kérdezze meg orvosát, hogy biztonságos-e az alkalmazása az Ön számára!

    Ajánlott napi bevitel 200-400 mg

    Hogyan ismerhető fel a cervikális diszplázia?

    A cervikális diszplázia nem okoz jellemző tünetet vagy panaszt, ezért is fontos a korai diagnózis és kezelés érdekében a rendszeres rákszűrésen való részvétel! A leggyakrabban előforduló tünetek a következők:

    • nemi szemölcsök
    • abnormális vérzés
    • nemi aktus utáni pecsételő vérzés
    • hüvelyfolyás
    • derékfájdalom
      
    Bővebben Cervikális diszplázia: a méhnyakrák előjele>>

    Antioxidánsok

    Az antioxidánsok rákmegelőző hatásukról ismertek. Kutatások bizonyítják a kapcsolatot az antioxidáns szint és a CIN valamint méhnyakrák között. Egy vizsgálatban biopsziával igazolt CIN-ban szenvedő és méhnyakrákos betegeknél vizsgálták a vér Q10 koenzim és E-vitamin szintjét, míg a kontroll csoport tagjai normál PAP kenettel rendelkeztek. Az eredmények azt mutatták, hogy a Q10 koenzim és E-vitamin szint szignifikánsan alacsonyabb volt azoknál a betegeknél, akiknél CIN-t és méhnyakrákot diagnosztizáltak a kontrollcsoport eredményeihez képest. Ezek a megállapítások azt sugallják, hogy eme két antioxidáns alacsony szintje szerepet játszhat a cervikális diszplázia patogenezisében.

    Béta-karotin – A-vitaminná alakul a szervezetben és antioxidáns hatásokkal bír. A magas béta-karotin szint összefüggésbe hozható a HPV gyorsabb kiürülésével a szervezetből. Kutatások szerint a béta-karotin hiányban szenvedő nők esetén nagyobb a kóros méhnyak elváltozások kockázata. A béta-karotin vízben oldódik, és nem válik mérgezővé a szervezetben, de kölcsönhatásba léphet egyes sztatin gyógyszerekkel! A legjobb, ha az A-vitamint és béta-karotint együtt használja a cervikális diszplázia kezelésére.

    Ajánlott napi bevitel 20 000 iu

    B-vitamin komplex – A B-vitaminok alacsony szintje szorosan kapcsolódik a cervikális diszpláziához és a méhnyakrákhoz. A B-vitaminok alapvető szerepet játszanak a máj ösztrgén metabolizáló képességében. Az alacsony B-vitamin szint túlzott ösztrogénszintet okozhat. A B-vitaminok szükségesek az általános egészséghez és a betegségekkel szembeni ellenálló-képességhez.

    Ajánlott napi bevitel 100mg

    A B-komplex mellett extra B6 (napi 25-50mg) és B12 (napi 800-1000 mcg) szedése is fontos a megfelelő sejtképződéshez és a folsav felszívódás segítéséhez.

    C-vitamin – A C-vitamin kiváló antioxidáns, mely erősíti az immunrendszert, és bizonyítottan rákellenes hatású. Ismert tény, hogy a cervikális diszpláziától szenvedő nők vérében alacsony a C-vitamin szint. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a nagy mennyiségű C-vitamin bevitel csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

    Ajánlott napi bevitel 1000 mg

    E-vitamin – Szabályozza a sejtreplikációt, így megakadályozza a túlzott sejtburjánzást, valamint segíti az oxigén eljutását a sejtekhez.

    Ajánlott napi bevitel 200-400 iu

    Szelén – A méhnyak diszpláziában szenvedők szervezetében jelentősen alacsonyabb a szelénszint. A szelén fontos antioxidáns, mely fokozza az immunrendszer működését és segít a sejteket határoló membrán állagmegóvásában, ám fogyasztását nem szabad túlzásba vinni!

    Ajánlott napi bevitel 200 mcg

    CinkFontos szerepe van az immunrendszer egészséges működésében, illetve a szervezet túlzott réz szintjének kiegyenlítésében. A réz szintje gyakran magas az emelkedett ösztrogén szint miatt a méhnyak rendellenességben szenvedő nőknél.

    Ajánlott napi bevitel 30 mg

    Omega-3 zsírsavakAz omega-3 zsírsavak segítenek a gyulladások csökkentésében, ezáltal az általános egészség megőrzésében. Ugyanakkor fontos tudni, hogy fokozhatják a vérzés kockázatát, különösen, ha olyan vérhígítót szed (warfarin, clopidogrel vagy aszpirin). 

    Zöldtea kivonat

    Az Epigallocatechin-3-gallát (EGCG) standarizált kivonata a zöldteának. Ismert, hogy gátolják az epidermális növekedési faktor receptort, mely szükséges a cervikális sejt növekedéshez.

    Egy kutatásban 51 HPV-vel fertőzött nőt osztottak 4 csoportba, akiket egy 39 fős kontrollcsoporttal hasonlítottak össze. 27 betegnél zöldtea kenőcsöt alkalmaztak helyileg, hetente kétszer. Orálisan 8-12 napig szedtek EGCG kapszulát naponta. A kenőccsel kezelt 27 betegből 20-nál, a kenőccsel és kapszulával együttesen kezeltek esetében nyolcból 6 beteg, míg a csak kapszulát kapó betegek közül tízből 6 fő mutatott javulást. Összességében a zöldtea kezelésben részesülők 69%-ánál volt pozitív válaszreakció megfigyelhető, míg a kontrollcsoportnál ez az arány csak 10% volt.

    A zöldtea számos gyógyszerrel léphet kölcsönhatásba, ezért kérdezze meg orvosát, mielőtt rendszeres étrend-kiegészítőként kezdené alkalmazni! Cukorbetegek és májbetegek szintén konzultáljanak orvosukkal, mielőtt zöldtea kúrába kezdenének!

    Kurkuma

    Erőteljes antioxidáns, anti-virális, gombaellenes, antibakteriális hatással, és közismerten véd a rák ellen. Hatóanyaga a kurkumin, mely megakadályozza a sejtkárosodást. Fontos tudni, hogy a kurkuma fokozhatja a vérzés kockázatát, különösen, ha olyan vérhígítót szed (warfarin, clopidogrel vagy aszpirin). Terhes nők és epebetegek vagy epekövesek ugyancsak nem fogyaszthatnak kurkumát!

    Egészséges étrend

    Az alábbi táplálkozási tippek segítenek csökkenteni a cervikális diszplázia kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor, ha Önnél diagnosztizálták a betegséget, beszéljen orvosával, mielőtt bármit változtatna az étrendjén! Egyes tápanyagok ugyanis kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    • Fogyasszon kalciumban gazdag ételeket! Ide tartoznak a bab, mandula és a zöld leveles zöldségek, mint a spenót vagy kelkáposzta.
    • Fogyasszon antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket (pl. áfonya, fekete ribizli, meggy) és zöldségeket (pl. paradicsom, paprika, tök)
    • Fogyasszon több keresztesvirágú zöldséget: brokkolit, karfiolt, káposztát!
    • Kerülje a feldolgozott élelmiszereket, fehér kenyeret, tésztaféléket és cukrot!
    • Fogyasszon több sovány húst, hidegvízi halat és babot!
    • Használjon egészséges olajokat, pl. olívaolajat!
    • Csökkentse, vagy teljesen zárja ki étrendjéből a transzzsírokat, melyek leginkább az előre sütött péksüteményekben, süteményekben, chipsekben, feldolgozott élelmiszerekben és margarinban találhatók.
    • Kerülje a koffein- és alkoholfogyasztást, valamint a dohányzást!
    • Fogyasszon naponta 6-8 pohár szűrt vizet!
    • Hetente legalább 5 alkalommal mozogjon legalább 30 percet!

    (WEBBeteg - Cs. K., Forrás: naturopathic.orgalive.com, umm.edu, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az afta mint tünet

    Dr. Ujj Zsófia

    Az afta megjelenése esetén gondolni kell háttérben álló betegségre is!

    Aranyér otthoni kezelése

    Dr. Lesznyák Judit

    Milyen helyi hatású és milyen szájon át szedendő gyógyszerek alkalmazhatók?

    A méhnyakrák előjele: cervikális diszplázia

    A cervikális (méhnyaki) diszplázia a méhnyak nyálkahártyasejtjeiben jelentkező elváltozás, amely rákmegelőző állapotnak is tekinthető....

    Vérzészavar a változókorban - egy különösen fontos

    Menopauzán a petefészekben zajló utolsó tüszőérés, és az azt követő utolsó havi vérzés időpontját értjük. A női életnek ez a...

    A HPV elleni védőoltás

    A HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés sajnos egyre gyakoribb. A HPV a méhnyakrák kórokozója, mely ellen létezik védőoltás. A HPV...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.