Mikor válik bizonytalanná a hormonális fogamzásgátló hatása?

† Dr. Szalóczy Péter
szerző: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Bármely hormonális fogamzásgátló tablettát szedő nő, ha a védeni kívánt ciklus kezdő vérző napjától használja a gyógyszert és annak előírása szerinti szedési ritmusában nem vét, biztonságos védettségben tudhatja magát.

Az első tabletta bevitelétől kezdve, annak felszívódásával már a megfelelő hormonszint lesz a vérben. Ezt érzékelve a hormonháztartást irányító agyalapi mirigy (hypophysis) leáll a petefészkeket serkentő hormonok termelésével, így azok működésüket abbahagyják, nem lesz a középidőben ovuláció (tüszőrepedés), azaz érett, megtermékenyíthető petesejt szolgáltatás. A tabletták szedésének bizonyos időtartamú szünetelése esetén az alacsonnyá vált hormonszint miatt visszatér az agyalapi mirigy serkentőhormon termelése, a petefészek működése beindul, esetleg ovuláció keletkezik a teherbeesés lehetőségével.

Mikor válik kérdésessé a fogamzásgátló tabletta hatása?

A védettség bizonytalanná válásának leggyakoribb oka a szedési ritmusban való vétség: egy vagy több tabletta időben való beszedésének kihagyása feledékenység vagy átmeneti gyógyszerhiány okából.

A 21-22 tablettás fogamzásgátlók esetében a 6-7 napos szünetek rövid időnek számítanak egy új tüszőérés elindulásához, de létrehozhatnak egy úgynevezett megvonásos vérzést. Ha ez a szünet 2-3 nappal bármely okból tovább tart, bizonytalanná válik a védettség és egy beinduló tüszőérés gátlása. Abban az esetben, ha a megnyúlt szünetben szexuális életet élt, vegyen be egy sürgősségi fogamzásgátló tablettát és úgy kezdje újra szedni másnap a gyógyszert. Az első héten még a fogamzásgátló alkalmazása mellett óvszer használata is javasolt.

A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel

Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a pirulában lévő anyagok akadályt szenvedhetnek és hatásosságuk kisebb-nagyobb mértékben gátolódhat más hatóanyagokkal találkozva. Ez a fogamzásgátló hormontabletták esetén akár a biztonságos védettség hiányát is jelentheti. Mikor érdemes vigyázni?

Bizonytalanná teheti a védelmet elhúzódó, ismétlődő hányás. Ha ez a tabletta bevétele után 2 órán belül jelentkezik, feltételezhetjük a gyógyszer idő előtti távozását, ezért újabb tabletta bevétele javasolt. Ha a következő sem maradt bent 2 órán túl, maradjon a további menetrend, de 7 napig ne éljen házaséletet, vagy használjon óvszert.

A hasmenés nem jelent problémát, hacsak nem több napig tartó és kolera súlyosságú.

Hogyan pótolható, ha kimaradt egy tabletta?

Szedés közben minden kihagyott, legalább 24 órával elkésett tabletta esetén (ha nem több mint 48 óra a késés) vegye be az elfelejtett tablettát, amint lehet. A soron következő tablettát pedig a szokott időben vegye be és folytassa a szedést a rendes módon.

Abban az esetben, ha két tablettánál többet mulasztott el az első14 tablettából, végezze el a fent leírt menetrendet, de hét napig lehetőség szerint ne éljen házaséletet, vagy használjon óvszert. Ha mégis sor került együttlétre, sürgősségi fogamzásgátlót alkalmazhat.

Ha a kihagyott pirula az utolsó hét tablettából való, tehát a 15-21. nap közötti időszakra előírt adagból, akkor szedje végig a csomag tablettát, továbbá ne várjon 7 nap szünetet, hanem kezdjen el egy új csomagot.

Ha lehet, ne vétsünk a nagyon egyszerű szedési rend ellen. Fogyóban lévő tabletták esetén időben gondoskodjunk az utánpótlásról. Az aktuális adagot tartsuk egyszerű, mindennap szemügyre eső helyen. Lehetőleg azonos napszakban vegyük be a gyógyszert, így kiegyensúlyozott hatás alakulhat ki.

Ha bármilyen kiigazításra kényszerült a fent leírtak miatt, de nem jött meg a várt vérzés időben, keresse fel nőgyógyászát az esetleges terhesség időben történő megállapítása érdekében.

Dr. Szalóczy PéterForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.