Hüvelyi folyás: fehér, barna, zöld és véres váladék

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Minden nő számára jól ismert jelenség a hüvelyi váladékozás: a fehérneműn nyomot hagyó, kóros esetekben egyéb tünetekkel társuló, és változatos színű folyadék megjelenésére bárki számíthat.

Fehér folyás

Nem minden esetben kell, hogy aggodalmat okozzon a fehér váladék. Egészséges nők is tapasztalhatnak időszakosan fehér vagy színtelen folyást akár nagyobb mennyiségben is, amelynek általában nincs semmi szaga. Például az ovuláció során a női hormonok hatásának köszönhetően néhány napig nő a váladék mennyisége, bőséges, tojásfehérjeszerű hüvelyi folyást okozva. Terhesség alatt is nőhet a hüvelyváladék mennyisége, ami szintén nem jelez betegséget, de ez csak a fehéres váladékra vonatkozik. A terhesség során ugyana hormonok hatására nő a hüvelyfal nyáktermelés a magzat védelme érdekében.

Szintén járhat fehér folyással valamilyen hüvelyfertőzés, ebben az esetben azonban megváltozik a váladék állaga, árnyalata és szaga is. Bakteriális vaginózis esetén a folyás szürkésfehér és kellemetlen "halszagú", gombás hüvelyfertőzés esetén pedig színe jellemzően sárgásfehér, és "túrós" állagú. Meglepő módon a terhesség is hajlamosíthat a gombás fertőzésekre, és ennek következtében a jellemző tünetek (viszketés, égő érzés, bő, túrós, fehér váladék, fájdalom közösüléskor) is kialakulhatnak.

Hüvelyi fertőzések és hüvelyfolyás
Állandóan visszatérő hüvelyi fertőzéstől szenvedek. Sokszor bűzös, bő hüvelyi folyással is küszködök. Mit tegyek, hogy meggyógyuljak? Mire utalnak a tüneteim? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Hüvelyi fertőzések és hüvelyfolyás: Milyen betegség állhat a háttérben?

Barnás folyás

A hüvelyi váladék savas kémhatása általában a bennük élő Lactobacillus baktériumoknak köszönhető. Ha ez a pH-érték valamilyen ok miatt lúgos irányba tolódik el (pl. gyógyszerek vagy antibiotikumok szedése következtében), akkor a hüvely közege kedvezőbbé válik a kórokozók, különösen a bakteriális hüvelyfertőzések kialakulása számára. Ez általában kellemetlenebb szagú, eltérő színű váladékot okoz, amely a szürkésfehér mellett barnás színű is lehet.

Okozhat barnás elszíneződést a váladákban megjelenő vér is. Erről lentebb esik szó részletesebben.

Zöld váladék

A nemi úton terjedő fertőzések (STD - Sexually Transmitted Disease) közül a Trichomonas vaginalis nevű parazita okozhat bőséges, habos-zöld váladékot. Ezek a fertőzések általában

Véres folyás

A belső női szervek gyulladásos vagy tumoros állapotai gyakran járnak véres váladékozással. Ilyenkor a váladék színe lehet pirosas (friss vér esetén) vagy barnás ("húslészerű") is. A vérzés előfordulhat közösülés közben vagy után, de spontán módon is. A gyulladások általában egyéb tünetekkel (pl. láz, fájdalom) járnak, míg a nőgyógyászati daganatok gyakran rejtőzködőbbek, és csak előrehaladottabb állapotban okoznak véres váladékot.

Összefoglalva, a hüvelyi váladék gyakori jelenség, és bizonyos esetekben kezelést igényelhet. Ezért fontos, hogy bármilyen hosszan tartó vagy visszatérő váladékprobléma, esetleg egyéb társuló tünet esetén - márcsak önmagunk megnyugtatása miatt is - forduljunk nőgyógyász szakorvoshoz. Orvosunk szükség esetén megfelelő vizsgálatokat végez (pl. alhasi ultrahang, hüvelyváladék-tenyésztés) és a probléma kezelésére hatékony terápiát javasol.

Ez is érdekelheti Az egészséges hüvelyflóra szerepe a fertőzések megelőzésében | A leggyakoribb hüvelyfertőzések

Dr. Lesznyák Judit

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.