Intim fertőzés - Teendők, ha már kialakult a probléma

szerző: Dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász - Oxygen Medical
frissítve:

Kellemetlenek, sokszor kínosak lehetnek az intim fertőzések, amelyek egy részének okát és kezelését dr. Demjén László nőgyógyász világította meg.

Gombás fertőzések

Viszketés, érzékenység, valamint sűrű, fehér, szagtalan folyás utalhat a gombás fertőzésre, amely - ha átterjed a húgycsőre és a húgyhólyagra - gyakrabban kell vizelni, és a vizelést csípő érzés is kísérheti. Ilyenkor a kórokozó leggyakrabban a Candida gomba, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben. Néha azonban betegségeket okozhat, különösen terhesség, cukorbetegség, antibiotikum- vagy szteroid-kezelés, illetve túlzott édességfogyasztás esetén.

A férfiaknál gyakran tünetmentesen meglévő fertőzés szexuális élet útján is tovább kerülhet, ezért a partnereket együtt kell kezelni, hogy az újrafertőződést megakadályozhassuk. Bár a nyílt vízi strandok esetenként kevésbé tűnnek higiénikusnak, a meleg vizű medencékben könnyebb összeszedni fertőzést. Fontos, hogy tisztálkodjunk fürdőzés előtt!

Mit lehet tenni?

A gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet a szénhidrát bevitel (főként édesség) visszaszorítása az étrendben. Érdemes kerülni a műszálas fehérneműt és a vízből kilépve lecserélni a vizes fürdőruhát.

Mi lehet a fájdalom oka?
A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben vagy közvetlenül utána - mint kiderült egy nemrég megjelent felmérésből. Ha Ön is közéjük tartozik, ne csak csöndben szenvedjen! Ha szégyell orvoshoz fordulni problémájával, használja az alábbi útmutatót, hogy megtudja, mi lehet a fájdalom oka, és milyen megoldási lehetőségei vannak.

Amikor fájdalmas az együttlét

Hólyaggyulladás

A nők nagy része élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázáson”. Ezt a betegséget helytelen elnevezése ellenére a hólyagba bejutott kórokozók okozzák, amelyek jórészt a vizekben élnek. Jellemző tünet lehetnek a rendszeres, görcsös vizelési inger, vizelet nélkül, illetve erős, égő fájdalommal járó pár csepp vizelet. Ha a fertőzés nem csak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is súlyosbíthatja a helyzetet.

A húgyúti fertőzések első jelei
A nyári időszakban a természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók is kellemetlen alhasi panaszokat okozhatnak, melyek a fertőzést követően napokkal, hetekkel később is jelentkezhetnek.
Melyek a húgyúti fertőzések első jelei és hogyan kezeljük a tüneteket?

Aki már volt „felfázva”, számíthat rá, hogy ez máskor is jelentkezik. Különösen igaz ez, ha fennállnak a rizikótényezők: nőknél a különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, esetleg hormonális tényezők (fogamzásgátlók szedése, menopauza időszaka). Mindkét nem esetében növeli a kockázatot a gyakori partnerváltás, esetleg alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül.

Mit lehet tenni?

A szükséges antibiotikumos kezelés mellett a legfontosabb terápia a bő folyadékfelvétel, ugyanis így hígul a vizelet és ilyen módon csökken a baktériumok koncentrációja. Jó hatású lehet a csalán- és a cickafarkfű tea is.

Chlamydia

A Chlamydia által okozott fertőzés nem kizárólag szexuális aktus során terjed, bár ez a legnagyobb kockázatot jelentő forrás – ide értve az orális szexet és a közösen használt szexuális segédeszközöket is. Azonban egy fertőzött anya szülőútjain áthaladva az újszülött is megfertőződhet. Nem kell tartani azonban a fertőződéstől csókolózás, evőeszköz-, vécéhasználat és úszás során.

Mivel nemi úton terjedő kórokozóról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a védekezés- az aktus teljes tartama alatt. A tévhitekkel szemben a gyakori hüvelyöblítés nem tesz jót, hiszen kimossa az egészséges baktériumflórát is. Leginkább azonban a monogám kapcsolatok csökkentik a fertőződés veszélyét.

Mit lehet tenni ellene?

Az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebb átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb utána zuhanyozni - hangsúlyozza dr. Demjén László.

A tisztálkodószerek közül a tejsavtartalmú készítmények az ajánlottak, mert ezek a lúgos szappanokkal ellentétben nem károsítják a védőréteget. Hasznos még a bidéhasználat, a tejsavas intim törlőkendők, illetve a probiotikum tartalmú tampon.

(oxygennogyogyaszat.hu)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.