• Endometriózis: egy rejtélyes betegség, amely a férfiakra is hatással van

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy átlagos endometriózis betegség diagnosztizálása 8 évébe kerül a nőnek, ez idő alatt 6 különböző orvosnál jár. A 8-ból 1 év csak azzal telik el, hogy ráveszi magát a páciens, hogy elmenjen orvosához. Általában a termékeny korban levő nőket érinti a betegség, az első menstruáció megjelenésétől egészen a menopauza beálltáig okozhat tüneteket.

    A legtöbb nőgyógyászati betegség nem csak a nőt, női mivoltát változtatja meg, hanem igenis hatással van a férfiakra: a férjre, a barátra, az élettársra. Mi, férfiak gyakran legyintünk a partnerünk betegsége esetén, hogy csak hiszti, unjuk a sok sikertelen próbálkozást, az állandó fejfájást, a gyakran ismételgetett mondatokat. Légy megértőbb - kéri tőlünk a nő, de mit tehetünk, hogyan lehet még jobb, még teljesebb a párkapcsolatunk? Tehet-e többet a férfi az empátiánál, kell-e többet tennie?

    A megzavarodott nőiességre utal az endometriózis, amely egy fontos jelzés, mondhatni riasztás a test oldaláról a léleknek, mind a nő és mind a férfi lelkének – hangsúlyozza Pető Csilla pszichológus a WEBBeteg érdeklődésére. Egy aktív, túlzottan a munkájára koncentráló nő kevesebbet foglalkozik önmagával, a belsőjével, hanyagolja a párkapcsolatát, sokszor felvállalja a férfi szerepét is.

    Hirdetések

    Maga ellen fordult a nőiessége

     Steril gyulladást kelthet az érintett szerven


    A betegség elnevezése az endometrium latin szóból ered, amely a méhet belülről borító nyálkahártyát jelenti. Az endometrium a női hormonális ciklus változásaira reagálva hónapról hónapra megvastagszik, majd leválik, és menstruációs vérzés formájában távozik a szervezetből. Normális esetben az endometrium szövet csak a méh belső falát borítja, endometriózisban azonban megjelenik ettől eltérő helyeken is: általában a méh izomállományában, a petefészkeken, a húgyhólyagon, összenövéseket alkothat a hashártya borítékán. Ennél is rosszabb esetben a betegség érintheti a beleket, és ritkán, de leírtak már endometriózist a külső nemi szerveken, ízületekben (térd ízület), a tüdőben és az agyban is. Ezek a rendellenes helyen elhelyezkedő szövetek ugyanúgy viselkednek, mintha a méh üregén belül lennének, minden ciklusban megvastagszanak és véreznek. Ez a vér azonban a menstruációval ellentétben nem tud kiürülni a szervezetből, erőteljes fájdalmat, görcsöket okoz, úgynevezett steril gyulladást kelthet az érintett szerven és annak környezetében.
    www.egeszsegor.com

    Kiváló példa Éva esete, aki a nőgyógyászánál szembesült betegségével, a kezelő orvosa rögtön elküldte egy fővárosi endometriózis centrumba, ahol diagnosztizálták, hogy a menses idején jelentkező véres vizelet és az igen gyakori alhasi fájdalom háttérben mi is áll. A műtét elkerülhetetlenné vált, a tüneteket gyógyszeres kezeléssel orvosolják.

    Keresve az okokat, kiderült, hogy lelki síkon borult fel Éva élete, férje 4 éve nem dolgozik, otthon ül, teljesen leépült szellemileg és fizikailag, a nő vette át a központi szerepet. Éva elmondta, hogy már nem kívánja a szexet, nem is élnek rendszeres nemi életet, mert fájdalmas neki a befogadás.

    A pszichológus úgy véli: egy régi, de akár egy friss magánéleti probléma is lehet a gyökere a betegségnek, a központi kérdés, hogy képesek-e megbeszélni a problémákat, van-e kiút. Sokat segíthet a párterápia, amely mindenképpen előnyös az orvosi terápia mellett. Pető Csilla úgy véli: a párterápia akkor jó, ha mindkét fél vállalja, elkötelezettek a változásra.

    Segítségre számíthat a nő akkor is, amennyiben egyedül kér pszichológiai segítséget női identitásával kapcsolatos nehézségei megértéséhez. Az endometriózis esetében fokozottan érvényes az a megállapítás, hogy a testet és a lelket egyszerre kell kezelni.

    Különösen súlyos esete a betegségnek, ha meddősséget okoz, amely azt jelenti, hogy lezárja a nő a befogadóképességét, nemet mond a gyerekvállalásra, nem képes a változásra, amely lemondásokkal jár.

    Elgondolkodtató adat, hogy a női terméketlenség harmadik leggyakoribb oka az endometriózis.

    Szerteágazó tünetek

     A kóborló lény és a hisztéria


    Mintegy 176 millió nő él endometriózissal a világon: minden 10. reproduktív korú nő érintett. Az ókori görögök elmélete szerint a női hisztéria hátterében a kóborló lény, a méh áll, ezért az endometriózis a testbe süllyedt hisztéria, a meg nem élt érzékenység és sérülékenység egyik formája.
    (Rüdiger Dahlke: Női egész-ség)

    Az igen aktív méhnyálkahártya bárhol előfordulhat: a hüvelyben, a petevezetékben, a bélben, a hólyagban, éppen ezért szerteágazó tünete van a betegségnek, ráadásul a leggyengébb, egyes stádiumban is előfordulhatnak komoly, igen fájdalmas tünetek. Dr. Fülöp István, főorvos, egy budapesti, 13. kerületi magánklinika meddőségi és endoszkópos centrumának vezetője lapunknak elmondta, hogy a görcsös menstruáció, az alhasi fájdalom, a bélgörcs, a véres vizelet, a hólyaghurut, a fájdalmas széklet, a nemi aktusban jelentkező kellemetlenségek mind-mind tünetei a betegségnek, ezért nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást. Mindenképpen keressük fel a nőgyógyászunkat, ha csak egyetlen egy tünet jelentkezik hosszabb időn keresztül.

    A megoldás a legtöbb esetben a műtéti beavatkozás, a kóros szövetek eltávolítása, a tünetek gyógyszeres kezelése mellett.  Jó hír, hogy a megfelelő operációt követően esély van arra, hogy elkerüljék a komplex kezelési elvek mentén a betegség kiújulását.

    Egy kis anatómia képekben

    Mit tehet a nő és a férfi?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A betegsége kirekeszti a nőt a baráti beszélgetésekből, a családi programokból, ráadásul a karrierjét is befolyásolhatja.

    Ördögi kör, amelyből van kiút, méghozzá a megelőzés: évente elmenni a nőgyógyászhoz, változtatni az életmódon, rendszeresen sportolni, odafigyelni a táplálkozásra, valamint hallgatni a belső hangokra, amely azt súgja: a nőiesség veszélyes és igen helytelen utakon jár.

    A férfi az empátia mellett figyelmeztetheti a nőt az orvosi vizsgálatok fontosságára, kézen foghatja és elkísérheti a nőgyógyászhoz, valamint tovább is mehetnek, kikérhetnek más szakvéleményt, ha nem győzték meg a hallottak - tanácsolja dr. Fülöp István.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A napszúrás tünetei, megelőzése és kezelése

    A napszúrást (insolatio) sokan csak apró kellemetlenségnek tartják, pedig komoly egészségügyi probléma lehet, akár az életet veszélyeztető állapot is kialakulhat.

    A syringomyelia tünetei és kezelése

    A syringomyelia kóros üregképződést jelent a gerincvelőben, esetleg a nyúltvelőben. Leggyakrabban a gerincvelő nyaki szakaszán jelentkezik. Előfordulása nem gyakori. A betegség tünetei általában lassan alakulnak ki, de ritkán hirtelen kezdet is előfordulhat.

    A fülgyulladás tünetei és kezelése

    Az őszi-téli időszakban a közösségbe kerülő kisgyermekek gyakran panaszkodnak fülfájásra. A fülgyulladással kapcsolatban dr. Csányi Mártát, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész orvosát kérdeztük.

    Parkinson-kór: kontrollálatlan tünetek, pszichés problémák

    A Parkinson-kór krónikus idegrendszeri betegség, amely Európa-szerte 1,9 millió embert érint a becslések szerint. Tíz javaslat a komfortosabb életminőségért.

    A hebefrénia tünetei - Az orvos válaszol

    A testvérem hebefréniában szenved. Többféle kórházi kezelésen is átesett, mégsincs javulás. Mit lehetne tenni? Esetleg vigyük magánrendelésre? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A GERD és a savas reflux csecsemő- és gyermekkorban

    A legtöbb csecsemő rendszeresen bukik vissza tejet a nap folyamán. Azonban ha ez egyéb problémákat is okoz, vagy más tünetekkel együtt jelentkezik, valószínűleg gastroesophagealis reflux betegség (GERD) okozza, ami idősebb gyerekeknél is előfordulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA