Mesterséges megtermékenyítés: egyetlen baba megfoganása a fő cél

Versys Clinics
megjelent:

Stockholm, Svédország: Svéd kutatók elsőként fejlesztettek ki egy olyan gyakorlatban is alkalmazható módszert, amely képes annak meghatározására, hogy egy, vagy két embriót érdemes visszaültetni az anyaméhbe.

A modell egyidejűleg arra is alkalmas, hogy fenntartsa a magas születési arányt, ugyanakkor képes visszaszorítani az ikerterhességek kialakulásának esélyét. Svédországban világszerte a legalacsonyabb az ikerterhességek létrejöttének aránya annak köszönhetően, hogy a szakemberek, amikor csak lehetséges, egyetlen embriót ültetnek be az anyaméhbe.

Dr. Jan Holte az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) éves gyűlésén jelentette be, hogy amennyiben az általuk kifejlesztett módszert a többi klinika is átvenné, az alkalmas lehetne arra, hogy az ikerterhességi arányt két százalék alá szorítsák, amely nem lenne sokkal magasabb a nem mesterséges úton megfogant nők ikerterhességi arányánál. Jelenleg már négy klinika is átvette az új módszert. A módszer kifejlesztése azért is kiemelt jelentőségű, hiszen az ikerterhesség során, amikor egy nő két, vagy több embrióval lesz várandós, magasabb a kockázati arány az anya, illetve a babák számára is.

Dr. Kósa Zsolt, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi specialistája szerint: ikerterhesség természetes körülmények között mindössze néhány ezrelék eséllyel jön létre. Spontán igen ritkán lép fel többes tüszőérés, mely során mindegyik petesejt megtermékenyítődik (két-, vagy többpetéjű ikrek), de akár úgy is foganhat egynél több gyermek, hogy az embrió a korai stádiumban kettéosztódik (egypetéjű ikrek).

Az emberi szervezet adottságainál fogva egy gyermek kihordására alkalmas különösebb komplikációk nélkül. Az ikerterhesség, különösen pedig a kettőnél több gyermekkel való várandósság komplikációi közé sorolható a vetélés, a koraszülés és az ezzel együtt járó alacsony születési súly, éretlenség, az intenzív kezelés szövődményeként fellépő agy-, és tüdőkárosodás, valamint végső esetben az elhalálozás is. Éppen ezért a meddőségi specialisták egyre inkább azt a célt tűzik ki maguk elé, hogy elkerüljék az ikerterhesség létrejöttét anélkül, hogy csökkentsék a nők megfoganásának esélyét. Ezért alapvető érdek az asszisztált reprodukciós beavatkozások során, hogy lehetőleg egyes terhességet célozzuk meg.

(Dr. Kósa Zsolt, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi specialistája, asszisztált reprodukciós részlegvezető főorvosa)

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.