A gátizomzat jelentősége

szerző: Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A kismedence izomzatának és egyéb szöveteinek gyengülése, és az ezzel járó kellemetlen tünetek gyakran jelentősen rontják a komfortérzetet, a szexuális életet, az önértékelést, egyszóval az életminőséget.

A kismedencei izomzat

4/1 A gátizomzat jelentősége
4/2 A gátizom gyengülésének tünetei és következményei
4/3 A meggyengült gátizomzat által okozott kórképek (méhsüllyedés, stb.)
4/4 A méh- és hüvelysüllyedés kezelése

Az evolúció során kialakult két lábon járásért és egyenes testtartásért cserében több olyan betegséggel kell számolnunk, amelyek egyébként a természetben nagyon ritkák. Gondoljunk pl. a nagyon gyakori gerincbántalmakra, a gerincsérveket beleértve, vagy az ugyancsak nagyon gyakori visszérproblémákra a lábakon. A méh- és hüvelysüllyedések kialakulásához is ez a tényező „biztosítja” a lehetőséget.

A kismedence izomzatának és egyéb szöveteinek gyengülése, és az ezzel járó kellemetlen tünetek (pl. vizeletcsepegés, a méh- és hüvely süllyedése miatt fellépő idegentest-érzés, romló szexuális érzékelés) gyakran jelentősen rontják a komfortérzetet, a szexuális életet, az önértékelést, egyszóval az életminőséget. A mai nők – szerencsére – szülés után és idősebb korban is aktív életet szeretnének élni, sportolnak, kirándulni járnak, távoli tájakra utaznak. Egy erős gátizomzat segít mindezek probléma nélküli megvalósításában.

A női nemi szervek anatómiája

A női nemi szervek anatómiája

A kismedencei és hasüri szervek alátámasztását a három rétegű gátizomzat és az ehhez tartozó kötőszöveti- és szalagrendszerek (fasciák és ligamentumok) biztosítják. A gátizomzat legfontosabb része a musculus levator ani. Ez a medencealapot képző izomlemez több egymásba fűződő részből áll, az ülőcsont és a szeméremcsont között található. Érdekessége, hogy a végbél hátsó része és a szeméremcsont alsó széle közötti izom egy V alakú nyílást hagy szabadon, amelyen keresztül nőknél a húgycső, a hüvely és a végbél nyílik a külvilág felé. Egy kötőszöveti rendszer (fasciák) kötik a különböző izomrészeket egymáshoz, valamint a csontokhoz.

Egészséges állapotban a belső szervek a kismedencei izomzaton nyugszanak, a kötőszöveti rendszer feladata elsősorban a kismedencei szervek (méh, hüvely) stabilizálása. A fent említett V tulajdonképpen egy természetes sérvkapu, amelyet a szervezetnek zárnia kell ahhoz, hogy a hasüreg és a kismedence szervei a nehézségi erő hatására ne süllyedjenek a záróizom szintje alá.

A fentiekből világossá válik, hogy a zárómechanizmus károsodása esetén egyedül a nehézségi erő által kifejtett állandó terhelés elég ahhoz, hogy előbb – utóbb „sérv” alakuljon ki. Mivel a hüvely átmérője általánban a legnagyobb, ezért alakul ki a leggyakrabban méh- és hüvelysüllyedés, de a végbél, sőt ritkán a húgycső is előeshet, „prollabálhat”.

A gátizomzat feladatai

Ha ismerjük a gátizomzat feladatait, tudni fogjuk, hogy mi várható ennek gyengülését követően.

Mint már tudjuk, a V alakú sérvkapu zárása szükséges a hasűri és kismedencei szervek megfelelő pozícióban tartásához. Ezzel egy időben zárnia és időnként nyitnia kell a végbelet és a húgycsövet. A hüvelyi szülés lehetőségének megteremtése is ennek a „sérvkapunak” köszönhető.

Amit kevesen tudnak, de a párkapcsolatok fontos tényezője, a szexuális érzékelés idegsejtjei nem a hüvelyhámban, hanem a gátizomzatban találhatók, tehát ez az izomzat felelős a szexuális élmény intenzitásáért.

Folytatás A gátizom gyengülésének tünetei és következményei

Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.