A szklerózis multiplex aktivitása nagyobb lehet tavasszal és ősszel

Medipress
megjelent:

Szklerózis multiplex betegségben szenvedőknél két-háromszor nagyobb gyakorisággal jelennek meg új léziók tavasszal és nyáron, mint az év hidegebb időszakaiban - mutatták ki bostoni kutatók.

Az Egyesült Államokban az országos szklerózis multiplex társaság adatai szerint körülbelül 400 ezer beteg él, világszerte mintegy 2,1 millió embert érint a rendellenesség. A szklerózis multiplex kórokát nem ismerjük pontosan, de vélhetően autoimmun betegségről van szó, melynek kialakulásában a genetika és a környezeti hatások együttesen szerepet játszanak.

Az 1991-től 1993-ig tartó tanulmányban 44 szklerózis multiplexben szenvedő embert vizsgáltak, akikről összesen 939 agyi szkent készítettek. A kutatók ezen kívül a napi átlaghőmérsékletről, a napsugárzásról és a csapadékról is részletes adatokat gyűjtöttek a bostoni körzetben. A vizsgálat azt mutatta, hogy márciustól augusztusig két-háromszor nagyobb gyakorisággal jelentkeztek új léziók az őszi és a téli időszakhoz viszonyítva. Az is kiderült, hogy a magasabb hőmérséklet és napsugárzás a betegség fokozott aktivitásával áll összefüggésben.

A környezeti hatások szerepe

„A szklerózis multiplexszel kapcsolatban már évtizedek óta utalnak a környezet hatására, különösen a betegség kialakulását illetően. Íme egy újabb bizonyíték” – mondta a tanulmány mellett megjelenő szerkesztőségi kommentár szerzője, Dr. Anne Cross, a Washington Orvostudományi Egyetem neurológus professzora.

Nicholas LaRocca, az országos szklerózis multiplex társaság elnökhelyettese szerint a nagy kérdés az, hogy ha ezek az új léziók valóban tavasszal és nyáron jelennek meg, mi áll e mögött. Például mivel a hő befolyásolja a betegség tüneteit, elképzelhető, hogy a nyári hőmérsékletek hatást gyakorolnak a betegség aktivitására. LaRocca szerint az, hogy az új léziók tavasszal és nyáron jelennek meg, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az okozó tényező abban az időszakban működik.

Elképzelhető, hogy valami ezen évszakok előtt történik, aminek ilyen hosszú időre van szüksége a megjelenéshez. Ősszel és télen kevesebb az ultraibolya sugárzás, tehát kevesebb D-vitamin áll rendelkezésre. Ősszel és télen a vírusfertőzések is gyakoribbak. Esetleg étrendi tényezők is szerepet játszhatnak. Az emberek más-más élelmiszereket fogyasztanak a különböző évszakokban.

Cross szerint a szklerózis multiplexben szenvedő betegeknek mindenesetre érdemes egész évben gondoskodniuk a megfelelő D-vitamin szintről, és évente egyszer javasolt beadatniuk az influenza elleni védőoltást.

(Medipress)

Cikkajánló

A sclerosis multiplex

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Sclerosis multiplex
A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.