• Fantomfájásra virtuális masszázs

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az amputáltak úgynevezett fantomfájásait - vagyis a hiányzó végtagjukban "érzett" fájdalmait - talán meg lehet szüntetni virtuális masszázzsal. Egy kaliforniai kutatóintézetben felételezik, hogy a fantomfájás idővel megszűnik, ha a páciens sokszor látja, amint valaki másnak masszírozzák a végtagját.

    A Kaliforniai Egyetem agykutató-intézetének igazgatója, Vilayanur Ramachandran kísérletsorozatot végzett annak kiderítésére, hogy mi okozza a amerikai háborús veteránoknál az elveszett végtagokban érezni vélt fájdalmat. Figyelme a 90-es években felfedezett úgy nevezett tükörneuronokra irányult.

    A tüköridegsejtek az emlősöknél és madaraknál az agykéreg bizonyos területein találhatók, és akkor aktivizálódnak, amikor az egyén meghatározott mozdulatokat végez, de akkor is, amikor az egyed látja, hogy egy másik fajtársa végzi ugyanezt a mozdulatot.

    Hirdetések

    A tükörneuronokat sokan az utóbbi idők legnagyobb neurológiai felfedezésének tartják. Feltételezik, hogy a tükörneuronoknak fontos szerepük van az utánzásban és bizonyos tanulási folyamatokban. A tükörneuronokkal kapcsolatban azonban felvetődik a kérdés, hogy ha ezek az idegsejtjeink aktivizálódnak egy másik ember kézdörzsölésének láttán, akkor miért nem érezzük a kezünkön ugyanazt, amit akkor érzünk, amikor mi magunk összedörzsöljük a kezünket.

    Ramachandran szerint - aki a tükörneuronok egyik leghíresebb kutatója - amikor látjuk, hogy valaki összedörzsöli a tenyerét, a saját kezünk érzőidegsejtjei kikapcsolják az agyi tükörneuronjainkat, amelyek a látott másik egyed mozdulatáról próbálnak jelt adni. Az amputáltaknál viszont ha hiányzik a végtag, akkor hiányoznak azok az érzőidegsejtek is, amelyek kikapcsolhatnák a tükörneuronokat.

    Ramacsandran olyan készüléket szerkesztett, amely olyan illúziót keltet az amputált kísérleti alanyban, hogy látja saját hiányzó végtagját. Amikor a kísérleti alany azt látta, hogy valaki hozzáér ehhez a végtaghoz, ő maga érezte az érintést. Akkor is ezt érezte, amikor látta, hogy valaki más érinti meg a saját végtagját. Volt olyan eset, amikor a kísérleti alany még 15 perc múlva is érezte a fantomérzést.

    Ramachandran úgy gondolja, hogy ha amputáltak elég sokszor látják, amint valaki más masszírozza egy végtagját, akkor egy idő múlva el fog tűnni a fantomfájdalmuk.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

    A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom) következtében alakulnak ki.

    Mikor jelentkezhet fantomfájdalom?

    Paradox módon a különböző testrészek amputációja után, az eltávolított testrésznek megfelelően a betegek több mint fele fájdalmat érez. A különböző testrészek eltávolítása után, az eltávolított testrész helyén megjelenő úgynevezett fantom fájdalom, az amputációt követően azonnal, de hetek, hónapok, évek múlva is kialakulhat.

    Cukorbetegség és érszűkület - Megsokszorozza az amputáció veszélyét

    Magyarországon évente mintegy négyezer lábamputációra kerül sor a felnőtt lakosság körében az alsó végtag érszűkülete miatt, pedig a műtétek egy nagy része megelőzhető lenne. Az érszűkület és a cukorbetegség együttes előfordulása ráadásul sokszorosára növeli a végtagok elvesztésének kockázatát – hívta fel a figyelmet Dr. Szeberin Zoltán.

    Megelőzhető az amputáció?

    Az alsó végtagi, úgynevezett perifériás verőérbetegség, vagyis érszűkület az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a befolyásolható kockázati tényezők, amelyeknek szerepük van az alsó végtagi verőérbetegség kialakulásában. A négy legfontosabb ezek közül a magasvérnyomás-betegség, a dohányzás, a cukorbetegség és a vér magas koleszterinszintje. Az is egyértelmű, hogy időseknél, a 65 év feletti korosztálynál gyakorisága ugrásszerűen megnő.

    Hogyan kell kezelni a diabéteszes sebet?

    A cukorbetegség nem csupán az általános egészségre jelenthet veszélyt, hanem a beteg lábára is: akár egy apró vágásnak is végzetes következményei lehetnek. Miért kell jobban odafigyelni egy diabéteszes betegnek a lábápolásra? Hogyan kezelhető a már kialakult seb?

    Az időjárás-érzékenység

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.