• Agyi implantátum selyemből - Miért hasznos?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A részben selyemből készült agyi implantátum az agy felszínére "olvadhat", ezáltal közvetlen összeköttetést teremthet az idegi jelek regisztrálására - közölték amerikai kutatók vasárnap.

    Mint a Nature Materials című szakfolyóiratban ismertették, az eszköz tesztjei azt mutatták, hogy a vékony, hajlékony elektróda pontosabban rögzítette a kísérleti állat agyából származó jeleket, mint a vastagabb, merevebb elektródák. Az efféle eszközök segíthetnek az epilepsziával vagy gerincsérüléssel élő embereken, sőt a mesterséges karok és lábak működtetésében is.

    Hirdetések

    John Rogers, az Illinois-i Egyetem munkatársa, valamint a Pennsylvaniai Egyetemen és a bostoni Tufts Egyetemen dolgozó kutatótársai selyemből származó fehérje és vékony fémelektródák felhasználásával állítottak össze elektródasort. A selyem vízoldható és biokompatibilis, feloldódik az agyban és körülveszi az elektródát. Az elektródák tesztjeit érzéstelenített macskákon végezték. Az elektródák rögzítették a macska szeméből jövő jeleket, miközben képeket mutattak nekik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Ezek az implantátumok maximalizálhatják az elektródák és az agyszövet közötti kontaktust, miközben minimalizálják az agy sérülését" - magyarázta Walter Koroshetz, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) neurológiai rendellenességekkel foglalkozó intézetének munkatársa.

    A szakember szerint az új elektródákat számos eszköznél felhasználhatják, melyeket az epilepszia, a gerincsérülés és más, neurológiai rendellenességek kezelésében alkalmazhatnak.

    Egy ilyen érzékeny elektróda észlelheti például egy epilepsziás roham kezdetét, és jeleket küldhet annak megszüntetésére. Az észlelt agyi jeleket gerincsérült vagy másként sérült emberek művégtagjaihoz is eljuttathatják.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mi okozhat agyi ödémát?

    A szervezet sérülésekre adott válaszreakciója lehet a duzzanat vagy más néven ödéma, ennek magyarázata az, hogy megnő a sejtek és a sejtek közötti állomány folyadéktartalma, ha megbomlik a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének az egyensúlya. Ha megsérül a térd, akkor a legtöbbször gyorsan megdagad, s általában egyszerűen (pl. jegeléssel, pihentetéssel, gyógyszeres terápiával) kezelhető. De mi történik az aggyal sérülés esetén?

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    A rohamok fogságában - Élet epilepsziával

    Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - még ha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak.

    Mi a különbség a lázgörcs és az epilepsziás roham között?

    A lázgörcs - bár epilepsziás jellegű roham, de - nem epilepszia! Ez egy korhoz kötött, genetikai eredetű alkalmi roham, ami csakis gyermekkorban, 3 hónapos és 5 éves kor között fordul elő. Későbbi életkorban, ha egy lázas betegnek epilepsziás jellegű rohama van, az már nem lázgörcs!

    Ijesztő rohama volt a páromnak - Mit tegyek? Az orvos válaszol

    A páromnak hirtelen jövő epilepsziás rohama volt, soha nem volt még ilyen neki, és soha nem láttam még ilyet! Nagyon megijedtem! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A West-szindróma okai, tünetei és kezelése

    A West-szindróma egy ritka, csecsemőkori betegség, a gyermekkori epilepszia szindrómák egyik típusa.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.