• Neuritis vestibularis - Avagy az egyensúlyszerv idegsejtjeinek gyulladása

    Szerző:
    WEBBeteg

    Abban, hogy egyensúlyunkat megtarthassuk, a belső fülben található félkörös ívjáratok játszanak fontos szerepet. E terület idegi ellátását az ún. vestibularis ideg (VIII. agyideg) biztosítja. Ha az ideg károsodik, akkor alakul ki az orvosi nyelven neuritis vestibularisként emlegetett betegség.

    A kórkép jellemzően 40-50 éves korban alakul ki, de tapasztalták már fiatalabb életkorban is. A károsodást okozhatja vírusfertőzés (pl. adeno-, herpes-, influenza-, varicella vírus, stb.).

    Hirdetések

    Nem ritka, hogy felsőlégúti fertőzés lezajlását követően alakulnak ki a neuritis vestibularisra jellemző tünetek. Az infekción kívül vérellátási zavar is okozhatja az ideg károsodását, de nagy mennyiségű alkohol fogyasztása vagy szerves oldószerek, bizonyos gyógyszerek vagy nehézfém okozta mérgezés is hasonló tünetekkel jár.

    Hirtelen jelentkezik a szédülés

    A betegség igen kellemetlen panaszokat okoz: az étvágytalan, kedvetlen, elesett beteg hirtelen jelentkező, forgó jellegű szédülésre panaszkodik, ami kezdődhet nappal, vagy éjjel ágyban fekve egyaránt. A fej mozgatására a szédülés fokozódik, a beteg gyakran elesik. Hányinger, hányás változó mértékben jelentkezik és kezdetben gasztrointesztinális fertőzés irányába terelheti a gyanút. A betegség lefolyása hullámzó – átmeneti javulás után ismét rohamszerűen léphet fel az egyensúlyzavar.

    A szédülés okának tisztázására az orvos – leggyakrabban ideggyógyász, esetenként fül-orr gégész – speciális vizsgálatokat végez. Fontos tisztáznia például, hogy társul-e hallászavar is a szédüléshez. Amennyiben a neuritis vetibularis önálló kórképként van jelen, akkor a betegnek nincs halláskárosodása, a dobhártya is ép. Ha viszont a kórkép vírusos fertőzés miatt alakul ki és az infekció a labirintus rendszerre is ráterjed, akkor halláscsökkenés is kialakulhat.

    Egyéb vizsgálatok segítségével azt igyekszik tisztázni az orvos, hogy pontosan hol, illetve melyik oldalon történt a vestibularis ideg károsodása. Erre a különböző próbákra adott reakció adja meg a választ – fontos információtartalma van annak, hogy a beteg milyen irányú szédülést érez, mennyi ideje áll fenn, mi váltja ki, illetve milyen jellegű az.

    Annak is van információtartalma az orvos számára, hogy a speciális próbák során a beteg melyik irányba dől. A kivizsgálás során vizsgálják az ún. szemtekerezgés (nystagmus) fennállását is, melynek kiválthatósága és iránya szintén meghatározó.

    Szükség esetén speciális röntgen felvételt illetve koponya MR-t is készítenek az esetleges koponyán belüli térfoglaló folyamatok (pl. vérzés vagy daganat) kizárására.

    Kezelés antivirális szerrel vagy keringésjavítókkal

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A betegség kezelése egyrészt tüneti – a hányás miatti kiszáradás kezelése, folyadék pótlása, hányinger csökkentése. Másrészt pedig, ha lehet, az okot is kezelni kell.

    Ez infekciós eredetű megbetegedés esetén jelentheti antivirális szer adását (amennyiben ez elérhető), keringési zavar okozta neuritis vestibularis esetén pedig keringésjavítók alkalamazására kerülhet sor.

    A gyógyulás sokszor hetekig elhúzódik, ezért a betegtől kitartást és türelmet igényel. A végeredmény az esetek közel felében teljes gyógyulás, más esetekben viszont időről időre vissztérő panaszoktól szenvedhet a beteg.

    Olvasson tovább! Hogyan kezeljük a szédülést?

    Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Nyugtalan láb szindróma - Az alvását is tönkreteheti!

    Sokak életét megkeseríti a nyugtalan láb szindróma, amely az alvászavar egyik oka lehet. Becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érintő problémáról dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus beszélt. 

    Az arcidegzsába

    Majdnem minden ember tapasztal alkalmanként fáradtságot, megerőltetést követően fejfájást. Sokan azonban szokatlan tünetekkel járó fej- és arcfájdalmaktól is szenvedhetnek, amelyek hátterében a fej és nyak érzőidegeinek kóros működése feltételezhető.

    Szédülés - Mikor forduljon orvoshoz?

    Gyerekkorunk egyik legjobb mulatsága az volt, amikor körbe-körbe forogtunk, majd élveztük, ahogy forog velünk a világ. Felnőtt fejjel már egyáltalán nem szórakoztató, ha az ágyból kiszállva megindul a szoba körbe-körbe.

    Ezek állhatnak a szédülés hátterében

    A szédülés gyakori tünet, sokszor mégis nehéz eldönteni, hogy neurológust, fül-orr-gégészt, kardiológust, esetleg szemészt vagy pszichológust keressünk fel panaszainkkal. A következőkben a szédülés három típusát, a hirtelen, sok esetben ijesztő tünetekkel jelentkező, belső fül eredetű szédüléseket mutatjuk be dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus segítségével.

    Egészségünket is károsítja a munka-magánélet egyensúly felborulása

    A munkavállalók 18 százaléka tapasztal problémát a munka-magánélet egyensúlyának fenntartásában, ami főként a karrierjük közepén lévő, gyermekes férfiakat érinti hátrányosan. Az Eurofound korábbi adatai szerint a férfiak 21 százaléka, a nők 16 százaléka nehezen tudja elkülöníteni a munkaidőt és a társas kapcsolatokat.

    Piros pöttyökkel a fájdalom ellen!

    A kiropraktika a testtartás vizsgálata, amivel meg tudják állapítani, hogy nincs-e különbség a testünk jobb és a bal oldala között.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.