• Mindent a kómáról

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kóma nem más, mint különféle hatások által kiváltott, elhúzódó, tudattalan állapot. A kiváltó ok leggyakrabban súlyos fejsérülés, stroke, vagy agytumor, ám a háttérben meghúzódó cukorbetegség vagy fertőzés is okozhatja.

    A kóma sürgős, mihamarabbi orvosi ellátást igénylő állapot, mivel az agyfunkciók fenntartásához azonnali cselekvés szükséges. Ilyen esetben általában vér-és agyvizsgálatot rendelnek el, hogy kiderítsék, mi okozta a problémát. Ez elengedhetetlen a megfelelő kezelés érdekében.

    Hirdetések

    A kóma ritkán tart néhány hétnél tovább. Azokat, akik ennél hosszabb ideig maradnak a tudattalan, eszméletvesztett állapotban, általában úgy jellemzik, mint vegetatív státuszú beteget. Azoknak a betegeknek, akik több mint egy évig vannak ebben a vegetatív állapotban, nagyon kicsi az esélyük az életbe való visszatérésre.

    A kóma jelei

    A kóma tipikus jelei a következők:

    • bezárt szemek,
    • végtagok mozgásának hiánya (kivéve a reflexmozgásokat),
    • fájdalmas beavatkozásra válaszreakció hiánya (kivéve a reflexmozgásokat).

    A kóma rendkívül súlyos állapot, azonnal hívjon mentőt!

    Okok

    Rengeteg kiváltó oka lehet a kómának, ezek közül a leggyakoribbak a következők:

    • traumás agysérülés – a kóma leggyakoribb oka a közlekedési balesetek vagy erőszakos cselekedetek miatti sérülés;
    • stroke – az agyba irányuló véráramban bekövetkezett akut csökkenés és változás, a stroke is okozhat kómát;
    • cukorbetegség – a túl magas vércukorszint, mely hosszabb ideig magasan marad, vagy hirtelen nagyon leesik, szintén okozhat kómát;
    • oxigénhiány – akiket fulladásból mentettek meg, vagy szívinfarktus után újraélesztettek, nem biztos, hogy felébrednek, az agyban és a véráramban bekövetkezett oxigénhiányos állapot miatt;
    • fertőzés – az encephalitis (agyvelőgyulladás) és a meningitis (agyhártyagyulladás) olyan fertőzések, melyek gyulladást okoznak az agyban, a gerincagyban, vagy az agyat körülvevő szövetekben - mindkét fertőzés okozhat kómát súlyos esetekben;
    • mérgek – a túlzottan magas szén- monoxidnak való kitétel, illetve a drogtúladagolás is komoly agykárosodáshoz vagy kómához vezet.

    Teszt és diagnózis

    Mivel a kómában lévők nem tudják panaszaikat elmondani, az orvosoknak a fizikális vizsgálat, illetve a hozzátartozók elmondására kell támaszkodniuk. A következő kérdésekre számíthat:

    • A kóma hirtelen vagy fokozatosan következett be?
    • Megelőzte-e látásprobléma, szédülés, zsibbadtság?
    • Volt-e a betegnek cukorbetegsége vagy strokja?
    • Milyen gyógyszereket szedett?

    Fizikális vizsgálat

    Az orvos megvizsgálja a beteg reflexeit, pupilláját és a fájdalomingerre adott válaszreakcióját. Esetleg jéghideg vagy meleg vizet fecskendezhet a fülébe. Eszméletlen betegeknél ezek a vizsgálatok különféle reflexes szemmozgásokat idéznek elő, a tudattalan állapot okától függően.

    Laboratóriumi vizsgálat

    A laboratóriumi vizsgálat a következőkből áll:

    • teljes vérkép,
    • glükóz és májfunkció vizsgálat,
    • szén-monoxid mérgezés vizsgálata,
    • drogtúladagolás vizsgálata.

    Gerinccsapolással az orvos folyadékot vesz a gerincvelőből a további vizsgálatok elvégzéséhez. Az egész nem vesz igénybe többet 10 percnél.

    Agyvizsgálat

    CT: Az agysérülések vizsgálatához ez a legjobb eljárás, mivel a vérrögöket, vérömlenyeket is kimutatja.

    MRI:  A készülék a mágneses mezők és mikrohullámok segítségével ad képet az agyról. Ennek segítségével megkülönböztethetőek a sérült szövetek az épektől.

    EEG: Ez a készülék az agyban végbemenő elektromos aktivitást méri. A mérés során apró elektródákat helyeznek a beteg  koponyájára, melyek továbbítják az agy működési hullámait a gépnek. 

    Komplikációk

    A kóma általában néhány napig vagy hétig tart. Egyesek meggyógyulnak belőle, mások vagy vegetatív állapotba kerülnek vagy meghalnak. A kóma során fellépő komplikációk általában a húgyúti fertőzések, a tüdőgyulladás vagy a felfekvéses fekély.

    Kezelés kóma esetén

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kezelés során a legfontosabb a légzés és keringés fenntartása. Lélegeztető-gép használata, illetve infúzió általi folyadék- és véradás is gyakran szükséges. A beteg gyakran kap intravénásan még a véreredmények megérkezése előtt antibiotikumot, melynek a diabetikus sokk illetve az agyat veszélyeztető fertőzések megelőzése miatt van szükség.

    A terápia attól függ, mi okozta a kómát. Gyakran műtétre van szükség, hogy az agyat érő nyomást megszüntessék. Máskor viszont a háttérben meghúzódó cukorbetegség, vese- vagy májbetegség kezelése áll a terápia központjában.

    Egyes esetekben a kómát kiváltó ok elhárításával az állapot teljesen visszafordítható, és a beteg visszanyeri eszméletét. Abban az esetben azonban, ha az agyat súlyos sérülés érte, maradandó agykárosodással kell számolni, vagy azzal, hogy a beteg esetleg soha nem fog magához térni.
     

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    A magas vérnyomás agyi szövődményei

    Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

    Mesterséges kóma: Mikor választják ezt az orvosok?

    Amikor az agy jelentős mértékben sérül, megduzzadhat, akárcsak a bokánk vagy térdünk egy komolyabb sérüléskor. Bármilyen szöveti sérülés a testben, függetlenül annak elhelyezkedésétől duzzanattal jár.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.