Ijesztő rohama volt a páromnak - Mit tegyek? Az orvos válaszol

Dr. Bessenyei Mónika
szerző: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - WEBBeteg
megjelent:

A páromnak hirtelen jövő epilepsziás rohama volt, soha nem volt még ilyen neki, és soha nem láttam még ilyet! Nagyon megijedtem! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

A páromnak hirtelen jövő epilepsziás rohama volt, soha nem volt még ilyen neki, és soha nem láttam még ilyet! Vonaton voltunk, és velem volt két gyerekem is. Gyorsan jött a mentő, a gyerek ordított, hogy ne haljon meg stb.

Ez engem annyira megviselt, hogy azóta ez van az eszemben, ahogy kiakadt a szeme, rángatózott, elájult. Ha itthon van, vagy együtt vagyunk, nézem a mozdulatait, a szeme járását... Nem merek vele sehova menni, még a boltba sem, mert félek hogy rájön a roham. Soha nem vagyok nyugodt, és nem tudom meddig lesz ez így...

Kedves Kérdező!

Az epilepsziás rohamban manapság már nem halnak bele az emberek, maximum akkor, ha úgynevezett status alakul ki, mely során az epilepsziás rosszullétek nem állnak le illetve nem állíthatók le.

Ön tudta az epilepsziáról?

Nagyon sok embernél, pl. gyerekeknél magas lázhoz társulhat egy roham, amit aztán soha nem követ egy második. Egy roham önmagában nem jelent epilepsziát.

Nem kell annyira félni ettől a betegségtől. Sajnos a társadalom szemében ez a megbetegedés még mindig megkülönböztetést jelent, pedig nem másabb, mint egyéb krónikus megbetegedések pl. a cukorbetegség, szívbetegség.

Valahogyan az utóbbiakat mégis könnyebben elfogadják. Ha jól értem a férjének összesen egy rohama volt. Arról nem írt, hogy történtek-e vizsgálatai.

Egy roham után epilepszia ellenes gyógyszert csak akkor szoktunk beállítani, ha nagy az esélye egy újbóli roham ismétlődésének, pl. agyfejlődési zavar, régebbi agyi keringészavar, agydaganat áll a háttérben.

Gondolom a kivizsgálást megfelelően lefolytatják majd. A legfontosabb, hogy Ön nyugodjon meg, nem kell félni a betegségtől.

Mit tegyen roham esetén?

Ha ismétlődne a roham ne féljen, fordítsa oldalra a férjét, és vigyázzon ne üsse meg magát, esetleg ne essen le. Fontos, hogy lefogni nem szabad, és a szájába sem szabad dugni semmit.

A roham 5-10 percen belül magától leáll, ha nem, mentőt kell hívni. Nem fog meghalni, nem lesz semmi baja a roham lezajlása után.

Beszélgessen el erről a gyerekekkel is, kezeljék ezt a dolgot teljesen természetesen, ők se féljenek. A férjének is akkor segítenek feldolgozni a történteket, ha ugyanúgy kezelik, mintha egyéb betegsége lenne.


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.