Forró, száraz talpak - mire utalnak? - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Siró Péter, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

Esténként a talpam felforrósodik és ehhez társul a talpszárazság érzete. Szinte minden este zsíros krémmel kenem be, hogy ne keljek fel éjszaka arra, hogy annyira forró és száraz a talpam, hogy nem tudok tőle aludni. Mi lehet ez? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Amennyiben bőrgyógyászati ok kizárható, panaszai hátterében elképzelhető, hogy az alsóvégtag idegeit érintő idegszál-károsodás (polyneuropathia) állhat.

Ez a betegség elsősorban a cukorbetegeket, veseelégtelenségben szenvedőket, alkoholbetegeket érinti. Bizonyos vegyi anyagokkal való érintkezés (szerves oldószerek, nehézfémek) is a betegség kialakulásához vezethetnek.

A betegségre jellemző, hogy a lábujjakon kezdődő, majd a boka, lábszár felé terjedő zsibbadás, hangyamászásérzet jelentkezik, ehhez társulhat az ön által is említett égő érzés, ami jellegzetesen éjszaka a legrosszabb, takaró, textilek hatására még rosszabbak a tünetek. Kezelésükre elsősorban antiepileptikus hatású gyógyszerek jönnek szóba, hagyományos fájdalomcsillapítók a tüneteket kevéssé enyhítik.

A panaszok hátterének tisztázására bőrgyógyászati illetve neurológiai vizsgálat látszik célszerűnek. Amennyiben polyneuropathia lehetősége felmerül az Ön esetében a fizikalis vizsgálat, illetve a részletes kikérdezés alapján, akkor elektroneurografiai vizsgálat igazolhatja a betegséget.

Ennek során az idegeken mért vezetési sebességek, illetve az idegeken mért egyéb elektromos változások kerülnek regisztrálásra. Végezetül szeretném hangsúlyozni, hogy az Ön problémája hátterében egyéb okok is állhatnak, de remélem sikerült azért legalább az elinduláshoz némi segítséget nyújtanom.

Dr. Siró Péter, neurológusForrás: WEBBeteg
Válaszadó szakértőnk: Dr. Siró Péter, neurológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.