A korán elkezdett dohányzás növeli a sclerosis multiplex kockázatát

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász frissítve:

Azok a fiatalok, akik 17 éves koruk előtt kezdenek dohányozni, fokozottan ki vannak téve a sclerosis multiplex (SM) kialakulása veszélyének – állítják a Baltimori Johns Hopkins Orvosi Egyetem kutatói.

A kutatók 87 sclerosis multiplexben szenvedő beteg esetét vizsgálták úgy, hogy három csoportra osztották őket, mégpedig nemdohányzó, 17 éves kora előtt már dohányzó és 17 éves kora után dohányzó csoportokra.

Azt tapasztalták, hogy azoknál, akik 17 éves koruk előtt kezdtek el dohányozni, 2.7-szer nagyobb volt a betegség előfordulási aránya a nemdohányzókhoz képest. Azoknál, akik később lettek dohányosak, nem tapasztaltak kockázati növekedést.

Sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex (SM) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A sclerosis multiplexben a szervezet tévedésből ellenanyagokat és fehérvérsejteket küld az agy és a gerincvelői idegeket körülvevő myelinhüvely (az idegrostokat szigetelő, zsírsavakban gazdag fehérjetartalmú anyag) ellen. Ennek eredményeként kialakul a myelinhüvely gyulladása és károsodása, amely végül az idegek károsodásához vezet.

A vizsgált sclerosis multiplexes betegek 32 százaléka korán kezdett dohányozni. A kutatók hozzáteszik, hogy természetesen a betegség kialakulásában egyéb környezeti feltételek is közrejátszanak, ám a nem, életkor, családi állapot, iskolázottság és jövedelmi viszonyok figyelembe vétele után elmondható, hogy a dohányzás is jelentős kockázati tényező.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

A sclerosis multiplex

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Sclerosis multiplex
A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.