Felfedezték az Alzheimer-kórra hajlamosító gént

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai tudósok találtak egy gént az X kromoszómán, amely hajlamosít az Alzheimer-betegségre. Ez a génkifejeződés gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.

A Mayo klinika kutatói kimutatták, hogy azok a nők, akik mindkét szülőjüktől öröklik a PCDH11X jelű gén egy bizonyos változatát, azok sokkal könnyebben betegszenek meg Alzheimer-kórban. Az ilyen nőknél, akiknek két példányban van meg ez a génvariáns, csaknem kétszer nagyobb az Alzheimer kockázata.

Ha egy példányban van meg ez a génkifejeződés, akkor is nagyobb a kockázat, mint amikor hiányzik ez a génvariáns.

Mivel a kérdéses gén az X kromoszómán található, így két példányban csak nőknél fordulhat elő, mivel a nőknek van két X kromoszómájuk, a férfiaknak egy X és egy Y. Tehát csakis nők örökölhetik ezt a bizonyos génvariánst mindkét szülőjüktől.

Az Alzheimer az agy sorvadásos betegsége, ma még nincsen rá gyógymód, és az okát sem tudják pontosan. Eddig egyetlen génnek, az APOE 4-nek bizonyos variánsait hozták összefüggésbe a betegséggel.

A felfedezés azonban nem jelenti azt, hogy a nők nagyobb veszélyben lennének. Feltételezik, hogy más genetikai vagy környezeti tényezők a férfiaknál kiegyensúlyozhatják a PCDH11X gén előfordulásának hatását.

A Mayo Klinika kutatói 844 Alzheimer-es páciens és 1.255 egészséges kontrollszemély teljes génállományát vizsgálták meg a betegség lehetséges genetikai okát keresve. Miután megtalálták a PCDH11X gént, megismételték a tesztet egy lényegesen nagyobb csoporton, 1.547 betegen és egy kicsit kisebb kotrollcsoporton, és ekkor is igen magas fokú kapcsolatot találtak a gén jelenléte és az Alzheimer-betegség között.

De további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy pontosan hogyan is befolyásolja ez a gén az idegrendszert.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon becslés szerint 37 millió ember él időskori elbutulással, aminek a fő oka az esetek többségében az Alzheimer-kór.

Az amerikai felfedezésről a Nature Genetics legfrissebb számában jelent meg tanulmány.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.