Újdonságok a neurológiában

Debreceni Egyetem
megjelent:

A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben. A konferencián szó volt a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján folyó világszínvonalú stroke-ellátásról is.

Az elmúlt években robbanásszerű fejlődés volt a képalkotó diagnosztika területén, ma már működés közben „érjük tetten” az agyat, tudjuk, hogy a gondolkozás, a számolás, vagy az érzelmi jelenségek alatt, melyik agyterület aktiválódik. A terápia is sokat fejlődött, például a stroke esetében megjelent vérrögoldás, illetve a vérrög dugóhúzószerű eltávolítása akut szélütés esetén – mondta Csiba László, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke.

Debreceni világszínvonal

Csiba László hozzátette: a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján világszínvonalú az intravénás vérrögoldás. Az évi 8-900 beteg 23-24 százalékánál alkalmazzák eredményesen ezt a kezelést, amellyel megmenthetik a paciens életét, és jelentősen csökkenthetik a rokkantak számát. A klinikán folytatott világszínvonalú munka elismeréseként látogatott Debrecenben a World Stroke Organisation elnöke és alelnöke.

A professzor hangsúlyozta: a sikeres kezeléshez elengedhetetlen, hogy a beteg időben kerüljön a megfelelő centrumba. Nagyobb az esély a felépülésre, ha a stroke első tünetétől a vérrögoldó injekció beadásáig legfeljebb négy és fél óra telik el.

Mindenkinek tudnia kell, ha féloldali bénulás alakul ki, ha elferdül a száj, elakad a beszéd, nem lehet várakozni, azonnal mentőt kell hívni. Még most is tapasztaljuk, hogy egyesek napokat várnak mielőtt orvoshoz viszik a beteget. Ez nagyon szomorú, ezen változtatni kell – emelte ki Csiba László.

Bővebben A stroke és tünetei

A stroke mellett a sclerosis multiplex, a Parkinson-kór és az epilepszia volt a fő témája a Magyar Neurológiai Társaság és a Duna Szimpózium június 7-e és 10-e között rendezett közös debreceni konferenciájának. A hazai és a külföldi szakemberek áttekintették azokat az újdonságokat, amelyek az elmúlt években egy-egy területen megjelentek. A négynapos konferenciára a magyar szakemberek mellett neurológusok érkeztek Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Izraelből és Romániából.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.