• A rohamok fogságában - Élet epilepsziával

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - még ha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak.

    Hogy ha Ön ismert epilepsziás, azaz már felállították az epilepszia diagnózisát, nem szükséges minden egyes roham után orvoshoz fordulnia, ha Ön és családja pontosan ismeri a rohamokkal kapcsolatos teendőket. Ha azonban roham életében először jelentkezik, mindenképp forduljon orvosához. Az alább felsorolt esetekben is mindenképpen keresse fel orvosát:

    A téma cikkei - Epilepszia

    5/1 Az epilepszia és tünetei
    5/2 Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?
    5/3 Epilepszia gyermekkorban
    5/4 Az epilepszia kezelése
    5/5 Élet epilepsziával

    • A roham 5 percnél tovább tart.
    • Lassan tér magához a roham után.
    • Azonnal kialakul egy második roham.
    • Ön terhes, vagy cukorbeteg.
    • A rohamos súlyossága, illetve gyakorisága változik.
    • Megváltozik a roham utáni érzete.
    • A roham előtt egy hirtelen éles fejfájást, vagy más stroke-ra utaló tünetet észlel, például a test egyik oldala hirtelen meggyengül, elzsibbad, illetve látászavar, zavartság, koordinációs vagy egyensúlybizonytalanság illetve beszédzavar alakult ki.
    Hirdetések

    Ezt tegye epilepsziás roham esetén!

    Hogyha Ön szemtanúja egy rohamnak, azonnal hívjon orvosi segítséget és elsősegélynyújtásként kövesse az alábbi lépéseket:

    • Epilepsziás roham elsősegély: kíméletesen fogja meg a beteg fejét, óvja az ütésektől, de ne szorítsa le!Finoman fordítsa a beteget az egyik oldalára, és ezt követően tegyen valami puhát a feje alá. Lazítsa meg a nyak körüli szoros nyakkendőt, inggallért.
    • Ne próbálja meg ujjait, vagy bármi mást a beteg szájába bedugni, még soha senki nem nyelte le a nyelvét a roham alatt, ez teljességgel lehetetlen.
    • Ne próbálja meg lefogni a beteget a roham alatt, és ne próbálja meg felkelteni a beteget kiabálással vagy rázogatással. Távolítson el minden veszélyes tárgyat a beteg útjából.
    • Nézze meg, hogy nincs-e a betegen egy egészségügyi karkötő, amin fel van tüntetve, hogy roham esetén kit kell értesíteni, és milyen gyógyszereket szed a beteg.
    • Maradjon a beteg mellett a mentők kiérkezéséig. Ha lehetséges gondosan figyelje meg a beteget, hogy később részletesen beszámolhasson erről az egészségügyi szakszemélyzetnek.

    Életviteli megfontolások

    Hasznos oldalak az epilepsziáról

    A betegség megértése segít Önnek a betegség leküzdésében. Győződjön meg arról, hogy mindig megfelelően szedi a gyógyszereit. Magától ne módosítsa a dózist, ehelyett inkább forduljon orvosához, ha úgy érzi valamin változtatni kell.

    Nagyon fontos, hogy részletesen vezesse a rohamokkal kapcsolatos adatokat. Ez a kis jegyzőkönyv segítheti orvosát, hogy jobban megértse állapotát, és e szerint módosítsa a kezelést. Minden roham lezajlása után írja le, vagy írassa le környezetével a roham idejét, a típusát és azt, hogy milyen hosszan tartott.

    Szintén jegyezzen le minden szokatlan körülményt is, pl. a gyógyszerváltoztatást, fokozott stresszt, vagy bármilyen más olyan tevékenységet, ami a rohamot kiválthatta. Kérje meg a roham alatt jelenlévő embereket, ideértve a családtagokat, barátokat és munkatársakat, hogy segítsenek Önnek az olyan dolgok rögzítésében, amiket Ön nem tud.

    Epilepszia karkötő
    Az epilepszia karkötőt minden epilepszia centrumban ingyen lehet kapni. A Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány székházának címére postai úton (6351 Bátya, Kossuth utca 62.), egy felbélyegzett válaszborítékot küldve szintén ingyenesen igényelhető.

    Éljen egészségesen, amennyire csak lehet!

    Ön tudta?
    • Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat!
    • Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását.
    • Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhatnak a mellékhatások és olyan tüneteket is okozhatnak, amelyeket külön-külön nem okoznak.

    Mint minden más krónikus betegségnél az egészséges életmód nagyon fontos az epilepszia kontrollálásában. Az alvásmegvonás egy nagyon erőteljesen provokálja a rohamok kialakulását. Győződjön meg arról, hogy minden nap eleget pihen, és tudatosan figyeljen oda a megfelelő étkezésére, az elegendő mozgásra, és a megfelelő stressz kezelésre.

    A túlzott alkoholfogyasztás is provokálhat rohamot. Ha Önnek nehézséget jelent az alkohol és a cigaretta használat mellőzése, kérje orvosa segítségét.

    Mindemellett viseljen egy egészségügyi karkötőt, ezáltal segítve az  Önt ellátó mentősöket, orvosokat, nővéreket. A karkötőn tűntesse fel, hogy kit kell értesíteni vészhelyzet esetén, és milyen gyógyszereket szed. Bármilyen gyógyszerallergiát szintén érdemes feltüntetni.

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Zsuga Judit neurológus

     

    Lapozzon! Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Új lehetőség az emlőrák kezelésében

    Az emlőmegtartó műtét után alkalmazható a gyorsított, részleges emlőbesugárzás.

    A szemölcs eltávolítása

    A szemölcsirtó készítmények csak ideiglenesen csökkentik a bőrelváltozás méretét, a végleges megoldást az eltávolítás jelenti.

    Gyermekvállalás túlsúlyosan

    Hol kezdődik a túlsúly? Hogyan befolyásolja az elhízás a termékenységet?

    Az altatók és mellékhatásaik

    Ezeknek a gyógyszereknek veszélyesebb mellékhatásai lehetnek, mint gondolnánk.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: Mészáros László
    Az epilepszia karkötőt minden epilepszia centrumban ingyen lehet kapni. Ha véletlen valahol kifogyna éppen, akkor azt pótoljuk, de a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány székházának címére póstai úton (6351 Bátya Kossuth 62) egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni és pósta fordultával már ott is a karkötő mely INGYENES

    Írta: Áron
    Tisztelet Szerkesztőség én 2 éves korom ota vagyok epilepsziás és sem értek egyet azzal hogy aki epilepsziás először az nem biztos hogy TERHES, VAGY CUKROS mert sokszor nagyon hasonló a tünete a máski része a dolognak hogy ilyenkor az emberek meg rémülnek első látásra aztán a harmadik része hogy utána az embert A BARÁTOK NAGY ÍVBEN EL KETRŰLIK ez tapasztalatból tudom a negyedik része hogy sokan vannak hogy semmi elő érzet nincs egyszerüen mint a villám csapás és jön a roham a fej fájás az utána szokott következni a Strokekal kapcsolatban pedig azzal sem értek egyet mert az sem mindig elő érzettel jön hanem mint a villám csapás ÉS AZZAL SEM ÉRTEK EGYETT HOGY NEM KELL MINDEN ROHAM UTÁN ORVOS FORDULNIA AZERINTEM IGEN IS VAGY LEGALAÁBB IS ÉRTESITENI A TÖRTÉNTEKRŐL HOGY HOGYAN ÉS MILYEN MODÓN SZÜNTESSÉK MEG A TOVÁBBI ROHAMOT ROHAMOKAT

    Írta: Almási László
    Tisztelt Szerkesztőség! Érdeklődéssel olvastam az epilepsziáról szóló cikket.Én is epilepsziás beteg vagyok már 16 éve,de még nem hallottam az egészségügyi karkötőről pedig nagyon jó ötletnek tartom.Az a kérdésem,hogy ezt vásárolni kell vagy az orvostól kérni?Hol lehet beszerezni? Köszönettel Almási László.