• A Bobath-módszer hazánkban is sikerrel alkalmazott terápia

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Bobath-módszer kidolgozása Dr. Karel Bobath, neurológus és Berta Bobath, gyógytornász nevéhez fűződik. A módszer középpontjába az agykárosodás okozta izomtónus normalizálását állították a speciális gyakorlatok segítségével.

    A Bobath-koncepció
    A Bobath-módszerrel kezelt betegek a terápia elsődleges előnyeként a személyre szabottságot és a foglalkozásokba csempészett kreativitást említik. A terápia előnye a szakemberek oldaláról tekintve, hogy az alapelvek mellett a terapeuta szabad kezet kap, hogy a foglalkozást az adott páciens egyéni igényeihez igazodva végezze.

    A Bobath-módszert alkalmazó szakemberek több más fejlesztőmódszerrel ellentétben nem az izomerősítő gyakorlatokat helyezik előtérbe, mivel az izmok tónusnövelésével nő a görcsös állapotok erőssége. A Bobath-koncepció egyik lényeges célja a görcsök megelőzésére szolgáló gyakorlatok végzése, majd a testrészek izomzatának a megfelelő mozgásszakaszokra való felkészítése. Ezeknek a gyakorlatoknak egyik fontos elemét képezik a nyújtógyakorlatok, melyek a görcsös állapotok elkerülésében nagy szerepet játszanak.

    Az eredeti Bobath-módszert mára a gyakorlat és az elmélet fejlődése részben módosította. A továbbfejlesztett változatot nemzetközi rövidítéssel NDT-nek (Neuro-Developmental Treatment) hívják. A sajátos technikára épülő módszert hazánk számos felnőtteket és gyermekeket gyógyító klinikáján, rehabilitációs és korai fejlesztő intézetében el lehet érni szakorvosi javaslatra.

    Napjainkban már nem feltétlenül csak a súlyos agyi károsodás okán válhat szükségessé a Bobath-gyógytorna, hanem akkor is, ha a csecsemő vagy a kisgyermek mozgásfejlődésében lemaradás, eltérés mutatkozik korosztályához képest.

    Hirdetések

    A Bobath házaspár elsősorban a megváltozott izomtónusban, koordinációs zavarokban, a fennmaradó csecsemőkori reflexben, valamint ezek különféle kombinációjában összegezte a rendellenes tüneteket, és magának a terápiás gyógytornának a lényegét - tudtuk meg Kertész Éva, gyógytornásztól, aki Londonban sajátította el a Bobath-módszert egy kilenc hónapos kurzus alkalmával.

    - A Bobath-módszer alappillérei az alapvető tartási és mozgási funkciók betanítása és fejlesztése, természetesen a klinikai tünetektől, illetve az agyi károsodás súlyosságától függően. A gyógyítás középpontjában a fej- és törzskontroll kialakítása, a nyak-, váll-, kar-, kéz- és lábtámasz, valamint az ugráskészség fejlesztése áll, az életkornak és betegségtípusnak megfelelően. Mindezek mellett a statikus és dinamikus egyensúly megteremtésén és az eszközhasználat, valamint a motoros képességek fejlesztésén van a hangsúly.

    Miként működik együtt a páciens és a gyógytornász?

    - Minden esetben ismerkedés előzi meg a gyakorlatok elkezdését. A gyermekek kezelését szakorvosok és gyógytornászok együtt határozzák meg, majd a kitűzött célokat, a terápia lényeges elemeit megbeszélik a szülőkkel vagy a felnőtt beteggel és hozzátartozóival.

    Hogyan képzeljük el a Bobath-módszert a gyakorlatban?

    - Barátságos környezetben, színes, fejlesztő, gyógytornához szükséges eszközökkel, a gyermek teljes bevonásával zajlik minden feladatsor. Kezdetben játék közben figyeljük a kicsik tevékenységét, mozgását és azok szabálytalanságát. A gyógytorna során hangosan mondjuk, hogy mit csináljon a gyermek, milyen mozdulatokat kövessen, közben persze segítjük is őt. Majd újra játszunk, és figyeljük, folyamatosan nyomon követjük a kialakuló változásokat. Az eredmény sok türelmet igényel.

    A szülők érdeklődve, ám kezdetben aggódva figyelik, miként igyekszünk segíteni a csecsemőkön vagy a kisgyermekeken. Megnyugtató lehet azonban számunkra és a kicsiknek is, hogy a foglalkozásokat a szülők testközelből követhetik. Nem csupán a fizikai jelenlét hat jótékonyan, de a résztvevő családtagoknak lehetőségük van arra, hogy a foglalkozásokon megtanult, legegyszerűbb mozgatást otthon is gyakorolják csemetéjükkel.

    Olvasson tovább! Milyen jelek utalhatnak csecsemőkori agykárosodásra?

    Miben segíti a beteget a Bobath-módszer?

    - A fejlesztés életkoronként más, de a cél többnyire hasonló. A Bobath-módszer korai fejlesztőeszközként az alapvető mozgások kialakításában, az egyensúlyproblémák korrigálásában és az eszközhasználat elsajátításában játszik jelentős szerepet. Felnőtteknél a stroke utáni rehabilitáció fontos eszközévé válhat. Mindemellett segíthet megelőzni, illetve korrigálni az ízületi mobilitás csökkentést, a deformitások kialakulását és az izomerő gyengülését. A módszer előnye, hogy kiegészíthető más, hatékony terápiákkal, pl. relaxációval, a masszázzsal, továbbá egyéb gyógytornák alkalmazásával, esetleg víz alatti tornával, a manuálterápiával, logopédiával, és a fizikoterápiás kezelésekkel.

    Olvasson tovább! Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    Meddig tarthat egy-egy kezelés? Hazánkban hol érhető el?

    - A kezelés hossza csecsemők esetében 15-25 perc. Rendszerint heti 2-3 alkalommal ajánlott foglalkozásokra járni a megfelelő eredmény elérése érdekében. Az időtartam ugyanakkor mindig az életkortól és a beteg gyermek vagy felnőtt egyéni állapotától függ. Így a 30-, 40-, 60 perces foglalkozás sem ritka.

    Az ország szinte minden nagyobb városában, rehabilitációs intézményében, kórházában vagy neurológiai klinikáján, esetleg speciális fejlesztő központokban elérhető a Bobath-terápia, melynek megkezdése előtt minden esetben szakorvossal kell egyeztetni.

    Egy Bobath-módszerrel kezelt kis beteg története
    Bence 2014 májusában, császármetszéssel jött világra. A 35. hétre született baba nyakára háromszor volt rácsavarodva a köldökzsinór, melynek következményeként kétszer kellett újraéleszteni az első 24 órában, ami meghatározta további sorsát és életfunkcióit - mondta el Dr. Magyar Tímea, gyermekgyógyász adjunktus.

    - A kisfiú az újraélesztések következményeképpen agyvérzést kapott. Ekkor már egy fővárosi klinikán kezelték, és eleinte egyre biztatóbban alakult az állapota a körülményekhez képest. Korai volt az örömünk, mert négy hét múlva meg kellett operálni. Bár az agyvérzés következtében kialakult vérömleny felszívódott, azonban az agyvíz elvezetés nem akart megfelelő módon beindulni. Ezért egy speciális eszközt kellett a testébe építeni, ami sajnos komoly bonyodalmakat okozott a csecsemő egészségi állapotának változásában. A rövid otthoni tartózkodás után visszakerült a klinikára, ahol a gyógyítását egy speciális orvosi team végezte, különös tekintettel a váratlanul fellépő epilepsziás rohamra.

    Hat hónapos korától a Bobath-módszerrel fejlesztik a gyermeket. Jelenleg 3,5 éves, és a korosztályához tartozó, átlagos gyermekekhez képest a mozgásfejlődése elmaradott, azonban a módszernek köszönhetően sokat fejlődött. További kitartó terápia szükséges ahhoz, hogy egyszer majd segítség nélkül is meg tudjon tenni néhány lépést, és a fejtartása stabilabb legyen. A módszert alkalmazva nemcsak a mozgásfejlődése javult, hanem mentálisan is látványos fejlődést mutat.

    Mindez persze a szülők és a nagyobb testvérek, valamint a szakemberek kitartó, fejlesztő tevékenységének, továbbá a kiegészítő terápiák bevonásának, és az orvosi gyógyító tevékenységnek együttes eredménye.

    Forrás: WEBBeteg
    Balogh Mária, újságíró
    Szakértő: Kertész Éva, gyógytornász, Dr. Magyar Tímea, gyermekgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    A magas vérnyomás agyi szövődményei

    Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

    Csontkovácsolás - Súlyos árat fizethetünk a rossz választásért

    Egy viszonylag friss felmérés (1) szerint minden második magyar ember küzd mozgásszervi betegséggel, s bár nem létezik hivatalos statisztika, mozgásterapeutaként személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy tízből hét-nyolc páciensem rendszeresen jár csontkovácshoz, mielőtt nálam köt ki.

    Afázia - Amikor újra meg kell tanulni beszélni

    Afázia, ezt az idegen szót akkor használjuk, ha valamilyen, az agyban található beszédközpontot érő hatás következtében sérül a beszédképzés és/vagy a beszédértés. Nagyon gyakran látjuk ezt az állapotot agyvérzést követően, de agydaganat vagy koponyát ért sérülés következtében is gyakori.

    Gyógytorna a neurológiai betegségekben: Mikor javasolt? Mikor tilos?

    Semmilyen neurológiai betegségben, beleértve a gerincbetegségek heveny fájdalommal járó szakaszát, nem tilos a gyógytorna, csak helyesen kell megválasztani a nehézségi fokot, időtartamot és a gyakorlatok mennyiségét (naponta többször rövid ideig).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.