Arcidegbénulás gyermekkorban

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Újszülöttkorban az arcideg sérülését jelzi, ha az egyik oldali szájzug mozgása elmarad az ép oldalitól. Milyen következményei lehetnek, mit tehet a szülő, hogyan vehetjük észre? Cikkünkben a tünetekről, a lehetséges okokról és ezekhez tartozó fontos információkról írunk.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

Újszülötteknél az egyik oldali szájzug síráskor, nevetéskor, nagyobbaknál a beszéd során is elmarad mozgásban az ép oldalitól, a szemhéj záródása az érintett oldalon nem tökéletes. Nagyobb gyermek az érintett oldalon nem tudja a homlokát ráncolni. Társulhat hozzá a könnyelválasztás csökkenése, ízérzékelési zavar is.

Az okokról

Az újszülöttkorban fellépő forma hátterében az arcideg sérülése, vizenyő okozta nyomatása váltja ki, nagyobb gyermekeknél nem pontosan ismert a kóroki háttér, de vírusfertőzés vagy kullancscsípés utáni fertőzés következménye is lehet.

Rendkívül fontos, hogy a szülő az eltérést jelezze a gyermekorvos felé. Ezekben az esetekben a gyermek-ideggyógyászati konzultáció mindenképpen javasolt.

Jó tudni! Gyermekbetegségek: Mikor forduljunk orvoshoz?

Fontos megjegyzés

Az újszülöttkori forma spontán, néhány hét alatt megszűnik. A későbbi életkorokban fellépő arcidegbénulás fizikoterápiás kezelések, B-vitaminok adása mellett pár hét alatt gyógyul. Gyógyszeres kezelésről az ideggyógyász dönt (szteroid), antibiotikus kezelésre kullancscsípés után igazolt bakteriális fertőzés esetén kerül sor (Lyme-kór). Amennyiben a szemhéj záródási zavara a szaruhártya kiszáradásának veszélyét hordozza magában, akkor gondoskodni kell annak nedvesen tartásáról (szemcsepp, szemkenőcs), különösen éjszaka.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.