• Gerstmann szindróma

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Gerstmann szindróma ritka idegrendszeri betegség, mely létrejöhet fejlődési rendellenesség, vagy az agyat ért fizikai károsodás (baleset) következtében.

    Melyek a Gerstmann szindróma tünetei?

    A szindróma négy kognitív képesség hiányát foglalja magába, melyhez társulhatnak egyéb gondolkodásbeli zavarok is. Az egyik vezető tünet az írásképtelenség. Néha ez a képesség nem hiányzik száz százalékosan, de ilyenkor is nagymértékben csökkent. A betegség másik jellemző tünete a legegyszerűbb matematikai feladatok megoldásának képtelensége, a számolási képtelenség. A Gerstmann szindrómában szenvedők nem vesznek tudomást ujjaikról, képtelenek felismerni saját, vagy más ember ujjait. Negyedik sajátosság, hogy a beteg nem tud tájékozódni testén, nem tud különbséget tenni annak jobb és bal oldala között.

    Az említett kognitív zavarok más központi idegrendszeri betegségekben is jelen lehetnek külön-külön. Ám abban az esetben, mikor a négy tünet mindegyike egyszerre jelenik meg egy normális intelligenciájú, szellemileg nem visszamaradott személynél, Gerstmann szindrómáról beszélünk. A betegek egy részénél a fő tüneteken kívül zavart lehet még a beszédértés és a beszéd maga is.

    Hirdetések

    A Gerstmann szindrómások közül csak néhányaknál figyelték meg a tüneteket már gyermekkorban, náluk a kognitív fejlődés szenvedett valamiért zavart, nem a már meglévő agykérgi funkciók vesztek el. Egyes kutatók szerint ezekben az esetekben valami más rendellenesség okozhatja a tüneteket, így náluk nem is beszélhetünk klasszikus Gerstmann szindrómáról.

    A betegség kiváltó okai

    A Gerstmann szindróma leggyakrabban az agy felső részének (parietalis lebeny) vérellátásában beálló zavar (stroke) miatt alakul ki, de az agynak ezt a régióját ért traumás sérülés, vagy az itt lévő tumor is a betegség kialakulását okozhatja.

    A gyermekkorban, nem a fenti hatások következtében megjelenő Gerstmann szindróma okát még nem derítették fel.

    Hasonló tünetekkel járó betegségek

    A Gerstmann szindróma jellemző kognitív rendellenességei előfordulhatnak Alzheimer-kórban, szén-monoxid-mérgezésben és krónikus alkoholistáknál is.

    Diagnózis

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Abban az esetben, ha a szindróma mind a négy tünete jelen van, és más hasonló tünetekkel bíró betegség kizárható, a Gerstmann szindrómára kell gondolni.

    Hogyan kezelhető a Gerstmann szindróma?

    Ha a tünetek már gyermekkorban fellépnek, a betegség nem gyógyítható, a rehabilitáció és a speciális oktatás kap fontos szerepet. A felnőttkori Gerstmann szindróma esetében elengedhetetlen az alapos ideggyógyászati kivizsgálás, aminek eredményeképpen felderíthető a tünetek hátterében álló betegség. Ez egyes esetekben gyógyítható, ilyenkor kognitív képességek is javulhatnak.

    (WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó, felhasznált irodalom: rarediseases.org)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Segítség a változókorban

    WEBBeteg

    Természetes készítmény, ami folyamatos segítséget nyújt a változókorban. (x)

    A hajhullás leküzdhető

    WEBBeteg

    Hatékony segítség hajhullás ellen férfiak és nők számára egyaránt. (x)

    Crush-szindróma

    A Crush-szindróma elsősorban balesetek, katasztrófák áldozatainál alakulhat ki. Az izmok zúzódása vagy egyéb sérülése az izomszövet...

    A 10 leggyakoribb elsősegélynyújtási...

    Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van...

    Martin-Bell-betegség: Az X kromoszóma...

    A fragilis X szindróma vagy ahogy szerzői néven emlegetik a Martin-Bell-betegség, az X kromoszóma törékenységével járó örökletes...

    A 10 leggyakoribb jel a szemen - Súlyos...

    A szem nem csupán a lélek tükre, egészségi állapotunkról is sok információt árul el - és itt nemcsak a szemmel kapcsolatos betegségekről...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.