• Gerstmann szindróma

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Gerstmann szindróma ritka idegrendszeri betegség, mely létrejöhet fejlődési rendellenesség, vagy az agyat ért fizikai károsodás (baleset) következtében.

    Melyek a Gerstmann szindróma tünetei?

    A szindróma négy kognitív képesség hiányát foglalja magába, melyhez társulhatnak egyéb gondolkodásbeli zavarok is. Az egyik vezető tünet az írásképtelenség. Néha ez a képesség nem hiányzik száz százalékosan, de ilyenkor is nagymértékben csökkent. A betegség másik jellemző tünete a legegyszerűbb matematikai feladatok megoldásának képtelensége, a számolási képtelenség. A Gerstmann szindrómában szenvedők nem vesznek tudomást ujjaikról, képtelenek felismerni saját, vagy más ember ujjait. Negyedik sajátosság, hogy a beteg nem tud tájékozódni testén, nem tud különbséget tenni annak jobb és bal oldala között.

    Az említett kognitív zavarok más központi idegrendszeri betegségekben is jelen lehetnek külön-külön. Ám abban az esetben, mikor a négy tünet mindegyike egyszerre jelenik meg egy normális intelligenciájú, szellemileg nem visszamaradott személynél, Gerstmann szindrómáról beszélünk. A betegek egy részénél a fő tüneteken kívül zavart lehet még a beszédértés és a beszéd maga is.

    Hirdetések

    A Gerstmann szindrómások közül csak néhányaknál figyelték meg a tüneteket már gyermekkorban, náluk a kognitív fejlődés szenvedett valamiért zavart, nem a már meglévő agykérgi funkciók vesztek el. Egyes kutatók szerint ezekben az esetekben valami más rendellenesség okozhatja a tüneteket, így náluk nem is beszélhetünk klasszikus Gerstmann szindrómáról.

    A betegség kiváltó okai

    A Gerstmann szindróma leggyakrabban az agy felső részének (parietalis lebeny) vérellátásában beálló zavar (stroke) miatt alakul ki, de az agynak ezt a régióját ért traumás sérülés, vagy az itt lévő tumor is a betegség kialakulását okozhatja.

    A gyermekkorban, nem a fenti hatások következtében megjelenő Gerstmann szindróma okát még nem derítették fel.

    Hasonló tünetekkel járó betegségek

    A Gerstmann szindróma jellemző kognitív rendellenességei előfordulhatnak Alzheimer-kórban, szén-monoxid-mérgezésben és krónikus alkoholistáknál is.

    Diagnózis

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Abban az esetben, ha a szindróma mind a négy tünete jelen van, és más hasonló tünetekkel bíró betegség kizárható, a Gerstmann szindrómára kell gondolni.

    Hogyan kezelhető a Gerstmann szindróma?

    Ha a tünetek már gyermekkorban fellépnek, a betegség nem gyógyítható, a rehabilitáció és a speciális oktatás kap fontos szerepet. A felnőttkori Gerstmann szindróma esetében elengedhetetlen az alapos ideggyógyászati kivizsgálás, aminek eredményeképpen felderíthető a tünetek hátterében álló betegség. Ez egyes esetekben gyógyítható, ilyenkor kognitív képességek is javulhatnak.

    (WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó, felhasznált irodalom: rarediseases.org)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Magánorvosi ellátás

    Oktogon Medical Center

    Kiemelkedő szakmai múlt, minden igényt kielégítő eszközpark. (x)

    Visszatérő herpesz

    WEBBeteg

    Nagyon sokat tehetünk a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért! (x)

    Beckwith-Wiedemann szindróma

    A Beckwith-Wiedemann szindróma ritka genetikai betegség, mely egyénenként változó súlyosságú és típusú tüneteket foglal magába. Az...

    A ritka betegségek paradoxona: többeket...

    A népbetegségek esetén sokkal többször hallunk számadatokat arra vonatkozóan, hogy mennyi embert érintenek, kiket veszélyeztetnek....

    Sportolás hidegben - Biztonsági tippek

    Sportolni télen is egészséges, amennyiben betartja a szabályokat. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire kell figyelnie, hogy a sport mínusz...

    Hogyan tegye bababiztossá a Karácsonyt?

    A karácsony a fénylő díszek, csillogó fenyőfa és gyertyák szezonja - melyeket nézni is gyönyörűség, ám sokkal izgalmasabb megfogni...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.