Veszélyes élet fájdalom nélkül

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

A 14 éves Hannah egy ritka betegségben, az úgynevezett öröklött szenzoros és autonóm neuropátia IV-es típusában szenved: a lány nem érez fájdalmat és a hőérzete is zavart. A betegség rendkívül ritka: világszerte mindössze száz eset ismert.

Az idegrendszeri zavarnak drámai következményei vannak: mivel Hannah nem ismeri a fájdalmat, kiharapott egy darabot a nyelvéből, s a lány édesanyja egy internetes fórumon arról számolt be hogy már az ujjvégeit is lerágta, ezért el kellett távolítani a fogait, hogy több kárt ne tegyen magában.

A táplálkozás is bonyodalmas, ugyanis a lánynak nincs éhségérzete és az ízlelése sem tökéletes. Hannah-nak csúnya sebek vannak a lábán, ezenkívül nemrég mindkét csípőízülete megsérült.

Azok az emberek, akik ebben a genetikai betegségben szenvednek, nem érzik, ha túlterhelik a szervezetüket, ha kificamítják az ízületüket, ha ínhúzódást vagy csonttörést szenvednek. Hannah édesanyjának, Charlotte-nak újra és újra át kell vizsgálnia lányát, jól van-e, nem szenvedett-e valamilyen sérülést.

Veszélyes élet fájdalom nélkül
Hannah
Forrás

(stern.de, WEBBeteg)

Cikkajánló

Neuropátia
A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti. Ha károsodnak az idegek, nem lesz megfelelő az agy, valamint az izmok, a bőr, a zsigerek és az erek közti kommunikáció, ami zavarokhoz, fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezethet.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.