Az arcidegzsába

szerző: Dr. Siró Péter, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

Majdnem minden ember tapasztal alkalmanként fáradtságot, megerőltetést követően fejfájást. Sokan azonban szokatlan tünetekkel járó fej- és arcfájdalmaktól is szenvedhetnek, amelyek hátterében a fej és nyak érzőidegeinek kóros működése feltételezhető.

Az arcidegzsába (trigeminus neuralgia) az arcunk jelentős részének a beidegzéséért "felelős" háromosztatú ideg három fő ágai közül egynek (esetleg kettőnek) a jellegzetesen csak az egyik arcfél egy részére kiterjedő, kóros túlműködése.

A legjellegzetesebb tünet a homlokba, felső fogmeder környékére vagy az állkapocsba (csak az egyikbe a három közül) hasító igen erős, késszúrásszerű, néhány másodpercig tartó fájdalom. A fájdalom gyakorisága változó. A fájdalmat kiváltja hideg, huzat, evés, a beteg emiatt alig mer enni, beszélni. A fájdalom olyan erős lehet, hogy a betegben még az öngyilkosság gondolata is felmerülhet, csak, hogy szabaduljon a fájdalomtól.

A betegség oka az esetek jelentős részében ismeretlen. Alkalmanként a háromosztatú ideg dúcában mutatható ki MRI-vizsgálattal olyan kis verőér, ami a dúc bántalmát okozza.

A tünetek már a betegségre terelik a gyanút, amit további vizsgálatokkal igazolhat a szakorvos. A neurológiai fizikális vizsgálat során az ideg végágainak nyomásérzékenysége jellemző, a fent említett MRI-vizsgálattal pedig az esetek egy részében kimutatható a kóros ér.

Hogyan kezelhető az arcidegzsába?

Az arcidegzsába általában jól kezelhető betegség. Elsősorban bizonyos epilepsziaellenes és depresszióellenes gyógyszerek hatásosak, a kábító és a nem kábító fájdalomcsillapítók ebben a betegségben általában nem segítenek.

A gyógyszerre nem reagáló esetekben, illetve amikor a kóros ér kimutatható, a különböző műtéti megoldások jelenthetnek megoldást. Ezek egy részében a kóros ér nyomása alól szabadítja fel az idegsebész az idegdúcot, más esetekben a dúc károsításával érhető el fájdalommentesség.

Hasonló kórképek
A nyelvgaratideg fájdalma esetén a fájdalom az arcidegzsábához hasonlóan igen erős, késszúrásszerű, ám a torokba, a fül környékére, az állcsúcsba sugároz.

Az atípusos arcfájdalom jellemzője, hogy a fájdalom nem annyira elviselhetetlen, mint az arcidegzsába eseteiben, viszont tartósabb, órákig-napokig elhúzódhat, és az arcidegzsábával szemben a hagyományos fájdalomcsillapítók enyhítik a fájdalmat.

Dr. Siró Péter, neurológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Siró Péter, neurológus szakorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.