Mi okozhat látászavart?

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - WEBBeteg
frissítve:

A látászavar számos okkal magyarázható: lehet egyszerű látásromlás, de okozhatja akár daganatos megbetegedés is, ezért érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ha panasza van.

A látászavarok alapvetően két típusra oszthatóak:

  • az ok a szemben van,
  • az ok a központi idegrendszer betegségével hozható összefüggésbe.

Az előbbivel a szemészet, az utóbbival a neurológia foglalkozik, de a klinikákon vannak speciálisan képzett szakemberek, a neuro-ophthalmológusok, akik a neurológiai eredetű látászavarok szakértői.

Milyen okai lehetnek a látászavarnak?

Szemtörési hiba: Szemészeti szempontból a látászavar mögött állhat a szemtörési hiba (a szemlencse egészségeseknél úgy alkalmazkodik a közel-és távollátáshoz, hogy a szemizmok megváltoztatják a lencse görbületét). Különböző okoknál fogva a lencse elveszti ezt a képességét, ami rövidlátáshoz vezet. Illetve a kor előrehaladtával az öregedő lencse elveszti rugalmasságát, távollátás alakul ki. Ezekben az esetekben a szemüveg, kontaktlencse segítségével a beteg ismételten jól lát.

Szürkehályog, zöldhályog: Szemészeti eredetű látászavart okoz a szürke hályog, amikor a lencse homályossá válik, valamint a szemnyomás fokozódásából járó zöldhályog.

Ideghártya leválás: Ha a beteg egyik szemére nem lát, vagy homályosan lát, akkor először szemészeti vizsgálat szükséges. A szokványos rövidlátás mellett, ami a szem töréshibája, a hirtelen kialakult látászavar mögött állhat a szemet ellátó artéria elzáródása, vagy az ideghártya, a retina leválása. Szerencsés esetben, ha a keringési zavar átmeneti, a látás néhány perc múlva visszatér, de a beteg véglegesen is megvakulhat arra a szemére.

Neuritis optica: Általában mindkét szemen, de néha csak az egyiken, jelentkező látászavar mögött állhat egy autoimmun betegség, a neuritis optica. Ezt a betegséget szemészeti, vagy neurológiai osztályon kezelik. Ilyenkor valamilyen, általában nem tisztátható oknál fogva a szervezet antitesteket termel a látóideg „burkolóanyaga” (myelin) ellen, és ezért a látóideg funkciójában rövidzárlat következik be. Ebben a kórképben a látás később rendeződik, de gyakran fordul elő, hogy a neuritis optica a szklerózis multiplex első tünete, és a kórkép valamennyi idő múlva újra támad, vagy hasonló, vagy teljesen már tünetek formájában, attól függően, hogy melyik idegszálat támadják meg az antitestek.

Agydaganat: Egy oldali látászavart okozhatnak még bizonyos agydaganatok, melyek csak az egyik látóideget nyomják. Ezeket a koponya-CT-vizsgálat mutatja ki.

Stroke: Mindkét szemen kialakuló látásvesztés mögött, a szemtörési hibák, a már fent említett szklerózis multiplex, agydaganat mellett a stroke (agyvérzés, agylágyulás) áll leggyakrabban. Ilyenkor beszélünk kérgi vakságról: a szemész mindent rendben talál a szem környékén, mert a stroke következtében az agykéreg azon része pusztul el, ahol a látás központja van. Sajnos, ebben az esetben a beteg soha sem fog már látni.

Mérgezés: Fokozatosan kialakuló kétoldali látásvesztés mögött állhat idült ártalom (alkohol, drog, metanol mérgezés) is.

Mit nevezünk látótérkiesésnek?

Látótérkiesésekről akkor beszélünk, ha a beteg minkét szemén a tárgyaknak csak a jobb vagy bal felét látja (hemianopsia), vagy a látótér egynegyedét (alsó vagy felső quadrans hemianopsia). Ezeket vagy daganat, vagy stroke okozza, lehet átmeneti, vagy állandósult. Az átmeneti látótérkiesés lehet a migrénes fejfájás kísérője, illetve meg is előzheti a fejfájást.

Látótérkiesés, látászavar, zsibbadás - Miért történik?

A kettős látásról

Kettős látásról beszélünk, ha a beteg egy tárgyból kettőt lát. Ennek oka gyakorlatilag mindig neurológiai kivizsgálást igényel.

Mi okozhat kettős látást?

  • Stroke,
  • agydaganat,
  • cukor- és pajzsmirigybetegség,
  • agyi erek óriás aneurizmája,
  • myastenia,
  • heveny mérgezések (alkohol, botulismus, koponyasérülés).
Elsősegély mérgezések esetén
Mindig fel kell, hogy merüljön a mérgezés gyanúja, ha a beteg eszméletlen állapotban van. Mivel nem tudhatjuk, milyen káros anyaggal állunk szemben, minden esetben fontos a mentők értesítése.

Elsősegély mérgezések esetén

Tovább Mire utalhatnak a tünetek? - Látászavar, fülzúgás...

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.