• Négyezer éve ismert betegség, mégis babonák övezik

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hatmillió ember szenved Európában epilepsziában, a hozzátartozókkal együtt pedig az érintettek köré lényegesen nagyobb, ezért a betegség nem magánügy, és nem kizárólag orvosi kérdés, hanem társadalmi probléma - hangzott el az első alkalommal megrendezett Európai Epilepszia Napról tartott budapesti sajtótájékoztatón.

    Harc az epilepsziások hátrányos megkülönböztetése ellen

    A nap alkalmából február 14-16 között az orvosi szakma és a betegszervezetek képviselői Strasbourgban, az Európai Parlamentben ismertetik, hogy milyenek az elvárások a társadalommal szemben az epilepsziával élők érdekében. Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője bevezetőjében elmondta, hogy a WHO a Nemzetközi Epilepsziaellenes Ligával (ILAE) és a Nemzetközi Epilepszia Irodával (IBE) közösen Ki az árnyékból mottóval 1997 óta folytat nemzetközi kampányt az epilepsziával élők hátrányos megkülönböztetésének leküzdésére. Ennek keretében február 14-én, Valentin püspöknek, az epilepsziások patrónusának napján igyekeznek felhívni a figyelmet az epilepsziával élők gondjaira.

    Hirdetések

     Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei


    A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre. Az epilepszia egy olyan krónikus és rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Bár általánosságban az a kép él bennünk, hogy az epilepszia mindig rángógörccsel és eszméletvesztéssel jár együtt, a betegség tulajdonképpen változatos tünetekkel járhat. A tünetek, amit rohamoknak is nevezünk gyakran nagyon enyhék, különböző érzetet és viselkedést idéz elő. Bizonyos rohamfajtákban a beteg a roham során egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre, míg másoknál teljes testre kifejlődő görcsroham alakul ki.
    Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei>>

    Mára azonban bebizonyosodott, hogy a világ különböző régióiban eltérőek az epilepsziával élők ellátásának körülményei, ahogy különböznek a megoldásra váró feladatok is - magyarázta. - Ezért kerül külön megrendezésre Európában az epilepszia nap, amelyet a jövőben évente február második hétfőjén tartanak.

    A WHO magyarországi irodájának vezetője kitért arra, hogy Európában 6 millió ember szenved a betegségben, azokkal együtt viszont, akik életük során legalább egyszer átéltek egy rohamot, számuk már 15 millióra tehető.

    A betegek éves ellátása 20 milliárd euróba kerül. Pusztai Zsófia gyermekgyógyászként kiemelte, hogy minden századik gyermek epilepsziás, a betegség az esetek háromnegyed részében 20 éves kor előtt kezdődik.

    A betegség stigmatizál, és ez olyan súlyos lelki problémákat vált ki, amelyeket esetleg egész életük során sem tudnak az érintettek leküzdeni. "Négyezer éve ismerjük az epilepsziát, de azóta mit sem változtak a betegséghez kapcsolódó hiedelmek, babonák.

    Hazánkban egyetlen közszereplő sem vállalta betegségét

    Az Európai Epilepszia Nap célja, hogy együttműködésre kérjük a jogalkotókat, a politikai és gazdasági élet irányítóit, cégeket és civileket az epilepsziával élők érdekében" - fogalmazott, hozzátéve, hogy míg Nyugaton neves személyiségek arcukat adják a betegséghez, Magyarországon a közszereplők közül egy sem vállalta fel nyilvánosan a betegséget.

    Így az epilepszia fogalma nem köthető olyan ismert személyhez aki pozitív példa lehetne a társadalom felé. Jerney Judit, a Magyar Epilepszia Liga elnöke utalt arra, hogy 1909-ben Budapesten alakult a Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga.

     Az epilepszia kezelése
    A legtöbb epilepsziás beteg akár egy antiepilepsziás gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, míg másoknál a rohamok súlyossága és gyakorisága csökkenthető. A kor előrehaladtával a gyerekek több mint fele a gyógyszerrel kezelt rohamokat kinövik és ezt követően rohammentesen élnek. Egy-két éves kezelést követően nagyon sok felnőtt is el tudja hagyni az epilepsziás gyógyszereit. Az epilepszia kezelése>>

    "A látszólag orvosi, betegellátási teendő attól vált társadalmi feladattá, hogy az elmúlt száz év során rohamosan fejlődtek a diagnosztikai és terápiás lehetőségek, ennek köszönhetően pedig az epilepsziával élők 70-80 százaléka tünetmentessé tehető, tehát a társadalom aktív résztvevőivé válhatnak.

    Magyarországon körülbelül 60 ezer az epilepsziával élők száma. Az érintettek megítélése szerencsés esetben tartózkodó, döntő többségében azonban stigmatizáló. Ezért kell, hogy társadalmi és politikai kérdés legyen, mert úgy néz ki, hogy pusztán az egészségügy keretein belül a gondok nem oldhatók meg" - mutatott rá Jerney Judit.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    A rohamok fogságában - Élet epilepsziával

    Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - még ha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak.

    Mi a különbség a lázgörcs és az epilepsziás roham között?

    A lázgörcs - bár epilepsziás jellegű roham, de - nem epilepszia! Ez egy korhoz kötött, genetikai eredetű alkalmi roham, ami csakis gyermekkorban, 3 hónapos és 5 éves kor között fordul elő. Későbbi életkorban, ha egy lázas betegnek epilepsziás jellegű rohama van, az már nem lázgörcs!

    Ijesztő rohama volt a páromnak - Mit tegyek? Az orvos válaszol

    A páromnak hirtelen jövő epilepsziás rohama volt, soha nem volt még ilyen neki, és soha nem láttam még ilyet! Nagyon megijedtem! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A West-szindróma okai, tünetei és kezelése

    A West-szindróma egy ritka, csecsemőkori betegség, a gyermekkori epilepszia szindrómák egyik típusa.

    Epilepszia gyermekkorban

    Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.