• A fantomfájdalom: Az elvesztett végtag is fájhat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ideggyógyászok régóta tanulmányozzák a fantomfájdalmat, azt a jelenséget, amikor valaki baleset következtében elvesztett végtagjának helyén továbbra is érzi a testrész fájdalmát. Francia kutatók érdekes vizsgálata talán közelebb visz e fájdalom megértéséhez.

    Stein Silva és munkacsoportja fölfigyeltek arra, hogy a helyi érzéstelenítés közben sok beteg furcsa érzésekről számolt be: eltévesztette, hogy melyik oldali végtagját érzéstelenítették. Silva altatóorvos és sokat foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy miképpen jelenik meg az emberi agyban a fájdalom érzése, mennyire pontosan érzékeli, hol történik baleset közben a sérülés.

    Hirdetések

    A fantomfájdalom


    Paradox módon a különböző testrészek amputációja után, az eltávolított testrésznek megfelelően a betegek több mint fele fájdalmat érez. A különböző testrészek eltávolítása után, az eltávolított testrész helyén megjelenő úgynevezett fantom fájdalom, az amputációt követően azonnal, de hetek, hónapok, évek múlva is kialakulhat.
    A fantomfájdalom>>

    Valaha azt hittük, hogy az agy felnőtt formában alapvetően változatlan: minden működésnek fix helye van: egyes agyterületek csak testünk bizonyos, meghatározott érzéseivel foglalkoznak. Az utóbbi évek kutatás eredményei bizonyították, hogy a központi idegrendszer változásra képes, dinamikus szerkezet.

    Tanulási képességünk, vagy agyi katasztrófa után a különböző mértékű gyógyulás az agyműködés rugalmasságának köszönhető. Ezzel kapcsolatos lehet a fantomfájdalom jelensége is: az amputált végtag helyén sok beteg úgy érzi, hogy a már nem létező kar vagy láb továbbra is ugyanott van és fáj.

    Hamisan érzékelték a karjukat...

    Silva és munkatársai 20 beteget vizsgáltak, akiknél valamilyen kézműtét miatt helyi érzéstelenítés történt. A vizsgált személyeknek saját, műtétre kerülő végtagjuk háromdimenziós képeit mutatták, melyet különböző szögekből fényképeztek. A kérdés az volt, mennyire képesek megkülönböztetni bal kezüket a jobbtól.

      Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    A vizsgálat eredményei három érdekes megfigyeléssel jártak: valamennyi beteg különféle hamis érzésről számolt be karjával kapcsolatban: duzzadást éreztek, úgy érzékelték, hogy a végtag mérete és formája megváltozott.

    A helyi érzéstelenítésben nem részesülő betegekhez képest az érzéstelenítettek sokkal lassabban tudták megkülönböztetni a bal kezüket a jobbtól és gyakran összetévesztették a kettőt. A legkevesebb tévedés akkor történt, ha a beteg láthatta a végtag érzéstelenítését.

    A kutatók szerint ezek a megfigyelések azt bizonyítják, hogy a végtag érzéstelenítése után az agy működése is gyorsan zavart szenved a test egyes részeinek fölismerésében. További vizsgálataikban bizonyos agyi területek ingerlésével próbálják majd a szakemberek a testi fájdalmat mérsékelni, vagy kikapcsolni.

    Fájdalom nélkül, életveszélyben


    Bármilyen furcsa is, léteznek olyan emberek, akik képtelenek a fájdalom észlelésére. Első hallásra talán sokan irigylik őket, ám az érintettek kevésbé tartják magukat szerencséseknek, mivel úgy vélik, állandó életveszélyben vannak. Félelmük nem alaptalan. Érzéketlenségükből adódóan ugyanis nem tudják felmérni a veszélyt, például addig ülnek egy fűtőtesten, amíg nem kezd füstölögni az ülepük.
    A fájdalom életet menthet - amit a fájdalomról tudni kell>>

    (Forrás: MTI)
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológusnál

    Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a reumatológia témakörében. Milyen kérdéseket intéznek a betegek a leggyakrabban a reumatológushoz?

    Ízületi gyulladás - A legfontosabb tudnivalók

    Ízületi gyulladásnak nevezzük bármely ízületünk gyulladással járó megbetegedését, mely jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, érinthet egy vagy több ízületet, kialakulhat többféle úton, azonban a végeredmény az érintett ízület(ek) duzzanatával, vörösségével, melegségével, fájdalmával és funkciójának csökkenésével járó állapot.

    A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

    A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

    Hogyan fáj? A fájdalom típusai

    Az európai felnőtt lakosság 20 százaléka szenved krónikus fájdalmaktól, ami azt jelenti, hogy a felnőttek egyötödének már nem kielégítő az életminősége! De vajon tudjuk-e, pontosan milyen fájdalmat élünk át és hogyan is csillapíthatjuk azt?

    Foghúzás után - A fogorvos tanácsai

    Foghúzás után, amikor - valljuk be - fájdalmat okoznak, az ember alig várja, hogy kívül legyen az ajtón. Egyes orvosoknál a kezünkbe nyomnak egy cetlit, amin a legfontosabbak rajta vannak, de mi van, ha nem voltunk ilyen szerencsések?

    Mikor jelentkezhet fantomfájdalom?

    Paradox módon a különböző testrészek amputációja után, az eltávolított testrésznek megfelelően a betegek több mint fele fájdalmat érez. A különböző testrészek eltávolítása után, az eltávolított testrész helyén megjelenő úgynevezett fantom fájdalom, az amputációt követően azonnal, de hetek, hónapok, évek múlva is kialakulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.