Térdszalag szakadás: Mikor szükséges keresztszalag plasztika?

Dr. Bogdán Aurél
szerző: Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus - WEBBeteg
megjelent:

A térdemben elszakadtak a keresztszalagok. A kérdésem az lenne, hogy jó hatású lenne-e egy keresztszalag plasztika? Érdemes megműttetnem magam? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Szükséges keresztszalag pótlás?

A keresztszalag pótlás szükségességét sok minden befolyásolja. Fontos ismerni a térdízület állapotát (szalagok, ízületi porc, meniscusok állapota), a korábbi sérüléseket.

Fontos még tudni az Ön elvárásait a térdével szemben. Mit szeretne még "vele" csinálni. Ha a tervei között nem szerepel versenyszerű sportolás és a hétköznapi életében sincs az átlagosnál jobban igénybe véve a térde, akkor fölösleges elvégeztetni a pótlást.

Még akkor sem szükséges feltétlenül a műtét, ha a mindennapjai során nagyobb az igénybevétel, illetve sportolni akar. A profi sportolók egy része is keresztszalag nélkül focizik, fut, kosarazik, stb. Ez úgy lehetséges, hogy megfelelő gyakorlatokkal, kerékpározással megerősítik a combizomzatot, ami csaknem teljesen átveheti a stabilizációs szerepet és nem "lötyög" a térd.

Ínszalagszakadás

Az ínszalagok szerepe, hogy az ízületek stabilitását fokozzák, az izmokat az ízületekhez rögzítsék. Ínszalagszakadás

Gyógyszeres kezelés a keresztszalag hiányára nem létezik. Azt javaslom keressen fel egy ortopédust és beszéljék meg, hogy Önnek mik az elvárásai a későbbiekre, Ő megvizsgálja a térdét és elmondja a lehetőségeket.

Térdszalagsérülések

Térdszalag sérüléskor éles fájdalmat érez a beteg. A térd megduzzad, instabillá, „lötyögőssé” válik. A beteg guggolni, futni nehezen, illetve egyáltalán nem tud. A szalagszakadással egyidejűleg a belső meniscus is megsérülhet, mely a térd elakadásához vezethet.
A térdszalag sérülések kezelése általában műtéti, melyet szintén arthroscopos módszerrel végeznek. Ennek során a sérülés mértékétől függően, a sérült szalagot megvarrják. Többnyire azonban az ún szalagplastica módszerrel végzik a rekonstrukciót. Ennek során általában saját ínnal, vagy mesterséges úton előállított anyaggal erősítik meg a sérült szalagot. Műtét után 6-8 hétig limitált mozgást biztosító sínnel rögzítik a térdízületet. A térdsérülések fajtái és kezelésük

(WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.