Izomsorvadás - Még ma sem gyógyítható

Freepress
megjelent:

Az izomsorvadások ismeretlen eredetű, örökletes, súlyosbodó izombetegségek. Két formája ismert: a súlyos, halálos végű Duchenne-féle disztrófia, valamint a kevésbé súlyos, ritkább fiatalkori Becker-típus.

Csilla mindössze 14 éves volt, amikor egy könnyebb esés után nem tudott felállni. Már korábban is érezte, hogy valami nincs rendben. Gyakran elfáradt, és szinte minden mozdulat fájt neki.

Nem tudott lépcsőn járni, guggolásból felállni. Az iskolában is gondjai voltak, testnevelés tanára meg akarta buktatni, mert azt hitte, hogy a gyerek dacból nem akarja elvégezni a tornagyakorlatokat. A vizsgálatok elvégeztével kiderült: a lánynak izomsorvadása van. Ennél a betegségnél az izomrostok fala beszakadozik, a sejtek lassan elpusztulnak, és az izmok regenerálódási folyamatai e leépüléssel képtelenek lépést tartani.

torna

Kezdetben csak 3-4 ilyen betegséget soroltak ebbe a csoportba. Mára már körülbelül 16-ot. De ezeknek egyetlen formája sem gyógyítható. Csilla esetében először az úgynevezett végtagi izmok, a vállöv és a medence izmai sorvadnak el. Szeptembertől már új iskolába jár, és a hétköznapjait a Miskolci Megyei Kórház Gyermekrehabilitációs Osztályán tölti. Minden reggel tornázik, úszik, és fizioterápiás kezelésre jár. A cél az, hogy minél tovább fenntartsanak egy aránylag jó fizikai kondíciót, és lassítsák a betegség lefolyását. A most 8. osztályos lány retteg attól, hogy tolószékbe kényszerül. Szeretne továbbtanulni, de úgy tűnik, erre kevés esélye van. Abban bízik, hogy egyszer végre megtalálják ennek a betegségnek is az ellenszerét.

(Freepress)

Cikkajánló

Izomsorvadás
A Duchenne-féle izomdystrophia (DMD) az izomsejtek fokozatos pusztulásával járó veleszületett, örökletes betegség. Az izomsejtek helyét az izommunkára képtelen zsírszövet és kötőszövet tölti ki, ebből adódóan a beteg egyre erőtlenebb lesz, míg végül önmaga ellátása is gondot jelent.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta és Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.