Rheumatoid arthritis - Küzdelem a fájdalom ellen

Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány
megjelent:

A fájdalom a szervezet válasza arra, ha valami rossz éri a szervezetet. Ha nem vesszük tudomásul a fájdalmat, esetleg nagyobb károsodás következhet be. Ha megszüntetjük a fájdalom okát, a fájdalom is meg fog szűnni.

Az érzelmi hatások és a depresszió (nagyfokú lehangoltság) növelheti a fájdalmat. Túl sok pihenés, az inaktivitás (tétlenség), lehangoltság, különösen, ha a beteg egyedül van, ronthatja az állapotot. A pozitív reménykedő hangulat, egy cél elérése sokat segíthet, bár ezt elérni nem mindig könnyű.

A szervezet bármely részén levö fájdalom kihat az egészségre, csökkenti a beteg energiáját, így az egész élete és munkája kevésbé lesz sikeres. Néhány esetben a beteg egyáltalán nem lesz képes dolgozni. Ugyanazzal a betegséggel és fájdalommal képességüktöl, alkatuktól függően az egyik ember jobban, a másik kevésbé tud megbirkózni.

Hasznos tippek a fájdalom csökkentésére

  • Hideg jeges-pakolás vagy forró vizes palack alkalmazása, az ízületre 10-15 perc csökkentheti a fájdalmat. A jeget nem szabad túl hosszú ideig rajtahagyni az ízületen, és fontos, hogy a jég és a bör közé ruhát tegyünk. Ne érintkezzen közvetlenül a jég a börrel. A forró vizes palacknál arra kell vigyázni, hogy ne legyen túl forró.

  • Meleg lámpa vagy meleg olaj alkalmazása is sok esetben fájdalomcsökkentö lehet.

  • A gyógyszerek a leghatásosabbak a fájdalomra.

  • Ultrahangos kezelés az érintett ízületre, szintén hasznos lehet a hosszantartó fájdalom esetén.

  • Ha már súlyosan károsodott az ízület, akkor lehet, hogy az egyetlen módja a fájdalom csillapításnak a sebészeti kezelés.

A fájdalomcsillapítás nem gyógyítja meg az artritiszt, csak az élet minőségét javítja. A kölcsönös jó viszony, bizalom a beteg és az orvos, az egészségügyi személyzet között igen fontos a kezelés sikerességében.

A rheumatoid arthritis
A betegség az ízületek fájdalmát, duzzanatát és idővel deformálódását hozza létre. Néha ezek a tünetek még a legegyszerűbb tevékenységet is meg tudják hiúsítani, így például egy üveg kinyitása, vagy a gyaloglás is nehézkessé válhat. Az osteoarthritissel szemben, ami az ízületek kopásának eredménye, a rheumatoid arthritis egy gyulladásos betegség. A betegség pontos okát nem ismerjük, de feltételezések szerint az idézi elő, hogy az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító porcot.
A rheumatoid arthritis

(Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány)

Cikkajánló

A rheumatoid arthritis

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Rheumatoid arthritis
Hazánkban is sokan szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.