Sportolás csípőprotézissel - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Két éve van egyik oldalon csípőprotézisem. Nagyon szerettem futni a műtét előtt. Kérdésem, hogy a csípőprotézissel szabad-e kocogni vagy futni. Úszáson és kerékpározáson kívül milyen sportot ajánlanak?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Ahhoz, hogy pontos választ tudjak adni, ismernem kellene a protézis tipusát, látnom kellene a műtét utáni röntgent, és nem utolsó sorban meg kellene vizsgáljam. Sok tényező befolyásolja azt, hogy mit sportolhat valaki a protézisével.

Csípőprotézis műtét utáni teendők
Előrehaladott csípőízületi kopás (coxarthrosis) esetén, ha az egyéb konzervatív módszerek (gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, fürdőkezelés és gyógytorna) már nem elég hatékonyak, műtéti kezelés válhat szükségessé. A műtét célja, hogy csökkentsük a beteg fájdalmát, és ezzel egyidőben a mozgást, valamint az ízület stabilitását helyreállítsuk. A csípőízületi protézis beültetése különböző rögzítési technikákkal történhet. Csípőprotézis műtét utáni teendők

A beépítési technika, milyen elváltozás miatt ültették be, milyen tipusút, milyen helyzetben, milyen a stabilitása a protézisnek, milyen az izomzat, milyenek a lágyrész viszonok stb. Pontos választ az operáló orvosa tud Önnek adni.

Ha jól van beültetve és stabil a protézis, a lágyrészviszonyok és az izomzat is megfelelő, és a csontozata is jó, akkor úgy gondolom, hogy egy laza futás is megengedett, a kocogás mondenképpen, de csak röviddtávon. Inkább többször, kevesebbet.

A nagy igénybevétellel járó sportok nem ajánlottak. Amiket felsorolt, azon kívül a golf, a túrázás, bowling jöhet szóba. Ha minden ideális a protézis körül egy laza tenisz, tollaslabda is belefér!

(WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, ortopédia-traumatológia szakorvos)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.