Fiatal létemre fáj a derekam! - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Fiatal férfi vagyok, és mostanában reggelente, hajnalban sokat fáj a derekam, néha a hátam is. Később napközben, ha bejáratódik, akkor csökkennek a panaszaim. Mitől lehet ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Ebben az esetben minél hamarább forduljon reumatológushoz. Ilyenkor ugyanis ki kell zárni a Bechterew-kór (latin nevén spondylitis ankylopoetica, SPA) lehetőségét. Ez egy gyulladásos ízületi betegség, mely főként a gerincet érinti, és annak teljes elmerevedéséhez vezethet.

Ennek kiderítése érdekében megvizsgálja az orvos a gerincmozgásokat, a kitéréseket minden irányban. Vérvétel történik, mert gyakran a gyulladásos fehérjeszint (CRP) magasabb, illetve van egy bizonyos genetikai meghatározottság is, ami azt jelenti, hogy a HLAB27-es allél gyakrabban fordul elő ezeknél a betegeknél. A sacroiliacalis ízület (keresztcsont és a csípőcsont érintkezésénél) gyulladása okozza a jellegzetes derékfájdalmat, így ennek megítélésére betekintő sacroiliacalis röntgenvizsgálat szükséges.

A másik jellegzetes fiatalkorban, vagy sokkal inkább gyermekkorban jelentkező gerincbetegség a Scheuermann-kór. Ennek oka ismeretlen, és röntgen- vagy MR-vizsgálat erősítheti meg a diagnózist. Ezeken látszik a jellegzetes, ún. Schmorl-hernia, azaz hogy a csigolyák meggyengült, felső zárólemezén a porckorong egy része beboltosul.

A két betegség kezelése eltérő, de mindkettőnek nagyon fontos alapját képezi a torna. Emellett Bechterew-kórban feltétlenül gyógyszeres kezelésre is van szükség, mert a folyamat előrehaladását másképp nem lehet megállítani.

Bechterew-kór és Scheuermann-féle megbetegedés

A Bechterew-kór a gerincet alkotó ízületeknek és a keresztcsonti ízületnek olyan gyulladásos megbetegedése, mely hónapok, évek alatt egyre súlyosabb tünetekhez, mozgáskorlátozottsághoz vezet. A gerinccsigolyák közötti ízületek és szalagok fokozatosan elmeszesednek, emiatt 10-15 évvel az első tünetek felléptét követően, ún. bambusznádgerinc, más néven "botmerev gerinc" alakul ki. A betegség lefolyása során a tünetek, a fájdalom a keresztcsont környékéről felfelé halad, és egyre nagyobb gerincszakaszt érint. Előrehaladott esetben a teljes gerincoszlop összecsontosodik.
Olvasson bővebben a WEBBetegen a Bechterew-kórról

A Scheuermann-kór, az úgynevezett strukturális háti gerinc görbületének növekedéséhez tartozó kórkép, ezen belül is az a csoport, ahol a háti gerinc egészére terjed ki a görbület fokozódásának mértéke, ennek kompenzálása céljából nő a nyaki és ágyéktáji, mell irányába görbülésének, domborodásának mértéke is.
A Scheuermann-féle megbetegedés

Mindemellett a tüneteit okozhatják a fent említett kórképeknél hétköznapibb, életmódbeli problémák is, mint például a hanyagtartás, az ülőmunka vagy a mozgásszegény életmód.

Bővebben Mire utalhat, ha reggel van hát- és derékfájása?

(WEBBeteg, Orvos válaszol)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.