Mezítláb a lakásban - Egészséges? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

A láb egészsége szempontjából, Ön javasolja, illetve ellenzi-e cipő viselését lakásban a gyerekeknek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Igazából a mezítláb járkálás természetes talajon (föld, homok, sóder) igen egészséges. Mesterséges talajon sem ártalmas, de mivel ezek sík felületek, a láb kisizületeit, szalagjait, izmait nem dolgoztatja jelentősen. Ennek ellenére szerencsésebb, ha mezítlább, vagy zokniban járkál a gyermek.

Mint gyakorló apuka én is küzdök hasonló problémával. Mi úgy oldottuk meg, hogy azokban a helyiségekben, ahol szőnyeg van, ott zokniban, ahol járólap, vagy sima döngölt padló van, ott télen cipőben, meleg időben inkább szandálban engedjük a mászkálást.

Ha hetente egy-két napon több órát is cipőben van a lábuk, azzal még bajt nem okozunk!

Lúdtalp: nemcsak szépészeti probléma

A csontvelőről minden

A lúdtalp banális problémának tűnik, azonban nemcsak kozmetikai problémáról van szó. A lábboltozat süllyedése hosszú távon jelentős szövődményekhez, fájdalmakhoz, sőt, akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. A lábboltozatot gyengítő tényezők között nemcsak a fent említett testsúlynövekedés, de csecsemőkorban a korai talpraállás, később pedig az edzés nélküli túlerőltetés, illetve a cseppet sem élettaninak nevezhető magas sarkú, keskeny orrú lábbelik viselése is szerepet játszhat, az egyébként alkatilag vagy genetikailag gyengébb támasztórendszer ritka előfordulása mellett. . Részletesen a lúdtalpról itt olvashat.

(WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, ortopédia-traumatológia szakorvos)

Cikkajánló

A lúdtalp

Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
Lúdtalp
A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülöttkorban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A legfontosabb feladat tehát a lúdtalp tekintetében a megelőzés.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.