Együtt élni a Bechterew-kórral

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

A Bechterew-kór (más neveken spondylarthritis ankylopoetica (SPA), ankylotizáló spondylitis, spondylitis ankylopoetica) idült, gyulladásos jellegű ízületi betegség, mely a gerinc, a keresztcsont és a bordák ízületeinek és szalagjainak elcsontosodásához vezet.

Ritkább esetben a csípőt, a vállat, a térdet is érinti. Férfiaknál kb. 8-szor gyakrabban fordul elő.

Már 20-40 éves korban elkezdődhet és súlyos esetben már fiatalon munkaképtelenné teheti a beteget.

A Bechterew-kór stádiumai
A Bechterew-kór stádiumai

A SPA tüneteinek enyhítése

Az SPA a mai gyógyszerekkel még nem gyógyítható. A gyógyszeres terápia a gyulladásos folyamat csökkentésére és a fájdalomcsillapításra irányul, azonban önmagában ez kevés.

A gyógytorna, a fizioterápia nélkülözhetetlen része az SPA kezelésének. Ha ezt a megfelelő időben kezdjük, a gerinc elgörbülése megelőzhető, a beteg életminősége elfogadhatóvá tehető.

A gyógytorna célja a helyes testtartás kialakítása, a gerinc mozgékonyságának megőrzése, a légzésfunkció javítása.

Miért ajánlott a vízi torna?

Az SPA gyógytornás kezelésében kiemelkedő szerepet tölt be a vízi torna. A vízben végzett torna és úszás tehermentesíti a gerincet, jól megmozgat minden ízületet és izmot anélkül, hogy terhelné azokat, illetve a terhelés miatti fájdalommal sem kell számolni.

Az úszás, a légzőgyakorlatok – mely otthon végezhető, pl. léggömb felfújása és ennek ismételgetése - és fúvós hangszeren játszás, javítja a tüdő munkáját. Fájdalomcsillapító gyógyszer mellett jótékony hatású, ha melegvizes palackot helyezünk a fájdalmas ízületre. Az ízületek mozgatása a megtanult gyakorlatokkal segít a merev ízületek oldásában, illetve a reggeli ízületi merevségre gyógyír lehet a melegvizes ülőfürdő.

A fizioterápiás kezelések közül a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító hatásúakat kell elsősorban alkalmazni.

Az egész gerincre adott ultrahangkezelés a gerinc menti izmok ellazítását szolgálja, az iszappakolás a fájdalmat enyhíti. Jó hatású a víz alatti sugármasszázs (tangentor) is, amely során a fő izomcsoportokat erős vízsugárral masszírozzák, 35-37 fokos vízzel töltött kádban.

Hogyan kerülhető el a púpos gerinc kialakulása?

Az egyenes testtartásra ülés-, állás-, és járás közben is folyamatosan figyelni kell. Lehetőleg kerülni kell a cipekedést és az ülő foglalkozást, mivel a gyakori helyzetváltoztatás segít a megfelelő testtartás kialakításában.

Alapvető fontosságú a megfelelő fekhely kialakítása, amely legyen kemény és rugalmas és ne használjunk párnát.

Naponta legalább 2-szer, de lehetőség szerint inkább 3-szor 20-30 percet hason kell feküdni. Ezzel megakadályozható, hogy a hát és a csípők meghajoljanak.

A fűző viselése kifejezetten káros hatású, mivel a saját háti izmokat nem használja a beteg, így azok elgyengülnek, ami szintén merevséghez vezet.

A dohányzás kifejezetten káros és veszélyes az SPA-ban szenvedők esetében, mivel csökkenti az egyébként is alacsonyabb légző kapacitást, valamint elősegíti a tüdőcsúcsokban az üregképződést és a gombás fertőzést.

Bechterew-kóros betegek pszichés és szociális rehabilitációja

Mivel a betegség fiatal korban kezdődik, a pszichés és szociális rehabilitáció létfontosságú a Bechterew-kóros betegek terápiájában.

Legfontosabb a felvilágosítás és a betegség tényének elfogadtatása. Sokan segítségre szorulnak a megfelelő munkakör kiválasztásában, illetve a pályamódosításban is.

Felmerülhetnek családalapítással kapcsolatos kérdések is.

Meg kell nyugtatni a beteget, hogy az öröklődés kockázata nem nagy, de a fiúgyermek szűrését érdemes elvégeztetni.

Ha igazolódik a gyermekben a betegségre való hajlam, megfelelő életmód kialakításával, a betegséggel járó mozgáskorlátozottság kialakulása késleltethető vagy megelőzhető. A gént hordozók lehetőleg ne vállaljanak nehéz fizikai munkát, és ne válasszanak olyan foglalkozást, ahol a betegek az időjárás viszontagságainak ki vannak téve.

Ezen gyógymódok és életmódbeli tanácsok betartásával, a folyamat előrehaladása lassítható, a Bechterew-kóros beteg életminősége jobbá tehető.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Mozgató Fejlesztő és Gyógytorna Központ - Dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra, gyógytornász-fizioterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
Oxygen Medical - Dr. Dobos Márta, ortopédus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Kanyó Ildikó, gyógytornász, Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.