• Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológiában

    Szerző:
    WEBBeteg

    Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a reumatológia témakörében. Milyen kérdéseket intéznek a betegek a leggyakrabban a reumatológushoz?

    Erős fejfájások gyötörnek, gyakran van hányingerem is. Elküldtek nyaki gerinc röntgen vizsgálatra.  Lehet-e a fejfájás a nyaki gerinc eltérése miatt?

    A fejfájásnak sokféle oka lehet, többféle formája van. Egyre több, ún. fejfájás szakrendelés működik az országban, ahol általában ideggyógyász szakorvos vizsgálja ki a beteget. A nyaki gerinc eltérései, a spondylosis nem szokott erős fejfájást okozni, hacsak nem olyan nagymértékű, hogy a meszes felrakódás valamelyik eret, vagy ideget nyomja.

    Viszont tartási rendellenesség miatt nagyon gyakori, hogy a nyaki izomzat bekeményedik, fájdalmassá válik. Ez okozza a fejfájások egy jelentős hányadát. Ha valaki hajlamos erre, akkor ilyen esetben a megelőzés nagyon fontos.

    Hirdetések

    Ha tartósan a számítógép előtt kell ülnie, tartson időnként pihenőt, és ezzel egybekötve tornáztassa is meg a nyakát. Masszírozás is sokat segíthet, illetve ha már elkezdett fájni a feje, akkor a legjobb hatású a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer.

    Nagyon fáj a derekam és a hátam már egy fél éve. Most jártam reumatológusnál, fájdalomcsillapítót és izomlazítót javasolt. Miért nem küld el CT vagy MR vizsgálatra, hogy nincsen-e gerincsérvem?

    A derék- és háti fájdalom az egyik leggyakoribb reumatológiai probléma, hiszen az embernek a kétlábon járással az egyik legnagyobb teherviselő szerkezetéről van szó.

    Mit érdemes tudni a hátfájásról?

    A hátfájás rendkívül gyakori, az emberek 60-70 százalékát érinti élete során. A fájdalom többek között eredhet a csigolyatestekből, vagy a közöttük elhelyezkedő porckorongokból illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból, izmokból, ideggyökökből és a belső szervekből (vese, aorta, gyomor) is kisugározhat.
    Mit érdemes tudni a hátfájásról?>>

    Általában a csigolyák közötti kis ízületek, szalagok fokozott igénybevétele, a háti gerinc mellett futó hosszanti izomzat fájdalma jelenti a fő problémát. Emiatt javasolta a reumatológus a fenti gyógyszerek szedését.

    Ha ezek nem hatnak, akkor még fizioterápiás kezelés, masszázs is megpróbálható. Sokszor kérik kifejezetten maguk a betegek a CT vagy MR vizsgálat elvégzését, mintha attól megoldódna a problémájuk. Ezek valójában csak akkor indokoltak, ha a tünetek alapján kiszakadt sérvre van gyanú. Pl. olyan tűrhetetlen fájdalom van jelen, melyet a fenti kezelésekkel nem lehet megszüntetni.

    Vagy a gerinccsatornában valamelyik ideggyököt nyomja a sérv, és emiatt végtagzsibbadás, vizelési, vagy széklettartási probléma jelentkezik. Ezt az orvosnak kell eldönteni, hogy a tünetek alapján mikor indokolt.

    Fiatal férfi vagyok, és mostanában reggelente, hajnalban sokat fáj a derekam, néha a hátam is. Később napközben, ha bejáratódik, akkor csökkennek a panaszaim. Mitől lehet ez?

    Ebben az esetben minél hamarább forduljon reumatológushoz. Ilyenkor ki kell zárni, hogy nincsen Bechterew-kórja (vagy latin néven spondylitis ankylopoetica (SPA)).  Ez egy gyulladásos ízületi betegség, mely főként a gerincet érinti, és annak teljes elmerevedéséhez vezethet. Ennek kiderítése érdekében megvizsgálja az orvos a gerincmozgásokat, a kitéréseket minden irányban.

    A Bechterew-kór és tünetei

    A Bechterew-kór a gerincet alkotó ízületeknek és a keresztcsonti ízületnek olyan gyulladásos megbetegedése, mely hónapok, évek alatt egyre súlyosabb tünetekhez, mozgáskorlátozottsághoz vezet.
    A Bechterew-kór és tünetei>>

    Vérvétel történik, mert gyakran a gyulladásos fehérjeszint (CRP) magasabb, illetve van egy bizonyos genetikai meghatározottság is, ami azt jelenti, hogy a HLAB27-es allél gyakrabban fordul elő ezeknél a betegeknél.

    A sacroiliacalis ízület (keresztcsont és a csípőcsont érintkezésénél) gyulladása okozza a jellegzetes derékfájdalmat, így ennek megítélésére betekintő sacroiliacalis röntgen vizsgálat szükséges.

    A másik jellegzetes fiatalkorban, vagy sokkal inkább gyermekkorban jelentkező gerincbetegség a Scheuermann kór. Ennek oka ismeretlen, és a röntgen, vagy MR vizsgálat erősítheti meg a diagnózist. Ezeken látszik a jellegzetes, ún. Schmorl hernia, azaz a csigolyák meggyengült felső zárólemezén a porkorong egy része beboltosul.

    A két betegség kezelése eltérő, de mindkettőnek nagyon fontos alapját képezi a torna. Emellett Bechterew kórban feltétlenül gyógyszeres kezelésre is van szükség, mert a folyamat előrehaladását másképp nem lehet megállítani.

    Még csak 50 éves vagyok, és mégis kezdenek úgy elgörbülni az ujjaim, mintha az édesanyámét látnám. Mit tudok tenni, hogy megelőzzem a fájdalmakat és a deformálódást?

    Sajnos ebben az életkorban már megjelenhet az arthrosis, vagy másnéven kopásos ízületi betegség.

    Leggyakrabban a kézujjak utolsó ízületeit érinti, és azok kiszélesednek, kis csomócskák jelennek meg az ízület mellett.

    Artrózis (ízületi porckopás)

    Az artrózis (ízületi porckopás), amit néha oszteoartrózisnak vagy - félreérthetően, mintha ízületi gyulladás lenne a betegség lényege - oszteoartritisznek neveznek, a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.
    Artrózis (ízületi porckopás)>>

    Családi hajlam is megfigyelhető, de ha nagyobb az igénybevétel (pl. gépírók, háziasszonyok), akkor is gyakrabban jelentkezik az eltérés.

    Nehéz valójában a folyamatot befolyásolni, de a különböző porcerősítő szerek segítenek a porcpusztulást megakadályozni, kis fájdalomcsillapító hatással is bírnak.

    Érdemes még a fizioterápiás kezeléseket is megpróbálni, rekeszes galván, ultrahangkezelést, valamint a torna is jó hatású lehet. Mindezek mellett sajnos nem biztos, hogy a deformálódást meg lehet állítani.

    Rheumatoid arthritisem van, de nem szeretnék erős gyógyszereket szedni, főleg nem szteroid tartalmú gyógyszert. Van olyan gyógyszer, aminek nincs sok mellékhatása, vagy elképzelhető, hogy egyáltalán ne kelljen gyógyszert szednem egy idő után?

    A rheumatoid arthritis sokízületi gyulladás, melynek hátterében kóros autoimmun folyamatok állnak.

    Ennek visszaszorítására törekszünk alapvetően, amikor az ún. bázisterápiás szereket adjuk a betegeknek. Ilyen pl. a methotrexate, vagy a leflunomid, sulphasalazin, azathioprine, vagy a hydroxychloroquin .

    A rheumatoid arthritis

    A betegség az ízületek fájdalmát, duzzanatát és idővel deformálódását hozza létre. Néha ezek a tünetek még a legegyszerűbb tevékenységet is meg tudják hiúsítani.
    A rheumatoid arthritis>>

    A közös jellemzőjük, hogy amellett, hogy visszaszorítják az immunrendszer kóros működését, a csontvelő működését gátolva a vérképzést is gátolhatják, májkárosító hatásuk lehet, valamint gyomorpanaszokat, hányingert okozhatnak.

    Alapvetően azért az a hosszú távú tapasztalat, hogy sokkal többet nyerünk a gyógyszerek adásával, mintha nem kapná a beteg.

    Természetesen meg kell találni azt a szert, amely az adott szervezetben nem okozott mellékhatást, de ugyanakkor elég hatékonyan gátolja a gyulladást.

    A legenyhébb hatású szerek sokszor egy agresszívabb betegség esetén nem elég hatékonyak. Az, hogy egyáltalán ne kelljen gyógyszert szedni, nagyon ritka, de elvileg nyugalomba kerülhet a betegség, illetve idősebb korban, a kiégett formákban is találkozhatunk ilyen esetekkel.

    Hallottam egy speciális infúziós kezelési formáról, mely meggyógyítja a gyulladt ízületeket. Nekem is bedagadnak gyakran az ujjaim, nekem nem lehetne ilyet adni?

    Az artrózis

    Ez, amiről Ön hallott, a biológiai terápia.

    Gyulladáscsökkentő gyógyszer, mely a gyulladásos folyamat egy speciális pontján fejti ki hatását. Valóban igen hatékony gyógyszerek, de nem lehet akármilyen betegségben adni.

    Ha ez a duzzanat valójában kopásos ízületi betegség következménye, meszes csontkinövés, akkor nem kaphat ilyen gyógyszert. A biológiai terápiás szereket csak rheumatoid arthritis, gyermekkori sokízületi gyulladás, Bechterew kór, és pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás esetén lehet alkalmazni.

    Rheumatoid arhritisem van, mehetek-e fürdőbe?

    Ha a betegség nyugalomban van, akkor igen mehet. Abban az esetben sem jó azonban a 35 fok feletti hőmérsékletű víz. Ugyanakkor a langyos vízben végzett tornagyakorlatok kifejezetten jó hatásúak, gátolják az ízületi merevség és a deformitások kialakulását.

    Zsibbadnak a kézujjaim az utóbbi időben reggelente, de később napközben is előfordul ilyen. Mitől lehet ez?

    Ennek számtalan oka lehet, többféle irányban érdemes vizsgálatokat végezni. A leggyakoribb, hogy valamelyik ideg megnyomódik, és ez okozza a zsibbadást.

    Amit a B12-vitaminról tudni kell

    A B 12 vitamin egy vízben oldódó, színtelen és szagtalan vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára.
    Amit a B12 vitaminról tudni kell>>

    Ez lehet a végtag duzzanata miatt, ízületi meszes felrakódás, vagy gyulladás miatt, illetve rossz testtartás következtében.

    A zsibbadás másik gyakori oka a keringés zavara, ha nem kap elég vérellátást az adott végtag.

    A fentieken kívül bizonyos betegségekhez, pl. cukorbetegséghez, vagy B-vitamin hiányhoz, felszívódási zavarhoz is társulhat ún. polyneuropathia, amikor a kis idegszálak károsodása jön létre a rossz anyagcsere miatt.

    Okozhatja-e a csontritkulásom a háti gerincfájdalmaimat?

    Önmagában a csontritkulás nem fájdalmas.

    Csontritkulás teszt
    Töltse ki Csontritkulás tesztünket!>>

    Azonban ha egy csigolya szerkezete meggyengül és összeroppan, akkor ez borzasztó kínzó fájdalommal jár.

    Ennek megelőzésére szolgálnak azok a csontépítő és csontbontást gátló gyógyszerek, melyeket alkalmazunk a csontritkulásos betegeknél.   

    A D-vitamin
    A D-vitamin (kalciferol) az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben a vitamin előanyagaiból. Az így képződő D-vitamin mennyisége az időskorral nagy mértékben csökken.
    A D-vitaminról bővebben>>

    Szükséges-e D-vitamint és kalciumot is szednem még a csontritkulás gyógyszerem mellett?

    Igen, általában szükségesek ahhoz, hogy a gyógyszer hatni tudjon, és legyen elegendő mennyiségű kalcium, ami beépül a csontba.

    Az a tapasztalat, hogy Magyarországon a szükséges napi 1000-1500 mg kalcium helyett, csak 500-600 mg-ot viszünk be a táplálékkal, a többit pótolnunk kell. Fontos azt tudni, hogy melyek azok az ételek, melyek sok kalciumot tartalmaznak.

    Zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, gabonafélék és a tenger gyümölcsei. A D-vitaminból pedig kb. napi 400 nemzetközi egységet kell bevinni, de ha valaki sokat van fénytől elzárt helyen, akkor ennél többre is szükség lehet.

    (WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia reumatológus)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kerülje el ezt a teljesítményfokozót!

    A modafinil hatóanyagú készítmények alkalmazása súlyos egészségügyi kockázatokkal jár!

    Rosszindulatú melanoma

    Az anyajegy változása mindig figyelemre méltó, de teljesen ép bőrön is kialakulhat az egyik leggyakoribb bőrdaganat a malignus melanoma.

    Otthoni elsősegély

    Vajon milyen eszközöket érdemes otthon tartani elsősegélynyújtás céljából? (x)

    A depresszió kezelése

    A gyógyszeres kezelés folyamatos orvosi konzultációt igényel. A kezelés részét képezheti a pszichoterápia is.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: mesi27
    thermo pánt! én régóta használom! Célzottan a fájó területre kell csatolni, és nem csupán tüneti kezelést nyújt!

    Írta: zsolt81
    JÓ NAPOT!PROBLÉMÁM AZ HOGY A NYAKAM NAGYON FÁJ ÉS NEM TUDOK FELFELÉ NÉZNI ,OLDALRA IS ELÉGGÉ KORLÁTOZOTT A MOZGÁSA.RECSEG ROPOG HA MOZDITANI PROBÁLOM.mIT TEGYEK????

    Írta: Vendég
    Jó Napot! Hozzászólok, mert rengeteg embert érint a nyak a hát, a derék és gerincfájás. 3O-n túl vagyok és ezeken a nyavalyákon is már mind túl vagyok!:) Csináltak CT , MR-t minden amit el tudnak képzelni, vérvételt, semmi bajom szervileg. (olyan két éves időtartalomról beszélek) Pár hónapja iszonyatos migrénem volt, 4 napig, alig láttam, zavart a fény, a hangos beszéd, minden. Közben olvastam rengeteget az előző panaszaimról is a migrénemről is. Semmi mástól nem vagyunk ''betegek'' csak a stressztől, ami mindennap ránk rakódik. Fáj a vállunk, a tarkónk, mert a vállunkon hordjuk a rengeteg problémát, fáj a csipő tájékon vagy a deráknál, mert oda is lerakódik. Természetesen én nem azokról az esetekről beszélek, ahol valaki megemelte magát, meghúzta a derekát vagy elaludta a nyakát. 2 hétig hogy aludhatja el valaki???:) Én úgy orvosoltam a problémát, hogy kerestem egy másik munkahelyet és ismét elkezdtem sportolni. Hetente 2-3 alkalommal. Azóta remekül érzem magam, éjjelente alszom!!! )) kipihenve érbredek, energikusan. Ha már minden orvosi dolgot kipróbáltak, keresztülmentek, próbáljanak meg egy minimális életmód változtatást, egy kis több mozgást belevinni a mindennapokba. Nálam bevált. Remélem a segitségükre lehettem egyeseknek. minden jót, anna