A felnőttkori combfejelhalás okai, tünetei és kezelése

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A betegség lényege a combcsont fejét ellátó verőér elzáródása miatti vérellátási zavar következtében kialakuló combfejelhalás. Az elhalás legtöbbször a combcsont fejének elülső, felső és oldalsó részét érinti.

Magyarországon évente 350-400 új esetet ismernek fel, és ez a szám folyamatosan növekszik. A csípőprotézisek 5%-ának oka a necrosis capitis femoris. Jellemzően a 30-60 éves korosztályt érinti, és ötször gyakoribb a férfiak között. A betegség szinonimája az avaszkuláris combfej necrosis.

A combfejelhalás (necrosis capitis femoris) tünetei és okai

Leginkább hirtelen kezdődő csípőfájdalom az első panasz, ami terhelésre rosszabbodik, pihenésre szűnik. Kialakulását térdfájdalom előzheti meg.

A fájdalmas időszakokban az érintett oldalt kímélő sántítás figyelhető meg. A fájdalom az esetek egy részében hirtelen jelenik meg, ami megfelel az érelzáródás időpontjának.

Máskor a panasz fokozatosan alakul ki.

Az érelzáródás leggyakoribb oka a csípőízület sérülése, alkoholizmus, kortikoszteroid kezelés, cukorbetegség, elhízás, vesetranszplantációt követő állapot, szisztémás lupus erythematosus (SLE), rheumatoid arthritis, ritkábban haemophilia (vérzékenység).

Ritka előidézők lehetnek a következők: hasnyálmirigy-gyulladás, véralvadási zavarok, krónikus vesepótló kezelés (dialízis), besugárzás, sarlósejtes anémia, Cushing-kór, köszvény, anyagcsere-eltérések (magas koleszterin- és lipidszint a vérben), dohányzás.

Ez a cikk is érdekelheti A köszvény

A betegség diagnózisa

A diagnózis felállításához ortopédiai, traumatológiai vagy reumatológiai vizsgálat szükséges. A panaszok, illetve az esetleges szteroid kezelés, trauma, alkoholizmus már felkeltik a betegség gyanúját. A fizikális vizsgálat a fájdalmas rész megtekintéséből, a végtag mozgatásából, a járás megfigyeléséből áll.

A képalkotó vizsgálatok közül elsőként több irányú röntgen vizsgálatra kerül sor, amin gyakran jól látható az elhalt terület. Nem egyértelmű esetben, illetve szükség szerint ultrahang, mágneses rezonanciás, computertomographiás és/vagy izotópos vizsgálat szükséges.

A combfejelhalás terápiája

A terápia meghatározásának alapja a betegség stádiuma, a beteg általános állapota. A nem gyógyszeres kezelés lényege, a végtag tehermentesítése rövid ágynyugalommal, majd járássegítő eszköz (mankó, járókeret) használatával.

Javallott az úszás, kerékpározás a combfej keringésének fokozása, egyben a tehermentesítést biztosító sportolás kialakítása érdekében. Az alapbetegséget szinten tartó diéta (cukorbetegek, vérzsírszint emelkedéssel küzdők, köszvényesek, súlyosan alkoholizáló esetében) pozitív hatású.

A gyógyszeres kezelés lényege a fájdalom csillapítása (pl.: diclofenac), az izom lazítása (pl.: tolperison), a keringés javítása (pl.: pentoxyfillin). Amennyiben a fenti módszerek nem hatásosak, a stádium és a beteg alkalmasságának megítélése után műtéti kezelés szükséges. Többféle műtéti beavatkozás jöhet szóba, melyek közül mindig a beteg igényeinek legmegfelelőbb kerül kiválasztásra.

Kisebb károsodás esetén elegendő lehet az elhalt területek eltávolítása, máskor csípőprotézis beültetése szükséges.

A betegek a műtét utáni második napon felkelhetnek, és átlagosan egy hét kórházi bennfekvés után otthonukba bocsáthatók.

Legtöbbször elegendő az otthoni rehabilitáció, de szükség esetén gyógytornász segítségét kell igénybe venni. Tartós orvosi felügyelet és utánkövetés szükséges a javulás ütemének megítélésére.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.