Fájdalmas sarkantyú a lábon - Az orvos válaszol

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

Ötvenhét éves vagyok, a röntgen mindkét sarok külső, cipővel érintkező felületén sarkantyút mutatott ki. Bár kaptam terápiás röntgenkezelést és talpbetétet (sarokemeléssel), sajnos tüneteim, fájdalmam nem enyhült. Mire számíthatok? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A sarkantyú tulajdonképpen egy krónikus gyulladás következtében alakul ki.

A megváltozott anatómiai viszonyok (pl. lúdtalp) következtében, másként alakul a talpi inak, izmok terhelése, ezért a saroknál egy állandó irritáció jön létre, és begyullad tulajdonképpen a csonthártya, majd az érintett csont fokozott csontképzéssel reagál erre a gyulladásra.

A kezelési lehetőségek korlátozottak. A betegség létrejöttéből kifolyólag a legfontosabb a nyugalomba helyezés, tehát a tehermentesítés, elsősorban lúdtalpbetéttel. A terápiás röntgenbesugárzás is sokaknak jó hatású, ha mégsem, ezt követően meg lehet próbálni helyileg adott szteroid injekciókkal csökkenteni a gyulladást.

Fizioterápia, ultrahangos kezelés, iontoforézis is segíthet. Ha mindezek nem használnak, ortopédsebészeti műtét következhet, de az is sajnos csak az esetek egy részében hoz gyógyulást. Ennek során leválasztják a sarokcsontról a talpi ínköteget, hogy ne irritálja tovább.

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.