• A gyerekkori D-vitaminhiány növelheti a szklerózis multiplex kockázatát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy bizonyos genetikai változat fiatalkori D-vitaminhiánnyal párosulva növelheti az érintetteknél annak kockázatát, hogy a későbbiekben egy autoimmun betegség, szklerózis multiplex alakul ki náluk - közölték oxfordi kutatók.

    Vitamin- és ásványi anyag teszt


    Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

    A PLoS Genetics tudományos portálon közzétett megállapítás szerint csökkentheti a gyulladásos idegrendszeri betegség kockázatát, ha a terhes nők és a gyerekek D-vitamin kiegészítést kapnak.

    Az eredmény alátámasztja azt a korábbi feltételezést is, hogy a világszerte 2 és fél millió embert érintő kór kifejlődésében szerepet játszik a D-vitamin is.

    Hirdetések

      Sclerosis multiplex


    A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint. A sclerosis multiplexről

     Vitaminok


    Sreeram Ramagopalan, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője úgy véli, hogy az olcsó és biztonságos étrendkiegészítőnek jelentős egészségügyi előnyei vannak, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy csökkenti bizonyos ráktípusok és az autoimmun betegségek kockázatát.

    Ezért azoknál, akik az adott génmódosulatot hordozzák, a korai D-vitaminhiány ronthatja a szervezet képességét arra, hogy eltávolítsa a T-sejteket, amelyek így megtámadhatják a testet. 

    A szklerózis multiplex elnevezés "többszörös, heges" elváltozásokra utal, ennél a betegségnél az idegsejtek védő burkolata, az úgynevezett mielinhüvely károsodik a gyulladásos folyamatban. Tünetei a vakságtól a végtagbénulásig rendkívül változatosak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

    Depresszió is kialakulhat D-vitamin-hiánytól

    Kutatási eredmények bizonyítják, hogy számos idegrendszeri betegség egyik kiváltó oka lehet a D-vitamin-hiány. A depressziónál, a skizofréniánál is befolyásoló tényező lehet ennek a vitaminnak a hiánya. A szabad levegőn való séta vagy az ésszerű mennyiségű napozás segíthet megelőzni a vitaminhiányt.

    Több mint TestŐr előzetes

    Anamé koraszülöttként csípőficammal született. 20 évesen kerekes székbe került. Majdnem elvesztette látását és autoimmun beteg lett. Nem adta fel, saját maga kísérletezte ki speciális terápiáját. Ma már gyógyultnak mondja magát, módszerével másokon segít.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA