Reumatológiai panaszok - Mi állhat a fájdalom hátterében?

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

Azoknak a mozgásszervi panaszoknak a nagy része, melyek miatt a betegek orvoshoz fordulnak, döntő hányadukban az ízületeken kívüli részek, szalagok, inak, izmok megterheléséből erednek, nem mindig valódi, ízületet érintő károsodásról van szó.

Azért is fontos ezek ismerete, mert sok esetben – megspórolva a költséges labor- és egyéb képalkotó vizsgálatokat – egy egyszerű orvosi vizsgálat során is fény derülhet arra, hogy mi áll az egyébként egészséges ember fájdalmainak, mozgáskorlátozottságának hátterében.

Lúdtalp: nem csak szépészeti probléma

LúdtalpA lúdtalp banális problémának tűnik, a közhiedelemmel ellentétben azonban nemcsak kozmetikai problémáról van szó. A lábboltozat süllyedése hosszú távon jelentős szövődményekhez, fájdalmakhoz, sőt akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet.

A lábboltozatot gyengítő tényezők között nemcsak a fent említett testsúlynövekedés, de csecsemőkorban a korai talpra állás, később pedig az edzés nélküli túlerőltetés, illetve a cseppet sem élettaninak nevezhető magas sarkú, keskeny orrú lábbelik viselése is szerepet játszhat, az egyébként alkatilag vagy genetikailag gyengébb támasztórendszer ritka előfordulása mellett.

Az igazság az, hogy sokszor nem teszünk meg mindent egészségünkért, pedig könnyebb lenne eleve megelőzni a bajt, mint később korrigálni. A még járni nem tudó csecsemőt hagyjuk cipő nélkül kúszni, hogy kifejlődjenek az alsó végtagövi izmok. Később a kisgyermekkel már játékos tornagyakorlatokat végezhetünk közösen, melyek a talpi hajlító izomzatot erősítik, valamint a talp külső élén való járást is gyakorolhatjuk.

Bővebben Részletesen a lúdtalpról itt olvashat

Gerincpanaszok háttere

Az orvoshoz fordulás ötödik leggyakoribb oka a derék- és hátfájásos panaszok. A fiatalabb korban jelentkező gerincpanaszok általában gerincferdülés, hanyagtartás, vagy ritkább esetben fejlődési rendellenesség következményei.

Ha a hátfájás akut módon, hirtelen jelentkezik, mindig komolyan kell venni, mert ebben az esetben súlyos betegség (törés, daganat, gyulladás, vagy komolyabb ideggyógyászati eltérés) is állhat a háttérben. Ilyen esetekben azonban, általában a beteg részletes kikérdezése és vizsgálata alkalmával egyéb kísérő tünetek is kiderülnek, mint pl. láz, fogyás, valamint a megfelelő laboratóriumi eltérések.

A megelőzésre itt is nagy gondot kell fordítani. A megfelelő gyógyszeres kezelés nemcsak a csontsűrűséget növeli, de bizonyítottan a töréseket is képes megelőzni.

Bővebben Részletesen a gerincproblémákról itt olvashat

Porckorongsérv

Általános vélekedés, hogy a porckorongsérv alapvetően jóindulatú elváltozás, mely az esetek közel 90 százalékában tünetmentessé válik.

A gerincet terhelő külső erőbehatásra a porckorong belső, képlékeny része a gerinccsatorna irányába boltosul, majd átszakítva a porckorong külső rostos gyűrűjét, létrejön a sérv, mely nyomhatja a gerincvelőből kilépő ideggyököket, és ez szokta a szinte tűrhetetlen fájdalmat okozni a betegeknek. A sérv rosszabbodhat, de összezsugorodva vissza is fejlődhet, tehát egy dinamikus folyamatról van szó.

A betegség gyulladáscsökkentők adásával jól befolyásolható, ezért mindig konzervatív, gyógyszeres kezeléssel kell elsőként próbálkozni. 3 héttől 3 hónapig is eltarthat a gyógyulás folyamata, így mindenképpen hosszadalmas. A kiújulás sem ritkaság, de ennek ellenére csak mintegy 10 százalékban kell műtéti úton eltávolítani.

Nagyon fontos itt is a megelőzésre törekedni. A már ismert sérv esetén is óvakodjunk a hirtelen mozdulatoktól, de a kiegyensúlyozott terhelés, óvatos gerinctorna hasznos, a megfelelő izomtónus fenntartásában.

Bővebben Részletesen a porckorongsérvről itt olvashat

Hanyagtartás

A hanyagtartás jellemzője, hogy aktív izomerővel, rendszeres tornagyakorlatokkal korrigálható.

A rendszeres torna, sportolás, az egészséges életmód fontossága, a megelőzés miatt rendkívül fontos. Különösen hasznos az úszás, a kosárlabda, a kézilabda.

Elhanyagolt esetben végleges alakváltozás, gerincdeformitás jön létre, s ez már aktív izommunkával nem korrigálható. Gyakran a hanyagtartás csak részjelensége az izomrendszer gyengeségének (laza ízületek, lúdtalp, előboltosuló has, előreeső vállak), azaz a teljes testtartás korrigálásra szorul.

A visszahúzódó magatartás és pszichés zavarok, szintén velejárói a kórképnek, ezért amennyiben a hanyagtartás jeleit fedezzük fel gyermekünkön vagy önmagunkon, megéri minél korábban elkezdeni a kezelést, az aktív testmozgást.

Bővebben Részletesen a hanyagtartásról itt olvashat

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita reumatológus, Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.