A köszvény - Okok, tünetek és életmód

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A köszvény (arthritis urica) egy több szervet érintő betegség, mely a vérben megemelkedett szintű és ízületekben lerakódó húgysav miatt jön létre. A túl sok húgysav a vérben és bizonyos szervekben kristályok formájában kicsapódik. A húgysav szintjének emelkedése mögött a fokozott termelés állhat.

A köszvény jórészt a jóléti társadalom betegsége, kiváltó oka lehet a nem megfelelő étkezés, nem megfelelő italfogyasztás, stressz. Férfiakban és nőkben is kialakul, nőknél erősebb a megjelenése menopauzát követően.

Gyakran társul a metabolikus szindróma egyéb tüneteivel, mint az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia és magas koleszterin-, trigliceridszintek.

Köszvény: kicsapódó húgysavkristályok

Mi lehet a köszvény kialakulásának oka?

  • Primer, vagyis elsődleges esetben a vese tubulusaiban a húgysavkiválasztás genetikusan zavart szenved. Jóval magasabb húgysavszint mellett indul csak meg a veséből az ürítés. Ritkán egyéb szindrómák részjelensége.
  • Szekunder – másodlagos – hyperuricaemia, amikor a fokozott termelés valami eltérés következménye. Hemolitikus anaemia, polycytaemia, leukémia vagy más daganatos betegség állhat a háttérben. A nem megfelelő, purinban gazdag táplálkozás, túlsúly, romló vesefunkció mellett napi szinten találkozunk köszvénnyel, de legalábbis magas húgysavszinttel a betegellátásban, anélkül, hogy rosszindulatú folyamat állna a háttérben. Csökkent vesén keresztüli kiválasztás, veseelégtelenség, acidózis, gyógyszerhatás miatt is előfordulhat.

A húgysavkristályok kicsapódnak, elsősorban az ízületekben és a vesékben, a bőrben, ez a szervezet gyulladásban részt vevő immunsejtjeit – granulocyta fehérvérsejtek – odavonzza, és kialakul a gyulladásos reakció. Speciális képződmények jönnek létre (tophusok) hosszú időn át fennálló folyamatnál.

Mik a kezdeti tünetek?

Lehet nem specifikus is a betegség kezdete, előfordulhat gyengeség, láz, hidegrázás, általános rossz közérzet.

A specifikus tünetek közé tartozik a hirtelen kialakuló köszvényes roham, egy vagy több ízület éjszakai fájdalma, az érintett ízület vagy ízületek érintésre is fájdalmassá válnak, gyakran a takaró érintése is fáj.

Jellegzetes tünet a láb öregujjának fájdalma, akár a takaró is elviselhetetlen – podagra.

A gyulladt ízületek fölött a bőr vörös, bársonyos, meleg tapintatú. Leggyakoribb megjelenési hely a nagylábujj alapízülete, de gyakran előfordul a boka, a csukló, a térd és a könyök ízületében is. Gerincben, csípőben ritka.

Mik a krónikus betegség tünetei?

Az ízületek krónikus gyulladásuk esetén deformálódhatnak, idővel mozgáskorlátozottság alakulhat ki. Húgysavkristályok lágyrészben is lerakódnak – tophus –, de akár a csont károsodását is okozzák. A vesében kőképződésre hajlamosít, a köszvény következtében akut és krónikus veseelégtelenség, veseeredetű magas vérnyomás alakulhat ki.

A diagnózis alapvetően könnyű, a vérből (esetleg vizeletből) a húgysavszint, vesefunkció, gyulladásos paraméterek meghatározása, veseultrahang, ízület röntgenvizsgálata vezet a válaszhoz.

Hogyan kezelhető a köszvény?

Léteznek olyan gyógyszerek, melyek kifejezetten roham esetén adhatóak, és olyanok, amelyek inkább rohamközti időszakokban alkalmazandóak. A gyógyszerek több támadásponton hatnak, vannak, melyek a húgysav kialakulását gátolják, és olyanok is, melyek fokozzák a vesén át történő kiválasztását, valamint vannak a gyulladáscsökkentők.

Roham esetén nemszteroid gyulladáscsökkentő vagy kolhicin a választandóak.

Rohamok közt, húgysavszintcsökkentésre allopurinol, szükség esetén egyéb vesén keresztüli ürítést segítő gyógyszerek alkalmazására kerül sor.

Hogyan előzhető meg a köszvényes roham?

Fontos a testsúly csökkentése, speciális diéta betartása, purinszegény ételek fogyasztása javasolt. Naponta 2-3 liter folyadékot kell fogyasztani. Kerüljük a puringazdag élelmiszerek (pl.: vörös húsok, konzerv készítmények, belsőségek, bab, gomba, hal, spárga) bevitelét. Szükséges az alkoholtilalom is.

Vízhajtó adása mellett is emelkedik a húgysavszint, illetve kemoterápiás kezelések mellett eleve számolni kell hyperurikémiával, és gyógyszeres megelőzés szükséges.

Tovább

Dr. Csuth Ágnes, családorvosDr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.