• Egyre gyakoribb a reuma a nők körében

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több évtizedes hanyatlás után, a rheumatoid arthritis növekvő gyakorisággal fordul elő a nők körében - derült ki a Mayo Klinika kutatásából. Az orvosok szerint, a környezeti hatásoké lehet a fő szerep.

    A rheumatoid arthritis (RA) egy olyan gyulladásos betegség, mely bármilyen ízületet megbetegíthet. A folyamat lényege az, hogy az ízületi belhártyában gyulladásos sejtek telepednek meg, s az állandó gyulladás következtében az ízületi porc és csont tönkremegy, elroncsolódik. A betegség véglegesen nem gyógyítható, ám a folyamat megfelelő kezeléssel lassítható.

    Hirdetések

    1955 és 1994 között, a betegség előfordulása egyre csökkenő tendenciát mutatott, ám a 90-es évek közepétől, ismét növekedés figyelhető meg a megbetegedések számában. Amikor a Mayo Klinika kutatói, az 1995 és 2005 közötti megbetegedések adatait analizálták, azt tapasztalták, hogy az előző évtizedhez képest, mikor évente minden 100 000-ből 36 nőnél jelentkezett a RA, az elmúlt években ez a szám 54-re emelkedett. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A férfiak esetében az előfordulási arány nem változott, maradt körülbelül 29 minden 100 000-ből. Összefoglalva, a teljes népességet tekintve a megbetegedések száma 0.85 százalékról 0.95-re nőtt. A felmérésben 350 felnőtt adatait elemezték, 69 százalékuk volt nő, átlagos életkoruk pedig 65.5 évre tehető.

    Az orvosok számára egyelőre nem pontosan ismert a jelenség oka, ám úgy vélik, hogy a megváltozott környezeti tényezőknek nagy szerepe van abban, hogy ilyen mértékben nőtt a betegség jelenléte a nők körében. Természetesen további kutatások szükségesek, a különböző rizikófaktorok hatásainak figyelembevételét is beleértve, hogy pontosan kiderüljön, mi állhat a megbetegedések számának ilyen jellegű változása mögött - jelentette ki a kutatást vezető Dr. Sherine Gabriel.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?

    A rheumatoid arthritis rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek. Mikor érdemes felkeresni a szakembert?

    A rheumatoid arthritis

    Hazánkban is sokan szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    A reumatológiai betegségek királynője

    A legveszélyesebb betegségek azok, amelyek nem fájnak - számos orvostól hallottam ezt a véleményt. Nos, a rheumatoid arthritis (RA) ugyan fájdalommal jár, ez azonban kezdetben nem mindig olyan erős, hogy a beteg orvoshoz forduljon.

    Élet rheumatoid arthritisszel

    Az, hogy milyen mértékben befolyásolja a rheumatoid arthritis az Ön életét, nagymértékben függ attól is, hogy hogyan tud megbarátkozni betegségével. Fizikoterapeuták segítségével próbálja meg leküzdeni a betegsége által eredményezett korlátokat.

    A csuklóízület betegségei

    Mivel kezünket a mindennapi tevékenységekhez (pl. házimunka, evés, személyes higiénia, írás) rengeteget használjuk, így nem véletlen, hogy a csuklóízület betegségei jelentősen korlátozhatják ezeket a mozgásokat, befolyásolva az életminőséget, akár teljesen kiszolgáltatottá téve a beteget. A csuklót alkotó képletek, a csontok, inak, ízületi porc, izmok, a csuklón keresztül futó idegek vagy szalagok betegségeit különíthetjük el.

    Együtt élni a reumával

    Egy ízületi fájdalomra panaszkodó embert sokan nem is veszünk komolyan, és nem gondolnánk, hogy a betegnek idővel a fájdalom mellett, akár a teljes kiszolgáltatottság érzésével is meg kell birkóznia. Magyarországon több tízezer reumatoid arthritisben szenvedő beteget tartanak nyilván, s minden évben 1000 új esetet regisztrálnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA